Про притягнення до кримінальної відповідальності Гарбарука С.М. за нанесення збитків Державі в розмірі понад 78 млн.грн.

04 березня 2011, 17:30
Власник сторінки
Народний депутат України Голова підкомітету з питань міжнародного співробітництва у сфері боротьби з організованою злочинністю
0
2760

Депутатське звернення № 182/251 від 04.03.2011р.

ОСОБИСТО!
Президенту України
Януковичу В.Ф.
ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ
Про притягнення до кримінальної відповідальності Гарбарука С.М. за дії, які мають ознаки злочину, направлені на заволодіння земельними ділянками державного лісового фонду загальною площею 73,9249 га, за сукупною вартістю 78 370 198 грн., розташованими на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, користувачем яких є ДП «Бориспільський лісгосп»
Шановний пане Президенте!
Однією з основних перешкод для зміцнення зв'язків України з Європейським Союзом, на думку Драго Коса, голови групи держав проти корупції (GRECO), яка функціонує при Раді Європи, є неврегульоване питання боротьби з корупцією в Україні: «На даний час, порівняно з іншим відомими мені країнами, Україна виявляє найменше зусиль у питаннях боротьби з корупцією».
На виправлення цієї ситуації Вами докладаються зусилля для боротьби з корупцією. Так, на урочистій нараді перед колективом органів прокуратури напередодні Дня прокуратури України Ви заявили: «Реалізація початих нами реформ можлива лише за умови подолання корупції, відновлення інвесторів і бізнесу, при справедливому і неупередженому судочинстві. Прошу керівників прокуратур різних рівнів підсилити роботу по цій проблематиці і прийняти вичерпні заходи для зміцнення захисту інтересів держави і громадян».
Не зважаючи на Ваші вимоги, правоохоронні органи піддаються тиску з боку зацікавлених осіб, що заважає подолати корупцію в земельній сфері, а масштабні земельні афери, виявлені правоохоронними органами, розслідуються неналежним чином, і в більшості випадків завершуються закриттям кримінальних справ або відмовою в їх порушенні саме через корупційні зв’язки порушників закону з високопосадовими особами, здатними впливати на розслідування.
Такий стан справ призводить до того, що Держава втрачає тисячі гектарів земель лісового, водного фонду на мільярди доларів США, а прокуратура в статистиці своїх досягнень у боротьбі з корупцією наводить розкриття лише «дрібних» справ, у яких до відповідальності, в кращому випадку, притягнуто такого ж «дрібного» чиновника, за плечима якого ховаються справжні «акули» земельних оборудків – керівники відповідних місцевих органів влади, підписи та печатки яких і дали змогу реалізувати розкрадання державної землі.
Щодо проблеми зловживань у сфері земельних відносин та земельної реформи в Україні Вами було наголошено на важливості її якнайшвидшого проведення: «Зараз ситуація така: корупція досягла всіх можливих вершин у земельному питанні практично в усіх регіонах України. Її треба припинити, треба припинити розкрадання української землі. Треба реформу продовжувати і врешті-решт закінчити».
За отриманою мною інформацією, в провадженні прокуратури Київської області знаходиться кримінальна справа № 85-1242, порушена щодо Гарбарука С.М за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст.277, ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч.1 ст. 366, ч. 4 ст. 190, ч. З ст. 209, ч. 2, 3 ст. 358 КК України, а також колишніх начальників Управління земельних ресурсів у Бориспільському районі Київської області Клоцької О.О., за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 КК України та Павліченка М.С., за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.
Підставою для порушення зазначеної кримінальної справи став ряд порушень, вчинених Гарбаруком С.М. впродовж 2008-2009 років за попередньою змовою з окремими посадовими особами в органах земельних ресурсів та інших відомствах.
Так, згідно з отриманою мною інформацією, в серпні 2008 року, Гарбарук С.М. вирішив шляхом обману заволодіти земельною ділянкою, загальною площею близько 7 га, розташованою на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області поза межами населеного пункту, яка перебувала в користуванні ТОВ «Терра» на підставі договору оренди від 12.01.05р. та була віднесена до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.
З метою реалізації цієї земельної оборудки, Гарбарук С.М., дав вказівку невідомим особам одержати за грошову винагороду копії паспортних даних та довідок про присвоєння ідентифікаційного коду у 14 громадян України для оформлення на їх ім'я земельних ділянок, площею по 0,50 га кожна (тобто земельного масиву загальною площею 7 га).
Для оформлення на права власності на земельні ділянки були підшукані Петренко А.В., Бурдинський О.В., Сірош І.В., Шкляренко С.В., Рурак С.А., Приймак І.В., Бакун І.В., Моричереда О.С., Рурак А.А., Шкляренко В.В., Коберник О.С., Суліма В.М., Марущак Т.О. та Кравчук С.Г., які за грошову винагороду погодились оформити на себе право власності на земельні ділянки на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області.
З 22.09.2008р. по 07.10.2008р. зазначені громадяни в офісі приватних нотаріусів Київського міського нотаріального округу Олофінського О.В. (розташований за адресою: м. Київ, вул. О.Гончара, 32-6, офіс 15), Щелкова Д.М. (офіс якого знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 316, офіс 13) та Щелкова М.К. (офіс якого знаходиться за адресою: м. Київ, просп. 40-річчя Жовтня, 70, офіс 238) підписали довіреності на ім'я довірених осіб Гарбарука С.М. - Ситнюка С.М. і Сьомки П.М. на право вчинення всіх дій, пов'язаних з одержанням у власність земельних ділянок, площею по 0,5 га, на території Щасливської сільської ради Бориспільського району для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель державної власності.
Однак, раніше за оформлення довіреностей, 17.09.08р. невідомими особами за вказівкою Гарбарука СМ. були незаконно підписані від імені Ситнюка С.М. і Сьомки П.М. (довірені особи Гарбарука СМ.) та подані до Бориспільської РДА заяви зазначених вище громадян про надання у власність вказаних земельних ділянок, датовані 15.09.08р.
Крім цього, Гарбарук С.М. умисно приховав від службових осіб Бориспільської РДА відомості про те, що земельні ділянки на території Щасливської сільської ради Бориспільського району поза межами населеного пункту, якими він мав намір заволодіти, відносяться до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення, а не до категорії земель сільськогосподарського призначення, як було зазначено в заявах 14 громадян.
Внаслідок вчиненого Гарбаруком С.М. обману, розпорядженнями голови Бориспільської РДА Главаті П.Й. №№ 6038-6048 від 18.09.08р. Бакун І.В., Приймак І.В., Рурак С.А., Сірошу І.В., Шкляренку СВ., Рураку А.А., Шкляренко В.В., Кобернику О.С, Сулімі В.М., Марущак Т.О. та Кравчук С.Г. та №№ 6134-6136 від 27.09.08р. Бурдинському О.В., Моричереді О.С. та Петренко А.В. надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, площею по 0,5 га кожному, у власність для ведення особистого селянського господарства на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області.
Після цього, Гарбарук С.М. звернувся до директора землевпорядної організації - TOB «Гео-Сервіс Плюс» Тарана В.В. з проханням виготовити проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність вказаним громадянам, надавши геодезичні координати 14-ти земельних ділянок в електронному вигляді, які накладались на межі земельної ділянки, що перебувала в користуванні TOB «Терра», та приховав відомості про те, що ці земельні ділянки відносяться до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.
У виготовлені проекти землеустрою входили кадастрові плани всіх 14 земельних ділянок, що відводились у власність громадянам, містились геодезичні координати цих ділянок, надані Гарбаруком СМ., а також неправдиві відомості про те, що земельні ділянки відносяться до сільськогосподарських земель категорії угідь рілля.
Крім цього, в проекти землеустрою були поміщені підготовлені працівниками TOB «Гео-Сервіс Плюс» проекти висновків управління земельних ресурсів у Бориспільському районі Київської області, управління культури і туризму Київської обласної державної адміністрації і відділу містобудування та архітектури Бориспільської РДА про погодження цих проектів землеустрою, в яких були зазначені неправдиві відомості про те, що земельні ділянки, що відводяться у власність, відносяться до сільськогосподарських земель категорії рілля, в той час як в дійсності земельні ділянки відносились до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.
Земельним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами взагалі не передбачена можливість безоплатної передачі у власність громадянам земель, що відносяться до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.
Незважаючи на це, начальник Управління земельних ресурсів у Бориспільському районі Клоцька О.О., котрій було відомо про те, що 14 земельних ділянок, загальною площею 6,9999 га, не відносяться до категорії земель сільськогосподарського призначення, а відносяться до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення та не підлягають безоплатній передачі у власність громадянам, діючи умисно, за попередньою домовленістю з Гарбаруком СМ., використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, підписала та скріпила відтиском гербової печатки управління земельних ресурсів підготовлені працівниками TOB «Гео-Сервіс Плюс» висновки про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність відповідно 3-м та 11-ти громадянам України (всього 14 земельних ділянок).
В подальшому, проекти землеустрою щодо відведення зазначених земельних ділянок у власність 11-ти та 3-м громадянам були погоджені керівниками Управління культури і туризму Київської обласної державної адміністрації, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Київській області, Київської обласної санітарно-епідеміологічної станції і Відділу містобудування та архітектури Бориспільської РДА. При цьому в погодженнях Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Київській області № 06-13/7447 та № 16-13/7446 від 16.10.08р. містилися умови щодо необхідності обстеження земельних ділянок для виявлення існуючих зелених насаджень та їх опису відповідним актом, а також проведення ґрунтознавчої експертизи стосовно придатності ґрунтів для ведення особистого селянського господарства, у разі невиконання яких дані погодження є недійсними. Вказані умови виконано не було.
Після цього зазначені вище проекти землеустрою були передані Гарбаруком С.М. до Київського обласного головного управління земельних ресурсів та одержали позитивні висновки державної землевпорядної експертизи.
В подальшому, Гарбарук С.М., використовуючи вже розроблену і погоджену начальником управління земельних ресурсів у Бориспільському районі Клоцькою О.О. проектну землевпорядну документацію П-0284 та П-0278, вирішив заволодіти шахрайським шляхом іншими земельними ділянками на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, які відносились до державного лісового фонду і знаходились на території 16 кварталу Вишеньківського лісництва ДП «Бориспільський лісгосп».
Я мені стало відомо, з жовтня 2008 року Гарбарук С.М. повністю контролював діяльність TOB «ФКГ «Алькор», яке мало ліцензію на право зайняття землевпорядною діяльністю, мав у своєму розпорядженні печатку та установчі документи даного підприємства, приймав на роботу та звільняв з роботи його працівників, доручав їм виконання тих чи інших завдань та контролював їх виконання, тощо, тобто здійснював всі функції по управлінню товариством.
Зважаючи на це, Гарбарук С.М. дав вказівку інженеру-землевпоряднику TOB «ФКГ «Алькор» Фесану В.В. виготовити технічну документацію зі складання державних актів на право власності на землю 11-ти та 3-м громадянам на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, надавши Фесану В.В. геодезичні координати не тих 14-ти земельних ділянок, на які TOB «Гео-Сервіс Плюс» були розроблені проекти землеустрою, а інших 14-ти ділянок, загальною площею 6,9999 га, які також знаходились на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, однак відносились до державного лісового фонду і розташовувались на території 16 кварталу Вишеньківського лісництва ДП «Бориспільський лісгосп». При цьому в порушення вимог ст. 118 Земельного кодексу України рішення про надання громадянам у власність тих 14-ти земельних ділянок, координати яких Гарбарук С.М. надав Фесану В.В., Бориспільською РДА не приймалось, проект землеустрою щодо відведення цих земельних ділянок у власність не розроблявся, з уповноваженими державними органами і установами не погоджувався та ніким не затверджувався.
На підставі наданих Гарбаруком С.М. даних TOB «ФКГ «Алькор» склало технічну документацію із землеустрою, а також сформував електронні обмінні файли формату IN4 на всі 14 земельних ділянок, які відводились у власність, для їх внесення до Автоматизованої бази даних «ДЗК».
При цьому, відповідно до кадастрових планів земельних ділянок, ці земельні ділянки відносяться до земель сільськогосподарського призначення з категорією угідь рілля, в той час, як насправді, вони відносились до категорії земель лісогосподарського призначення.
В технічні документації із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на землю зазначеним 14-ти громадянам Фесан В.В. включив проекти двох висновків управління земельних ресурсів у Бориспільському районі Київської області про наявні обмеження (обтяження) на використання земельних ділянок, в яких в подальшому невстановленими особами були підроблені підписи від імені начальника управління Марченка В.П. та відтиск печатки управління земельних ресурсів. Зазначені висновки були зареєстровані в Управлінні земельних ресурсів 15.06.09р. під реєстраційними № 4911 -в та № 4912-в.
При цьому геодезичні координати та конфігурація земельних ділянок, вказані в проектах землеустрою щодо відведення цих земельних ділянок, розроблених TOB «Гео-Сервіс Плюс», не відповідали координатам та конфігурації земельних ділянок цих же громадян у технічних документаціях зі складання державних актів на право власності на землю, про що Гарбаруку С.М. було достовірно відомо.
Незважаючи на це, Гарбарук С.М., одержав від свого знайомого Мартиненка Є.І. чисті (незаповнені) бланки державних актів на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ №№ 348641-348650 та серії ЯЗ №№ 348159-348162, які заповнив відповідно до розробленої TOB «ФКГ «Алькор» технічної документації із землеустрою, щодо складання державних актів на право власності на землю, внісши до цих державних актів завідомо неправдиві відомості.
Після цього невідомі особи за вказівкою Гарбарука CM. внесли до цих державних актів на право власності на земельні ділянки неіснуючі реєстраційні номери та вказали дату реєстрації - 17.06.09, в той час, як насправді перелічені вище державні акти на право власності на земельну ділянку в Бориспільському районному відділі ДЗК не реєструвались.
Крім цього, Гарбарук CM. розпочав протиправне заволодіння шляхом обману рядом інших земельних ділянок на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, які відносяться до державного лісового фонду.
Зокрема, це стосувалось земельної ділянки, загальною площею близько 30 га, розташованої на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області поза межами населеного пункту, яка відносилась до державного лісового фонду і знаходилась на території Вишенківського лісництва ДП «Бориспільський лісгосп».
З метою реалізації зазначеної земельної оборудки, Гарбарук СМ. заволодів паспортом та довідкою про присвоєння ідентифікаційного номеру мешканця м. Ізмаїл Одеської області Данкевича В.В., які останній втратив приблизно в січні 2004 року.
В подальшому, Гарбарук С.М. заволодів чистим бланком державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЧP № 082896, який був виданий Держкомземом України для використання на території Черкаської області і в січні 2009 року вніс до цього чистого (незаповненого) бланку державного акту неправдиві відомості про те, що Данкевич В.В. на підставі договору купівлі-продажу від 26.11.04р. № 3157 є власником земельної ділянки на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 30,0027 га, для ведення особистого селянського господарства, з кадастровим номером земельної ділянки 3220888000:06:001:0043, при цьому, Гарбарук С.М. у вказаному державному акті підробив підпис від імені начальника Бориспільського районного відділу земельних ресурсів Поліщука О.П., а також організував внесення до нього завідомо неправдивого запису про те, що державний акт на право власності на земельну ділянку зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі 14.02.07р. під № 010732300028, в той час, як насправді вказаний державний акт в Бориспільському районному відділі ДЗК не реєструвався.
В кінці 2008 року Гарбарук С.М. познайомився з Михальчевським Д.В. - директором та засновником TOB «Украгроінвестиції» і запропонував Михальчевському Д.В. за грошову винагороду у майбутньому використовувати засноване ним підприємство - TOB «Украгроінвестиції» для оформлення на нього прав власності на земельні ділянки та інше майно. При цьому Михальчевський Д.В., як директор TOB «Украгроінвестиції», повинен був за вказівкою Гарбарука С.М. підписувати договори купівлі-продажу земельних ділянок чи іншого майна від імені покупця або продавця. Михальчевський Д.В. погодився на цю пропозицію та передав установчі документи та печатку TOB «Украгроінвестиції» невідомій довіреній особі Гарбарука С.М. Таким чином, з вказаного періоду часу Гарбарук С.М. став повністю контролювати діяльність TOB «Украгроінвестиції», розпоряджаючись на власний розсуд майном та активами даного підприємства.
Маючи намір приховати злочинний характер набуття права власності на земельну ділянку, незаконно оформлену на ім'я Данкевича В.В., загальною площею 30,0027 га, на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області та отримати можливість вільно володіти, користуватися та розпоряджатися цією земельною ділянкою, Гарбарук С.М. оформив договір купівлі-продажу, згідно з яким відчужив вказану земельну ділянку з власності Данкевича В.В. на користь TOB «Украгроінвестиції», при цьому повторно, підробивши паспорт гр. Данкевича В.В. серії КЕ № 106580, виданий Ізмаїльським MB УМВС України в Одеській області 19.02.96, шляхом вклеювання до вказаного паспорта фотографії невстановленого слідством чоловіка, а також підробивши висновок та довідку про наявні обмеження на використання земельної ділянки, які видаються органами земельних ресурсів і які необхідні для укладення та нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу землі.
19.01.09 Гарбарук С.М. організував надання приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу Вертебній И.О. через своїх довірених осіб підроблених документів, а саме державного акту на право власності на земельну ділянку серії 4P № 082896, а також висновку № 30023 від 15.10.08 та довідки № 30022 від 15.10.08 Управління земельних ресурсів у Бориспільському районі, необхідних для укладення та нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки площею 30,0027 га (кадастровий номер земельної ділянки 3220888000:06:001:0043), а також прибуття до нотаріуса Вертебної Л.О. невыдомої особи, фотокартка якої була вклеєна в загублений паспорт Данкевича В.В. замість оригінальної фотокартки його володільця.
В подальшому, працівниками TOB «ФКГ «Алькор» за вказівкою Гарбарука С.М. було виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо складання державного акту на право власності на земельну ділянку, площею 29,3388 га, (згідно з договорами купівлі-продажу) TOB «Украгроінвестиції» для ведення підсобного селянського господарства на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області.
Технічна документація із землеустрою з копією зазначеного вище підробленого договору купівлі-продажу земельних ділянок була передана Гарбаруком С.М. до Управління земельних ресурсів у Бориспільському районі, де отримано висновок № 211-в від 27.01.09 про наявні обмеження (обтяження) на використання земельної ділянки TOB «Украгроінвестиції» загальною площею 29,3388 га. У вказаному вище висновку про наявні обмеження (обтяження) на використання земельної ділянки Гарбарук СМ. підробив підпис від імені начальника управління земельних ресурсів у Бориспільському районі Павліченка М.С
В подальшому, працівники TOB «ФКГ «Алькор» за вказівкою Гарбарука СМ. заповнили наданий ним бланк державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 233284, який був призначений для використання на території Полтавської області. В зазначений державний акт ПЛ № 233284 працівники TOB «ФКГ «Алькор» внесли відомості про те, що TOB «Украгроінвестиції» відповідно до договору купівлі-продажу від 19.01.09 № 57 є власником земельної ділянки, площею 29,3388 га, на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області.
Заповнений бланк державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 233284 був наданий Гарбаруком СМ. на підпис начальнику Управління земельних ресурсів у Бориспільському районі Павліченку М.С, підписаний останнім, після чого спрямований для реєстрації до Бориспільського районного відділу ДЗК.
Крім цього, на початку 2009 року розпочав протиправне заволодіння шляхом обману земельною ділянкою, загальною площею близько 37 га, розташованою на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області поза межами населеного пункту, яка відносилась до державного лісового фонду і знаходилась на території Вишенківського лісництва ДП «Бориспільський лісгосп».
Так, на прохання Гарбарука С.М. його знайомий Мартиненко Є.І. передав останньому близько 10 пар чистих (незаповнених) бланків державних актів на право власності на земельні ділянки, в тому числі 5 пар чистих бланків державних актів серії ЯЗ №№ 348164-348168, які знайомий Мартиненка Є.І. Завалідров С.К. отримав 31.03.09р. в Управлінні земельних ресурсів у Макарівському районі Київської області.
Як і в попередньому випадку, Гарбарук СМ. заволодів паспортом Волощенко Я.Ю. серії КО № 738226 і паспортом Перетятька М.Є. серії CK № 597066 та його довідкою про присвоєння ідентифікаційного номеру, які останні загубили в 2009 році.
В подальшому, Гарбарук С.М. вніс до раніше одержаних від Мартиненка Є.І. чистих (незаповнених) бланків державних актів на право власності на земельні ділянки серії ЯЗ № 348164-348168 завідомо неправдиві відомості про те, що Волощенко Я.В. та Перетятько М.Є. є власниками земельних ділянок, загальною площею 17,8111 га та 19,7750 га відповідно, розташованих на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, які вони набули на підставі договорів купівлі-продажу (кадастрові номери 3220888000:06:001:0025; 3220888000:06:001:0022; 3220888000:06:001:0033; 3220888000:06:001:0037; 3220888000:06:001:0035).
Після цього Гарбарук С.М. підробив у перелічених вище державних актах на право власності на земельні ділянки підписи від імені начальника управління земельних ресурсів у Бориспільському районі Клоцької О.О., а також власноручно зробив в них завідомо неправдиві записи про те, що державні акти зареєстровані в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.
22.06.09 на ім'я довіреної особи Гарбарука С.М. - Приймака Д.М. була видана довіреність на представництво інтересів TOB «ПТГ «Самшит», відповідно до якої останній мав право представляти інтереси підприємства в усіх органах, установах та організаціях, відкривати рахунки в банківських установах, укладати будь-які фінансово-господарські договори та угоди, тощо. Крім цього, приблизно з червня 2009 року Гарбарук С.М. мав у своєму розпорядженні печатку та установчі документи TOB «ПТГ «Самшит». Таким чином, Гарбарук С.М. повністю контролював діяльність даного підприємства, розпоряджався його активами на власний розсуд і здійснював всі функції по управлінню TOB «ПТГ «Самшит».
Маючи намір приховати злочинний характер набуття права власності на п'ять земельних ділянок, незаконно оформлених на ім'я Волощенко Я.Ю. та Перетятька М.Є., загальною площею 37,5861 га, на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, надати видимість законності правам на них та отримати можливість вільно володіти, користуватися та розпоряджатися цими земельними ділянками, Гарбарук С.М. як і в попередньому випадку, оформив договори купівлі-продажу, згідно з якими відчужив вказані ділянки з власності Волощенко Я.Ю. та Перетятька М.Є. на користь TOB «ПТГ «Самшит», при цьому підробивши паспорт громадянина України Волощенко Я.Ю. серії КО № 738226, виданий Миргородським МРВ УМВС України в Полтавській області 03.04.08, та паспорт громадянина України Перетятька М.Є. серії CK № 597066, виданий Українським МВМ Обухівського РВ ГУ МВС України в Київській області 03.07.97, шляхом вклеювання до вказаних паспортів фотографій невстановлених слідством осіб (жінки та чоловіка відповідно) та підробив довідку про присвоєння Волощенко Я.Ю. ідентифікаційного номеру. Водночас, Гарбарук СМ., повторно підробив довідки та висновки про наявні обмеження на використання земельних ділянок, які видаються органами земельних ресурсів і які необхідні для укладення та нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу землі.
25.06.09 Гарбарук С.М. організував надання приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу Марчук Л.В. через довірених осіб зазначених підроблених документів, і організував прибуття до нотаріуса Марчук Л.В. невідомих чоловіка та жінки, фотокартки яких були вклеєні в загублені паспорти Волощенко Я.Ю. та Перетятька М.Є. замість оригінальних фотокарток їх власників, після чого нотаріус Марчук Л.В. нотаріально посвідчила договори купівлі-продажу зазначених земельних ділянок на користь TOB «ПТГ «Самшит».
В подальшому працівниками ТОВ «Фінансово-консалтингова група «Алькор» за вказівкою Гарбарука С.М. було виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки, площею 8,2520 га, 3,5589 га, 6,0002 га, 9,9999 га, 9,7751 га, (згідно з договорами купівлі-продажу) TOB «ПТГ «Самшит» для ведення підсобного селянського господарства на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, при цьому в технічну документацію із землеустрою були поміщені копії договорів купівлі-продажу земельних ділянок між Волощенко Я.Ю. та Перетятьком М.Є. з одного боку і TOB «ПТГ «Самшит» з іншого боку.
Технічна документація із землеустрою з зазначеними вище підробленими договорами купівлі-продажу земельних ділянок 26.06.09 була передана довіреною особою Гарбарука С.М. Ситнюком С.М. до Управління земельних ресурсів у Бориспільському районі для отримання висновків про наявні обмеження (обтяження) на використання вказаних п'яти земельних ділянок та чистих (незаповнених) бланків державних актів на право власності на земельні ділянки. Цього ж числа Ситнюком С.М. отримано в Управлінні земельних ресурсів у Бориспільському районі висновки про наявні обмеження (обтяження) на використання земельних ділянок TOB «ПТГ «Самшит» №№ 5723-в - 5727-в від 26.06.09.
В подальшому працівники TOB «ФКГ «Алькор» за вказівкою Гарбарука С.М. заповнили незаконно одержані бланки державних актів на право власності на земельні ділянки серії ЯЖ № 912228-912232, внісши до них відомості про те, що TOB «ПТГ «Самшит» відповідно до договорів купівлі-продажу від 25.06.09 є власником 5-ти земельних ділянок, площею 8,2520 га, 3,5589 га, 6,0002 га, 9,9999 га, 9,77.51 га, на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області.
01.07.09 довіреною особою Гарбарука С.М. - Ситнюком С.М. в Бориспільському районному відділі ДЗК отримано зареєстровані державні акти на право власності на земельні ділянки, які посвідчують право власності TOB «ПТГ «Самшит» на земельні ділянки, набуті злочинним шляхом.
Вищеописані схеми впродовж 2008-2009 років дозволили Гарбаруку С.М. внаслідок шахрайських дій заволодіти шляхом обману чужим майном - земельними ділянками державного лісового фонду, загальною площею 73,9249 га за сукупною вартістю 78 370 198 грн., розташованими на території Щасливської сільської ради Бориспільського району Київської області, користувачем яких є ДП «Бориспільський лісгосп».
Зазначена кримінальна справа № 85-1242, порушена щодо Гарбарука С.М., станом на сьогоднішній день до суду не направлена. І як мені стало відомо, Гарбарук С.М. в розмовах з оточенням розповідає, що зазначена кримінальна справа незабаром буде закрита і всі обвинувачення з нього будуть зняті, оскільки він має корисні зв’язки з високопосадовими особами, здатними «вирішити проблему».
Водночас зазначу, що за отриманою мною інформацією (яка потребує ретельної перевірки), Гарбарук С.М. отримував позитивні висновки експертизи землевпорядної документації на зазначені вище земельні ділянки в Головному управлінні Держкомзему у Київській області за хабарі, які неодноразово давав начальнику Головного управління Держкомзему у Київській області Іванюку А.А. (на той час).
Підтвердженням цієї інформації може бути литок розрахунків (додається), який був виявлений в кабінеті начальника Головного управління Держкомзему у Київській області Іванюка А.А. під час обшуку по факту виявлення в кабінеті начальника Головного управління Держкомзему України у Київській області Іванюка А.А. апаратури, яка дозволяла проводити прослуховування і відеоспостереження в 9 кабінетах Управління та 2 туалетах.
За отриманою мною інформацією, яка потребує перевірки, написи чорнильною ручкою на цьому листку були зроблені особисто начальником Головного управління Держкомзему у Київській області Іванюком А.А., а напис «У Наташи в работе» - означає, що висновок знаходиться у Квас Наталії – на той час, начальника загального відділу Головного управління Держкомзему у Київській області, яка була довіреною особою Іванюка А.А. і особисто реєструвала висновки експертизи землевпорядної документації.
Також зауважу, що начальник Управління земельних ресурсів у Бориспільському районі Клоцька О.О. була призначена на посаду разом з призначенням на посаду заступника голови Бориспільської РДА Гордієвського В.І., на якого було покладено обов’язок курирувати земельні питання. Клоцька О.О. була довіреною особою заступника голови Бориспільської РДА Гордієвського В.І. і без його відома та вказівок не брала на себе відповідальність підписувати завідомо незаконні висновки про погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок (інформація потребує перевірки).
Вищенаведене, на мою думку, дає підстави зробити висновок про те, що Гарбаруком С.М. було створене злочинне угрупування та напрацьовано дієві схеми узаконення відведення земельних ділянок, до того ж є інформація, що прокуратура Київської області теж активно брала участь в отриманні незаконно виділених земельних ділянок, в тому числі, оформлених за схемами Гарбарука С.М. в якості плати за непритягнення до кримінальної відповідальності. Ці факти досить широко висвітлені в статті «Как прокурор Гардецкий разбогател от земельного рейдера Гарбарука» на сайті інтернет-видання «ОРД» (
http://ord-ua.com/2009/11/11/kak-prokuror-gardetskij-razbogatel-ot-zemelnogo-rejdera-garbaruka-/).
Враховуючи нанесені Державі збитки в особливо великих розмірах, керуючись ст.ст. 16, 17, 19 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу Вас доручити Генеральному прокурору України:
1. Перевірити наведені у зверненні факти в рамках розслідування зазначеної кримінальної справи.
2. Допитати по цих фактах Іванюка А.А., Квас Наталію, Гарбарука С.М., Клоцьку О.О.
3. Допитати понятих, які були присутні при виїмці документів під час обшуку в кабінеті начальника Головного управління Держкомзему України у Київській області Іванюка А.А. по факту виявлення апаратури, яка дозволяла проводити прослуховування і відеоспостереження в 9 кабінетах Управління та 2 туалетах.
3. Провести почеркознавчу експертизу написів на листку з розрахунками за позитивні висновки експертизи землевпорядної документації, який було знайдено в кабінеті начальника Головного управління Держкомзему України у Київській області Іванюка А.А. (додається). Перевірити, чи були Головним управлінням Держкомзему України у Київській області надані позитивні висновки експертизи землевпорядної документації по земельних ділянках, зазначених у цьому листку, чи були отримані хабарі за них Іванюком А.А. або його довіреними особами.
4. Перевірити законність отримання позитивних висновків експертизи землевпорядної документації, розробником якої є TOB «Гео-Сервіс Плюс»:
 4-927е від 23.09.2008 р.- Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 4-ом громадянам для ведення особистого селянського господарства на території Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області. Позитивний висновок 25.09.2008р.
 4-928е від 23.09.2008 р.— Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 5-ти громадянам для ведення особистого селянського господарства на території Головурівської сільської ради Бориспільського району Київської області. Позитивний висновок 25.09.2008р.
 4-929е від 23.09.2008 р.- Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 5-ти громадянам для ведення особистого селянського господарства на території Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області. Позитивний висновок 25.09.2008р.
 4-930е від 23.09.2008 р.- Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 5-ти громадянам для ведення особистого селянського господарства на території Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області. Позитивний висновок 25.09.2008р.
 4-921е від 29.10.2008 р. - Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 5-ти громадянам для ведення особистого селянського господарства на території Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області. Позитивний висновок 31.10.2008р.
 4-922е від 29.10.2008 р. - Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 5-ти громадянам для ведення особистого селянського господарства на території Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області. Позитивний висновок 31.10.2008р.
 4-923е від 29.10.2008 р. - Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 5-ти громадянам для ведення особистого селянського господарства на території Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області. Позитивний висновок 31.10.2008р.
Хід розгляду депутатського звернення прошу Вас взяти на особистий контроль і про результати його розгляду зобов’язати Генерального прокурора України повідомити мене в повному обсязі в установлений законом строк.
Додаток: на 9 арк.
З повагою,
Народний депутат України                                                 
Г.О.Омельченко
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Гордієвський,земельні афери,Гарбарук,Іванюк А.А.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.