Про дачу правової оцінки діям колишнього заступника голови Бориспільської РДА Гордієвського В.І. та його помічника Єгорова Е.О.

27 січня 2011, 11:27
Власник сторінки
Народний депутат України Голова підкомітету з питань міжнародного співробітництва у сфері боротьби з організованою злочинністю
0
1972

Депутатське звернення від 27.01.2011р. № 182/237

ОСОБИСТО!
Президенту України
Януковичу В.Ф.

Копія: Генеральному прокурору України
Пшонці В.П.

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

Про дачу правової оцінки діям колишнього заступника голови Бориспільської РДА Гордієвського В.І. та його помічника Єгорова Е.О., які використовували незаконно отримані дипломи про вищу освіту для призначення на керівні посади в державні установи, що дало змогу Гордієвському В.І. заволодіти грошовими коштами на загальну суму 50389,90 грн. шляхом зловживання службовим становищем

Шановний пане Президенте!

Звертаюсь до Вас у зв’язку з невжиттям Генеральною прокуратурою України належних заходів для усунення порушень закону і  притягнення  у встановленому  законом  порядку  до  відповідальності  осіб, які допустили порушення, наведені мною у депутатському зверненні № 182/226 від 16.12.2010р. та депутатському запиті № 182/227 від 16.12.2010р.
Я до цього часу не отримав від Генеральної прокуратури України відповідей на вищеназвані звернення, в яких я просив дати правову оцінку діям колишнього заступника голови Бориспільської РДА Гордієвського В.І. та його помічника Єгорова Е.О., які мають ознаки злочину, передбаченого ч.3 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).
З іншого боку, з метою реалізації проголошеного Вами курсу боротьби з корупцією, Генеральна прокуратура України нарешті порушила кримінальну справу за фактом зловживання владою або службовим становищем службовими особами МВС за керівництва ним Луценка, які оформили на роботу в міліцію водія колишнього керівника відомства. Порушення це полягало в тому, що людина впродовж двох років з моменту працевлаштування в органи внутрішніх справ отримала спеціальні звання від капітана до підполковника, отримувала чималу заробітну плату. Крім того, загальний стаж роботи водієм у цієї людини складає 22 роки, і він був зарахований як загальний стаж роботи в міліції. За ці дії посадові особи Міністерства внутрішніх справ України, в тому числі Міністр внутрішніх справ України, притягуються до кримінальної відповідальності.
Однак, Генеральна прокуратура України, не вбачає ознак злочину у випадку із колишнім заступником Бориспільської РДА Гордієвським В.І., який, при прийнятті на роботу представив диплом про другу вищу освіту, отриманий на підставі підробленого диплому про базову вищу освіту - тобто, не отримавши базової вищої освіти взагалі, що дало йому змогу незаконно отримати грошові кошти на загальну суму 50389,90 грн. шляхом зловживання службовим становищем на посадах директора ДП «Управління капітального будівництва» та заступника голови Бориспільської РДА (посадовий оклад, доплата за ранг державного службовця, оплата відпустки, премія, лікарняні, матеріальна допомога).
Відповідей на мої депутатські звернення з цього питання Генеральна прокуратура України не поспішає давати та не вживає рішучих дій щодо притягнення винних до відповідальності. Така вибіркова позиція Генеральної прокуратури України до виконання Ваших доручень та створення  прокуратурою для окремих корумпованих чиновників привілейованого становища дискредитує Ваші заяви та обраний шлях подолання корупції в Україні.
Як мені стало відомо, Гордієвський В.І. не особливо переймається виявленням фактів його порушень, адже згідно з отриманою мною інформацією, в розмовах зі знайомими він неодноразово наголошував, що має «корисні» зв’язки в Адміністрації Президента України та ще з часів роботи в Бориспільській РДА знайомий з  сином Генерального прокурора України Пшонки В.П., для якого в свій час вирішував «земельні питання», та який у разі потреби може залагодити «всі проблеми».

В підтвердження цього, наводжу факти, які мені стали відомі.
Прокуратурою Київської області 25.09.08, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 6 КПК України, прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи щодо Гордієвський В.І. за відсутністю в його діянні складу злочину, передбаченого ст. 358 КК України, що пояснювалось тим, що Гордієвський В.І. при призначенні на посаду заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації, диплом про закінчення Українського державного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова серії ЛБ ВС № 104580 не надавав та у своїй автобіографії про його закінчення не зазначав.
У депутатському зверненні № 182/226 від 16.12.2010р. та депутатському запиті № 182/227 від 16.12.2010р. мною були наведені обставини, за яких Гордієвський В.І. отримав можливість влаштуватись на роботу в Бориспільську РДА – тобто, послідовні протиправні дії, внаслідок яких Гордієвський В.І. «здобув» вищу освіту в МАУП для виконання однієї з умов призначення на керівну посаду – наявності диплому про вищу освіту.
Шановний пане Президенте, в моїх депутатських зверненнях взагалі не йшлося про те, що Гордієвський В.І. при призначенні на посаду заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації надавав диплом про закінчення Українського державного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова серії ЛБ ВС № 104580 та зазначив про його закінчення у своїй автобіографії.
Відмова прокуратури Київської області в порушенні кримінальної справи за фактами, викладеними в моїх зверненнях, посилаючись на спотворені формулювання наданої мною інформації, відображає ставлення працівників прокуратури Київської області та Генеральної прокуратури України до виконання своїх обов’язків та захисту інтересів Держави.
Також зазначу, що наданий Гордієвським В.І. при призначенні на посаду заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації диплом Міжрегіональної Академії управління персоналом (МАУП) отриманий з порушенням норм чинного законодавства, оскільки Гордієвський В.І. не мав у даному випадку права навчатись у МАУП за скороченим терміном навчання.
Тому, є всі підстави вважати, що диплом МАУП Гордієвського В.І. є також нелегітимним,
оскільки не відповідає вимогам Закону України «Про освіту», в якому зазначається: «Післядипломна освіта - спеціалізоване вдосконалення освіти та  професійної  підготовки особи шляхом поглиблення, розширення й оновлення  її  професійних  знань,  умінь та навичок або отримання іншої   професії,   спеціальності   на   основі  здобутого  раніше освітньо-кваліфікаційного рівня та практичного досвіду». У вимогах Міністерства освіти і науки, молоді та спорту до рівня освіти вступників визначається, що на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста приймаються особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра. На навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра приймаються особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра або спеціаліста. При цьому до заяви про вступ подається документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього.

Проведеною мною перевіркою попередньо встановлено наступне.
Гордієвський В.І. та Єгоров Е.В. були зараховані до Міжрегіональної Академії управління персоналом (Горлівський інститут МАУП) на базі попередньої вищої освіти пред’явивши до екзаменаційної комісії нотаріально завірені дипломи спеціалістів Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова серія ЛБВС №104580 від 25.06.1996 року (Гордієвський В.І.) та серія ЛБВС №003458 від 25.06.1996 року (Єгоров Е.О.).
Дипломи спеціалістів серії ЛБВС №104580 від 25.06.1996 року та серії ЛБВС №003458 від 25.06.1996 року в університеті не видавали, вказаної у дипломах спеціалізації «Педагог середніх і старших класів» в університеті не було, в наказах про зарахування та відрахування в зв’язку з закінченням учбового закладу прізвищ Гордієвський В.І. та Єгоров Е.В. не має, а жоден із підписів поставлених у зазначених дипломах не відповідає підписам керівників даного університету.
Для вступу до Горлівського інституту МАУП Гордієвським В.І. та Єгоровим Е.О. було подано нотаріально завірені копії документів про здобутий кваліфікаційний рівень вищої освіти та інші документи згідно встановленого переліку, а для отримання другої вищої освіти в МАУП до рівня спеціаліста з терміном навчання два роки обов’язково необхідно мати диплом про здобуття повної вищої освіти, або про базову вищу освіту у відповідності до Закону України «Про вищу освіту». В заявах про зарахування до Міжрегіональної Академії управління персоналом Гордієвський В.І. та Єгоров Е.О. в графі «документ про попередню освіту» власноручно вказали серії та номери вказаних вище підроблених дипломів Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова.
Гордієвський В.І. при призначенні на посаду директора ДП «Управління капітального будівництва» надав довідки про те, що він є студентом 5-го курсу за спеціальністю «Фінанси» (2-га освіта по спеціалізації «Фінансовий менеджмент» заочна форма навчання в Міжрегіональній Академії управління персоналом (Горлівський інститут МАУП). 
Всупереч кваліфікаційних вимог зазначених в «Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників» затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України №336 від 29.12.2004 року де зазначено, що директор підприємства повинен мати повну вищу освіту, між  Гордієвським В.І. та міністром Балогою В.І. було підписано контракт №12 від 9.09.2006 року та видано наказ (по особовому складу) №187 від 09.09.2006 року про призначення Гордієвського В.І. на посаду директора Державного підприємства «Управління капітального будівництва».
В подальшому Єгоров Е.О. за попередньою змовою з Гордієвським В.І. при призначенні на посаду заступника директора ДП «Управління капітального будівництва» надав довідки про те, що він є студентом 5-го курсу за спеціальністю «Фінінси» (2-освіта по спеціалізації «Фінансовий менеджмент» заочна форма навчання в Міжрегіональній Академії управління персоналом (Горлівський інститут МАУП), а в особовому листку з обліку кадрів та автобіографічній довідці вказав, що отримав першу вищу освіту закінчивши «Уфімський авіомоторний інститут» (відсутній в довідниках вищих учбових закладів) в 1991 році.  В результаті вказаного вище, Гордієвським В.І. було призначено Єгорова Е.О. на посаду заступника начальника ДП «Управління капітального будівництва»  наказом №18 а/к від 01.11.2006 року.
Так повідомивши неправдиві відомості і приховавши відомості про власну освіту, Гордієвський В.І. за попередньою змовою з Єгоровим Е.В. в результаті протиправного перебування на керівних посадах ДП «Управління капітального будівництва» в період часу з 09.09.2006 по 11.03.2007 роки  незаконно обернули на власну користь грошові кошти у сумі 30968,45 гривень (посадовий оклад, відпустки, премія, лікарняні, матеріальна допомога).
Таким чином Гордієвський В.І. та Єгоров Е.О. заволоділи грошовими коштами на загальну суму 30968,45 грн. шляхом зловживання службовим становищем вчинене за попередньою змовою групою осіб, що передбачено ознаками складу злочину передбаченого ч.3 ст.191 КК України.
18.10.2007 року Гордієвський В.І., продовжуючи свою протиправну діяльність, надав при призначенні на посаду заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації незаконно отриманий диплом спеціаліста Міжрегіональної Академії управління персоналом серії КВ №35353235, а при складанні автобіографічної довідки вказав дату вступу до навчального закладу 2002 рік та дату закінчення 2007 рік (термін навчання 5 років), чим вчинив обман голови Бориспільської районної державної адміністрації Главаті П.Й. повідомивши останньому неправдиві відомості і приховував відомості про свою освіту, в результаті чого його було призначено розпорядженням №2132 від 18 жовтня 2007 року та присвоєно 9 ранг 5 категорію державного службовця. В результаті протиправного перебування на посаді заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації Гордієвський В.І. в період часу з 18 жовтня 2007 року по 20 листопада 2007 року незаконно обернув на власну користь грошові кошти у сумі 3843,89 гривень (посадовий оклад, доплата за ранг державного службовця, оплата відпустки, премія, лікарняні, матеріальна допомога).
 21.11.2007 року Гордієвський В.І., продовжуючи свою протиправну діяльність, надав при призначенні на посаду виконуючого обов’язки заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації з питань реалізації в районі державної політики в агропромисловому комплексі, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища незаконно отриманий диплом спеціаліста Міжрегіональної Академії управління персоналом серії КВ №35353235, чим вчинив обман голови Бориспільської районної державної адміністрації Главаті П.Й. повідомивши останньому неправдиві відомості і приховував відомості про свою освіту, в результаті чого його було призначено розпорядженням №2617 від 21 листопада 2007 року та присвоєно 10 ранг 5 категорію державного службовця. В результаті протиправного перебування на посаді виконуючого обов’язки заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації Гордієвський В.І. в період часу з 21 листопада 2007 року по 18 березня 2008 року незаконно обернув на власну користь грошові кошти у сумі 8506,96 гривень (посадовий оклад, доплата за ранг державного службовця, оплата відпустки, премія, лікарняні, матеріальна допомога).
В подальшому 18.03.2008 року Гордієвський В.І., продовжуючи свою протиправну діяльність, надав при призначенні на посаду заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації в порушення чинного законодавства отриманий диплом спеціаліста Міжрегіональної Академії управління персоналом серії КВ №35353235, чим вчинив обман голови Бориспільської районної державної адміністрації Главаті П.Й. повідомивши останньому неправдиві відомості і приховував відомості про свою освіту, в результаті чого його було призначено розпорядженням №1739 від 18 березня 2008 року та присвоєно 10 ранг 5 категорію державного службовця. В результаті протиправного перебування на посаді виконуючого обов’язки заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації Гордієвський В.І. в період часу з 18 березня 2008 року по 23 березня 2009 року незаконно обернув на власну користь грошові кошти у сумі 38039,05 гривень (посадовий оклад, доплата за ранг державного службовця, оплата відпустки, премія, лікарняні, матеріальна допомога).
Таким чином Гордієвський В.І. заволодів грошовими коштами на загальну суму 50389,90 грн. шляхом зловживання службовим становищем вчинене повторно, відповідальність за що передбачено ч.3 ст.191 КК України.

Звертаю Вашу увагу та той факт, що 18.10.2007 року Гордієвський В.І. надав при призначенні на посаду заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації з порушенням чинного законодавства отриманий диплом спеціаліста Міжрегіональної Академії управління персоналом серії КВ №35353235, і при складанні автобіографічної довідки вказав дату вступу до навчального закладу 2002 рік та дату закінчення 2007 рік (термін навчання 5 років), в той час, як відповідно до інформації, наданої ректором МАУП, Гордієвський В.І. та Єгоров Е.О. навчались в Горлівському інституті МАУП в період з 2005 по 2007 роки.
Також, за отриманою мною інформацією, Гордієвський В.І., на час заявленого ним вступу до МАУП (2002р.), мав зовсім інше прізвище, що повинно бути відображено в документах, поданих ним при вступі. За інформацією, Гордієвський В.І. змінив прізвище у 2004 році (дана інформація на сьогодні не перевірена Генеральною прокуратурою України і потребує перевірки).
Тому, вважаю, що рішення про відмову в порушенні кримінальної справи щодо Гордієвського В.І. за відсутністю в його діянні складу злочину, передбаченого ст. 358 КК України прокуратурою Київської області прийнято без врахування всіх обставин справи, некоректно сформульовано, передчасне та потребує скасування.
Не зважаючи на це,  Генеральна прокуратура України погодилась з цим рішенням прокуратури Київської області (лист Генеральної прокуратури України № 06/2-14967-08 від 15.10.08).
Щодо використання Гордієвським В.І. та Єгоровим Е.О. завідомо підроблених дипломів Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова при вступі до Міжрегіональної академії управління персоналом (Горлівський інститут МАУП), то прокуратурою Київської області інформація була направлена для перевірки в порядку ст. 97 КПК України до прокуратури Донецької області, а в частині призначення вказаних осіб на керівні посади ДП «Управління капітального будівництва» - до прокуратури м. Києва.
Вказані дії прокуратури Київської області свідчать про намагання роздробити на частини доволі послідовні та усвідомлювані протиправні дії Гордієвського В.І. та Єгорова Е.О., направлені на привласнення, розтрату майна та заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем на займаних посадах, в такий спосіб, звівши обставини і склад злочину до дрібних, не пов’язаних між собою порушень, покарання за які будуть значно менш обтяжливими, ніж за злочин, вчинений повторно.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 16, 17, 19 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу Вас доручити Генеральній прокуратурі України:
1. Провести ретельну перевірку викладених фактів.
2. Скасувати попереднє рішення прокуратури Київської області про відмову в порушенні кримінальної справи за відсутністю у діянні Гордієвського В.І. складу злочину, передбаченого ст. 358 КК України.
3. Витребувати матеріали перевірок з викладених питань від прокуратур Київської та Донецької областей і прокуратури м.Києва, передати для проведення повної та всебічної перевірки слідчому відділу Генеральної прокуратури України, об’єднавши в єдине провадження.
4. Перевірити, чи були Гордієвським В.І. та Єгоровим Е.О. надані приймальній комісії МАУП дипломи спеціалістів Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова серія ЛБВС №104580 від 25.06.1996 року (Гордієвський В.І.) та серія ЛБВС №003458 від 25.06.1996 року (Єгоров Е.О.).
5. Перевірити, чи вказували Гордієвський В.І. та Єгоров Е.О. у своїх заявах про зарахування до МАУП інформацію про попередню освіту та номери дипломів серія ЛБВС №104580 від 25.06.1996 року (Гордієвський В.І.) та серія ЛБВС №003458 від 25.06.1996 року (Єгоров Е.О.) Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.
6. Перевірити, чи подавали при вступі до Горлівського інституту МАУП Гордієвським В.І. та Єгоровим Е.О. нотаріально завірені копії документів про здобутий кваліфікаційний рівень вищої освіти? Перевірити, відповідні записи у нотаріусів, що здійснювали посвідчення копій зазначених дипломів.
7. Перевірити, чи видавались у  Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова дипломи серії ЛБ ВС з відповідними номерами у 1996 році, чи були видані дипломи з такими номерами на ім’я Гордієвського В.І. та Єгорова Е.О.
8. Перевірити, чи існувала у 1996 році у  Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова спеціалізація «Педагог середніх і старших класів».
9. Перевірити, чи були Національним педагогічним університетом ім. М.П. Драгоманова видані накази про зарахування та відрахування у зв’язку з закінченням учбового закладу громадян з прізвищами Гордієвський В.І. та Єгоров Е.В.
10. Провести почеркознавчу експертизу підписів, поставлених у зазначених дипломах, на відповідність підписам керівників Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.
11. Перевірити легітимність дипломів МАУП Гордієвського В.І. та Єгорова Е.О., враховуючи те, що вони отримані на підставі підроблених документів про базову вищу освіту.
12. Перевірити чи дійсно 18.10.2007 року Гордієвський В.І. надав при призначенні на посаду заступника голови Бориспільської РДА диплом спеціаліста МАУП серії КВ №35353235, при складанні автобіографічної довідки вказавши дату вступу до навчального закладу 2002 рік та дату закінчення 2007 рік (термін навчання 5 років). Встановити реальні дати вступу і закінчення, а також дійсний термін навчання Гордієвського В.І. та Єгорова Е.О. в МАУП.
13. Перевірити інформацію щодо зміни Гордієвським В.І. прізвища, з’ясувати обставини та причини такого вчинку, дату зміни прізвища. Перевірити, чи був у 2002 році зарахований до МАУП студент з таким прізвищем.
14. Перевірити, чи надавав Гордієвський В.І. довідки про те, що він є студентом 5-го курсу за спеціальністю «Фінанси» (2-га освіта по спеціалізації «Фінансовий менеджмент» заочна форма навчання в Міжрегіональній Академії управління персоналом (Горлівський інститут МАУП), при призначенні на посаду директора ДП «Управління капітального будівництва».
15. Перевірити, чи дійсно освіта Гордієвського В.І. на момент призначення на посаду директора ДП «Управління капітального будівництва» не відповідала вимогам чинного законодавства щодо кваліфікаційних характеристик професій працівників. У зв’язку з цим також перевірити законність контракту №12 від 9.09.2006 року та наказу (по особовому складу) №187 від 09.09.2006 року про призначення Гордієвського В.І. на посаду директора Державного підприємства «Управління капітального будівництва».
16. Перевірити, чи дійсно Єгоров Е.В. при призначенні на посаду заступника директора ДП «Управління капітального будівництва» в особовому листку з обліку кадрів та автобіографічній довідці вказав, що отримав першу вищу освіту закінчивши «Уфімський авіомоторний інститут».
17. Перевірити, чи дійсно існував вищий навчальний заклад з назвою «Уфімський авіомоторний інститут» у 1991 році і чи дійсно  Єгоров Е.В. його закінчив. 
18. Перевірити, чи дійсно в результаті протиправного перебування на керівних посадах ДП «Управління капітального будівництва» в період часу з 09.09.2006 по 11.03.2007 роки  Гордієвський В.І. та Єгоров Е.В. незаконно обернули на власну користь грошові кошти у сумі 30968,45 гривень (посадовий оклад, відпустки, премія, лікарняні, матеріальна допомога).
19. Перевірити, чи дійсно в результаті протиправного перебування на посаді заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації Гордієвський В.І. в період часу з 18 жовтня 2007 року по 20 листопада 2007 року незаконно обернув на власну користь грошові кошти у сумі 3843,89 гривень (посадовий оклад, доплата за ранг державного службовця, оплата відпустки, премія, лікарняні, матеріальна допомога).
20. Перевірити, чи дійсно в результаті протиправного перебування на посаді виконуючого обов’язки заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації Гордієвський В.І. в період часу з 21 листопада 2007 року по 18 березня 2008 року незаконно обернув на власну користь грошові кошти у сумі 8506,96 гривень (посадовий оклад, доплата за ранг державного службовця, оплата відпустки, премія, лікарняні, матеріальна допомога).
21. В разі підтвердження фактів порушень, дати правову оцінку діям Гордієвського В.І. та Єгорова Е.О. за надання завідомо неправдивої інформації та підроблених документів про освіту при їх прийомі на роботу в ДП «Управління капітального будівництва», Бориспільську районну державну адміністрацію та при вступі до Міжрегіональної Академії управління персоналом.

Хід перевірки прошу Вас взяти на особистий контроль і доручити Генеральному прокурору України повідомити мене про її результати (окремо по кожному факту, який я просив перевірити).

Додаток: на 10 арк.

З повагою,

Народний депутат України 
Г.О.Омельченко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Єгоров,Гордієвський,підроблений диплом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.