Численні відкриття-закриття кримінальних справ за фактами порушень Гордієвського В.І. та Єгорова Е.О.

18 березня 2011, 12:47
Власник сторінки
Народний депутат України Голова підкомітету з питань міжнародного співробітництва у сфері боротьби з організованою злочинністю
0
1637

Депутатське звернення №182/258 від 18.03.2011р.

ОСОБИСТО!
Президенту України
Януковичу В.Ф.

Генеральному прокурору
України
Пшонці В.П.

ГУМВС України у м.Києві
Крикуну О.О.
ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

Про дачу правової оцінки діям колишнього заступника голови Бориспільської РДА Гордієвського В.І. та колишнього помічника голови Бориспільської РДА Єгорова Е.О., які використовували незаконно отримані дипломи про вищу освіту для призначення на керівні посади в державні установи, що дало змогу Гордієвському В.І. заволодіти грошовими коштами на загальну суму 50389,90 грн. шляхом зловживання службовим становищем

Шановний пане Президенте!

Вкотре змушений звернутись до Вас з приводу неналежного реагування Генеральною прокуратурою та органами МВС України на повідомлення про вчинення злочину Гордієвським В.І. та Єгоровим Е.О.
На урочистій нараді перед колективом органів прокуратури напередодні Дня прокуратури Ви заявили: «Реалізація початих нами реформ можлива лише за умови подолання корупції, відновлення інвесторів і бізнесу, при справедливому і неупередженому судочинстві. Прошу керівників прокуратур різних рівнів підсилити роботу по цій проблематиці і прийняти вичерпні заходи для зміцнення захисту інтересів держави і громадян».
Не зважаючи на ці вимоги, кримінальні справи за фактами порушень, виявлених правоохоронними органами, розслідуються неналежним чином, в більшості випадків завершуються закриттям кримінальних справ або відмовою в їх порушенні саме через корупційні зв’язки порушників закону з високопосадовими особами, здатними впливати на розслідування.
Це підтверджує відповідь в.о. прокурора Донецької області М.Мичко від 23.02.2011р. № 7/1-6089-09, в якій можна прослідити цілий ланцюг численних відкриттів-закриттів кримінальних справ відносно Гордієвського В.І., який використовував незаконно отримані дипломи про вищу освіту для призначення на керівні посади в державні установи, а також рішень суду, якими фактично заперечувались факти, виявлені прокуратурою Донецької області.
Єдине, що залишається незмінним в цьому перебігу подій, і що підтверджено прокуратурою - у ході слідства фактично не встановлено особу, якою підроблені дипломи, та місце підробки, проте достовірно встановлено, що Гордієвський В.1. та Єгоров Е.О. використали завідомо підроблені документи, які надали їм переважне право на отримання другої вищої освіти.
Тому мене не може не непокоїти надвисокий рівень корупції в правоохоронних органах та судовій системі, який дозволяє з десяток разів відмовляти в порушенні кримінальних справ, порушувати їх, закривати за відсутністю складу злочину, і при всьому цьому, посадові особи відповідних державних органів роблять вигляд, що компетентно та кваліфіковано виконують свої обов’язки. Проте, навіть людині, яка не має юридичної освіти, зрозуміло, що тут без хабарів просто не могло не обійтися!
Для остаточного переконання щодо зроблених мною висновків наводжу повний текст відповіді в.о. прокурора Донецької області М.Мичко від 23.02.2011р. № 7/1-6089-09:
«Прокуратурою Донецької області за дорученням Генеральної прокуратури України розглянуто Ваше звернення щодо неправомірних дій колишнього заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації Гордієвського В.І. та його помічника Єгорова Е.О. при використанні завідомо підроблених дипломів Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова при вступі до Міжрегіональної академії управління персоналом, заволодіння грошовими коштами ДП "Управління капітального будівництва" та Бориспільської РДА, тощо.
Встановлено, що Бориспільською міжрайонною прокуратурою Київської області раніше поводилась перевірка за зверненням народного депутата України Москаля Г.Г. щодо протиправних дій заступника голови Бориспільської районної державної адміністрації Гордієвського В.І. з цього приводу.
За результатами перевірки, 15 та 21 серпня 2008 року виносились постанови про відмову в порушенні кримінальної справи на підставі ст. 6 п. 2 К ПК України, які скасовувались прокуратурою Київської області та Генеральною прокуратурою України.
Надалі, перевірка за вказаним фактом проводилась прокуратурою Київської області та за її наслідками 25.09.2008 прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи відносно Гордієвського В.І.
Одночасно, прокуратурою Шевченківського району м. Києва 28.10.2008 відмовлено в порушенні кримінальної справи відносно Гордієвського В.І. за ст. ст. 358, 366 КК України, оскільки не встановлено, що саме останній підробив диплом спеціаліста ЛБ ВС № 104580 Українського державного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова та додаток до нього.
Разом з тим, за матеріалами дослідчої перевірки, проведеної працівниками ГУБОЗ МВС України, 26.09.2008 порушено кримінальну справу № 24-38 за ст. 358 КК України. Нагляд за ходом розслідування справи здійснювала Генеральна прокуратура України.
За скаргою представника Гордієвського В.І. Печерським районним судом м. Києва 10.12.2008 скасовано постанову про порушення кримінальної справи від 26.09.2008. Апеляція на вказане рішення не вносилась та за наслідками перевірки старшим слідчим ГСУ МВС України відмовлено в порушенні кримінальної справи відносно Гордієвського В.І. за відсутності в його діях складу злочину, передбаченого ст. 358 ч. З КК України.
Вказану постанову скасовано Генеральною прокуратурою України та матеріали для подальшої перевірки направлено до прокуратури Донецької області, яку доручено правоохоронним органам Центрально-Міського району м. Горлівки.
За результатами перевірки слідчим СВ Центрально-Міського РВ Горлівського МУ ГУ МВС України в Донецькій області 18.07.2009 порушено кримінальну справу № 14-44577 за ч.ч. 1,3 ст. 358 КК України.
У ході слідства, на виконання плану слідчо-оперативних заходів допитані свідки, у тому числі працівники Горлівського інституту Міжрегіональної академії управління персоналом, проведені виїмки необхідних документів, а також криміналістичні експертизи.
Крім того, під час слідства встановлено, що нотаріально завірена копія диплому спеціаліста ЛБ ВС № 003458 Українського державного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова і додатку до нього на ім'я Єгорова Едуарда Олександровича, який є позаштатним радником голови Бориспільської райдержадміністрації, також має ознаки підроблення, оскільки за інформацією учбового закладу такий диплом не видавався та жоден з підписів в ньому не відповідає підписам керівників університету.
Разом з тим, проведеними слідчо-оперативними заходами, встановити місцезнаходження оригіналів вищевказаних дипломів не надалось можливим.
У ході слідства фактично не встановлено особу, якою підроблені дипломи, та місце підробки, проте достовірно встановлено, що Гордієвський В.1. та Єгоров Е.О. використали завідомо підроблені документи, які надали їм переважне право на отримання другої вищої освіти.
Враховуючи те, що більшість свідків по справі проживають на території м. Києва та Київської області, у тому числі Гордієвський В.І. та Єгоров Е.О., 20.01.2010 кримінальну справу № 14-44577 за № 04/2/1-6089-09 направлено до Генеральної прокуратури України.
У подальшому вказану кримінальну справу направлено до Центрально-Міського районного суду м. Горлівки, у зв'язку із надходженням скарги захисника Гетьмана Н.Г. в інтересах Гордієвського В.І. про скасування постанови про порушення кримінальної справи № 14-44577.
Постановою Центрально-Міського районного суду м. Горлівки від 02.07.2010 скасовано постанову про порушення кримінальної справи № 14-44577.
На вказану постанову суду
прокуратурою Центрально-Міського району м.  Горлівки внесено апеляцію, яку апеляційним судом Донецької області 19.08.2010 задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано, а справу направлено на новий судовий розгляд.
Далі, Центрально-Міським районним судом м. Горлівки, 08.10.2010 постанову про порушення кримінальної справи № 14-44577 повторно скасовано, матеріали кримінальної справи 12.11.2010 за № 42985 направлено судом на ім'я заступника начальника СУ ГУ МВС України у м. Києві за минуванням потреби.
Таким чином, у зв'язку з тим, що питання, які відносяться до компетенції прокуратури Донецької області, у зверненні заявника відсутні, підстав для прокурорського втручання з цього приводу на теперішній час не вбачається».
Довожу до Вашого відома, що прокуратурою міста Києва дійсно 25.02.11р., у зв'язку з неповнотою проведеної перевірки, скасовано рішення Шевченківського РУ ГУМВС України в м.Києві від 20.02.11р. про відмову в порушенні кримінальної справи по вказаних фактах, та повернуто матеріали до Шевченківського РУ ГУМВС України в м.Києві для проведення додаткової перевірки.

Тож, залишається відкритим питання, що саме перешкоджає кваліфікованій та ефективній роботі органів МВС та Генеральної прокуратури України?
Питання щодо того, що перешкоджає професійності та неупередженості розгляду справ Центрально-Міським районним судом м. Горлівки, я залишаю на совісті керівництва Генеральної прокуратури України, сподіваючись, що воно здатне все-таки захистити інтереси Держави, якій внаслідок використання Гордієвським В.І. та Єгоровим Е.О. незаконно отриманих дипломів про вищу освіту при призначенні на керівні посади в державні установи завдано збитків на загальну суму понад 50 тис.грн.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 16, 17, 19 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу Вас доручити Генеральній прокуратурі України:
1. Провести службове розслідування щодо причин неналежної перевірки органами МВС та прокуратури всіх фактів стосовно використання Гордієвським В.І. та Єгоровим Е.О. незаконно отриманих дипломів про вищу освіту при призначенні на керівні посади в державні установи. Про результати проведеного службового розслідування прошу надати мені довідку.
2. Завершити врешті-решт досудове слідство по кримінальній справі, порушеній відносно Гордієвського В.І. (на даний час слідство проводить Шевченківське РУ ГУМВС України в м.Києві) та передати матеріали до суду для прийняття рішення по суті.
3. Порушити кримінальну справу за вчинення аналогічного порушення Єгоровим О.І.
4. Перевірити законність рішень Центрально-Міського районного суду м. Горлівки по кримінальній справі відносно Гордієвського В.І., зважаючи на те, що у ході слідства, що проводилось прокуратурою Донецької області, фактично не встановлено особу, якою підроблені дипломи, та місце підробки, проте достовірно встановлено, що Гордієвський В.1. та Єгоров Е.О. використали завідомо підроблені документи, які надали їм переважне право на отримання другої вищої освіти.
5. Вжити заходів для відшкодування збитків, нанесених Державі внаслідок використання Гордієвським В.І. та Єгоровим Е.О. незаконно отриманих дипломів про вищу освіту при призначенні на керівні посади в державні установи.

Хід розгляду депутатського звернення прошу Вас взяти на особистий контроль і доручити Генеральному прокурору України повідомити мене про вжиті ним заходи.

Додаток: на 3 арк.

З повагою,

Народний депутат України                                                   
Г.О.Омельченко

Нагадаю, що попередні мої депутатські звернення, в яких викладено факти порушень Гордієвського В.І. та Єгорова Е.О., знаходяться за адресами:

http://blogs.korrespondent.net/celebrities/blog/goomelchenko/a29903

http://blogs.korrespondent.net/celebrities/blog/goomelchenko/a29903

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: підроблені дипломи,Гордієвський В.І.,Єгоров Е.О.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.