"Свобода" разом із Партією регіонів хоче скасувати місцеве самоврядування в Чернівцях

11 лютого 2011, 09:51
Власник сторінки
Політик
0
982

Сьогодні сесія Чернівецької міської ради подолала вето голови міста Миколи Федорука, яке він наклав на ухвалений раніше регламент роботи міської ради.


Цим регламентом всупереч законодавству було суттєво розширені повноваження місцевих депутатів та звужено повноваження мера.

За це рішення проголосували 43 з 60 депутатів загального складу ради. Ініціативу Партії регіонів у повному складі підтримали фракції "Батьківщини" та "Нашої України". Три голоси, яких не вистачало для подолання вето, дала фракція ВО "Свобода". Фракція "Фронту Змін" не брала участі в голосуванні – на знак протесту її депутати вийшли з залу.

Про рішення голосувати разом із більшістю заявила на сесії голова фракції "Свобода" Мар'яна Кривич. При цьому, керівник фракції визнала, що певні пункти регламенту "трохи суперечать закону" та порадила міському голові вирішувати конфліктні питання у суді.

Натомість, голова фракції "Фронт Змін" Олексій Каспрук назвав безпрецедентним випадок синхронності дій провладної партії та сил, які заявляють про свою опозиційність. "Коли "Свобода" діє цілком у фарватері Партії регіонів, при цьому заявляючи, що вона просто стоїть на сторожі закону, – це лукавство!" – заявив він.

"Фронт Змін" оскаржуватиме нинішнє рішення міськради в суді.
Під час голосування у раді під стінами Ратуші проходив мітинг "Захистимо Чернівці разом!", у якому взяли участь понад півтисячі чернівчан. Після подій у раді до них вийшов міський голова Микола Федорук, який заявив, що на депутатів міськради перед сесією чинився тиск.

"У кабінет голови ОДА викликали депутатів міської ради, яким у присутності начальника управління внутрішніх справ погрожували, "наїжджали" на бізнес, зупиняли роботу підприємств, навіть втручалися в особисте життя", – сказав Микола Федорук.

Він заявив, що повідомить міністра внутрішніх справ про дії начальника УМВС, депутата облради від ПР Миколи Харабари. "Я інформуватиму пана Могильова про те, що керівник УМВС не зупинив своєї політичної діяльності і замість того, щоб боротися із злочинністю, яка тільки за минулий рік у Чернівцях зросла на 23%, займається політичними репресіями", – підкреслив Федорук.

За висновками юридичного управління міськради та роз'ясненням профільного Комітету ВРУ, запропоновані зміни до регламенту Чернівецької міськради у непередбачений законодавством спосіб обмежують повноваження міського голови та розширюють права депутатів. Зокрема, депутати матимуть таке ж право, як міський голова, пропонуючи свої кандидатури на посади заступників міського голови, до складу виконкому. Депутатів також не влаштовує, що міський голова одноособово призначає та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, призначає керівників комунальних підприємств та установ.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.