Імітація самоврядування на місцях - одна з останніх "забавок" Партії регіонів

23 лютого 2011, 18:59
Власник сторінки
Політик
0
1137

«Цікаво» виглядає ситуація з розподілом коштів на місцях.

Мова йде про виплати працівникам бюджетних організацій заробітних плат в окремих містах України. Одразу хочу зауважити, що дійсно, дуже важко, а практично не можливо «розподілити» те, чого не вистачає. Як заявив міський голова Полтави, Олександр Мамай, місту не вистачає 24,7 млн. гривень на виплату в 2011 році заробітних плат працівникам бюджетних організацій. Олександр Мамай наголосив, що міський бюджет на 2011 рік, який було доведено з Києва,  має дефіцит в розділі коштів на виплати зарплат. А саме: 13 млн. гривень складає дефіцит фінансування фонду зарплати працівникам освіти; 7 млн. гривень - лікарям; 2,7 млн. гривень - працівникам культури та 2 млн. не вистачає на виплату заробітних плат працівникам спортивної галузі.

Зважаючи на такий стан справ, «виходом» з цієї надскладної ситуації мер називає вимушену відпустку за свій рахунок працівників зазначених сфер діяльності.

Інаними словами. влада влаштувала бюджетникам своєрідні канікули за власний рахунок.  

Аналогічна ситуація - дефіциту зарплат бюджетників - існує в більшості інших місцевих громад України.

Цілком природно, що нині вони сподіваються на державну субвенцію через півроку. Але, сподівання марні.

Державний бюджет, майже виснажено такими «життєво необхідними» витратами, як утримання в належному стані мисливського господарства, резиденцій високо посадовців та витратами на Генпрокуратуру 

Доречним буде згадати, як  свого часу, Партія регіонів обіцяла захмарну підтримку місцевому самоврядуванню.

Однак реальність виявилася іншою - самоврядуванням на місцях сумлінно займається Влада... попри наївним сподіванням на те, що це справа мешканців регіону.

Ще більш абсурдною є позиція влади, щодо шляхів «подолання» дефіциту місцевих бюджетів?! 

"Оптимізують" місцеві бюджети за рахунок шкіл та лікарень. Висловлюючись людською мовою - їх тупо скорочують. Як наслідок, позбавляють людей, навіть ти, які були, мінімальних можливостей надати дітям освіту та отримати медичну допомогу.  Щодо вчителів та лікарів, то їм залишається лише поповнити 2 млн. армію безробітних.

Показовою є реакція людей. У місті Донецьку батьків допекло настільки, що вони дізнавшись, що школу, в якій навчаються їхні діти не оминуло скорочення,  запропонували скасувати райвно при держадміністарції.

Постає питання: чи існує насправді самоврядування на місцях?!

По суті, політика нинішньої влади зводиться лише до позбавлення регіонів, і що найважливіше, самих місцевих громад, власних законних прав і будь-яких можливостей для нормального існування.

Розглянемо ще одне «наболіле» питання. Нещодавно влада виступила з ідеєю перевести повноваження розподілу всіх земель на місцях від місцевих рад до міськдержадміністрцій. Підстави начебто серйозні: корупція у даній сфері дійсно процвітає.

Однак, замість ліквідації корупції через запровадження прозорих, виключно аукціонних механізмів продажу земель, влада централізовує піраміду хабарів, замикаючи її на собі.  Бюджети як були пусті так путими і залишиться.

З таким підходом влади до місцевого самоврядування не варто дивуватись, якщо громада вимагатиме ліквідації не лише райвно, але й держадміністрацій. А далі, видно буде...   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.