Це якби козла поставили берегти капусту. Лавра наглядатиме за музеєм, знищення якого домагається не один рік

22 лютого 2011, 12:22
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
1650

Азаров поставив Києво-Печерський заповідник під повний контроль РПЦ-УПЦ МП

Оприлюднено розпорядження Кабінету Міністрів "Про затвердження складу наглядових рад національних заповідників". ( http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=123-2011-%F0&fpage=1&text=%F0%E5%EB%B3%E3&x=3&y=0)

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник по суті повністю передано під контроль Києво-Печерської Лаври, тобто Російської Православної Церкви, яка прикривається вивіскою УПЦ МП. До складу відповідної наглядової ради включено  ректора Київської духовної академії та семінарії УПЦ Антонія, намісника Лаври архієпископа Павла і навіть ігуменю Одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря Серафиму, якій затісно у монастирських стінах і для якої навіть  постриг не став перешкодою на дорозі в нечистий світ політики: матушку занесло до першої п'ятірки Партії регіонів на виборах до Одеської міськради! (http://tsn.ua/ukrayina/dochka-kivalova-potrapila-v-p-yatirku-kandidativ-do-odeskoyi-miskradi.html)

Позицію московського духовенства в раді мають посилити кілька депутатів-регіоналів, включно з головним після Януковича лобістом РПЦ-УПЦ МП Андрієм Деркачем та вчені-москвофіли Петро Толочко й Петро Тронько. 

Відтак, Лавра має контрольний пакет в наглядовій раді музею, знищення якого вона вже добивається мінімум десять років!

Рішення КМУ є цілком логічним, оскільки воно повністю вписується в курс на виселення всіх музеїв з Верхньої Лаври та передачу її РПЦ-УПЦ МП, попри те, що на Лавру є ще один претендент - Українська Православна Церква Київського Патріархату. Щоправда, УПЦ КП, на відміну від РПЦ-УПЦ МП,  не наполягає на негайній депортації музеїв та творчих майстерень. Її претензія на Лавру носить радше відкладений характер - до кращих часів, коли держава матиме гроші подбати про музеї. РПЦ ж хоче все і негайно - не виключено,  їм "горить" десь прописати київську резиденцію Кирила.

Крім Києво-Печерського історико-культурного заповідника, представник УПЦ МП увійшов ще й до наглядової ради Національного  історико-етнографічного заповідника "Переяслав". Туди записали вікарія Київської митрополії УПЦ МП архієпископа Олександра. В Переяславі є храм, який раніше було вже практично передано УПЦ КП, а тепер його переадресовують УПЦ МП. Тому для посилення позиції УПЦ МП у цій суперечці у Азарова й  записали до наглядової ради представника російської Церкви. 

Щоб остаточно переконатися у подвійних стандартах Януковича та Азарова у ставленні до різних церковних юрисдикцій, слід взяти дл уваги, що, наприкралд, до наглядової ради Національного історико-меморіального     заповідника "Поле Берестецької битви" не включили представника УПЦ КП, хоча УПЦ КП належить Георгіївський храм, який є стрижневим образом усього ансамблю „Козацькі  могили".

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.