"Сузір’я" без майбутнього або Про що не знає Президент?

28 лютого 2011, 16:49
Власник сторінки
Председатель Комиссии Киевсовета по вопросам гуманитарной политики
0
1623

Україна займає одне з провідних місць у світі серед аерокосмічних держав.

Численні експерти вважають, що аерокосмічна галузь – це той продукт України, який повинен розвиватися в рамках окремого бренду, бо саме він здатний забезпечити передові позиції на світовому ринку технологій та кадрового потенціалу… Однак, правдиво кажуть: «немає пророка в своїй Вітчизні» - саме цей вислів гірко та влучно змальовує ймовірне майбутнє аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» - багатотисячної молодіжної організації, яка стала заручницею меркантильних інтересів та мішенню для охочих до легкої поживи, здатних переступити навіть через дитячу радість і досягнення.

Об’єднання було створено двадцять років тому романтиками, яких зібрала разом одна мрія, одна любов - любов до зірок. Ці люди мали і мають віру в щасливе майбутнє нашої держави, вони бережуть, розвивають та пропагують аерокосмічну галузь України.

За часи свого існування «Сузір’я» стало ініціатором створення системи аерокосмічної освіти в Україні, одним із засновників Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М.Макарова. Серед найвідоміших програм та заходів організації: міжнародні змагання з ракетомодельного спорту на кубок імені М. К. Янгеля; заочна аерокосмічна школа «Сузір’я»; Міжнародні аерокосмічні фестивалі «Сузір’я – Артек», «Сузір’я – Ласпі»; щорічний Всеукраїнський конкурс «Мирний космос»; Всеукраїнський гуманітарний конкурс «Космічні фантазії»; участь у Міжнародних конференціях юних астронавтів, Аерокосмічних симпозіумах тощо. Крім того, із 1991 року «Сузір’я» є  членом Міжнародної організації юних астронавтів. За 20 років гуртківцями «Сузір’я» стали 1,5 млн. юних українців, а випускники його аерокосмічної школи сьогодні задіяні у міжнародному Проекті «Морський старт».

Значущість організації свого часу високо оцінювало і керівництво держави. Зокрема, у 2001 році «Сузір’я» отримало Почесну грамоту Кабінету Міністрів України, а при підтримці Президента України Леоніда Кучми для фінансування статутної діяльності об’єднання було виділено окремий рядок у Держбюджеті України.

Та, за визнанням настали й часи поневірянь. Сьогодні подальше майбутнє «Сузір’я» під загрозою, бо організація силоміць виселена із наданого в оренду приміщення.

Воно й не дивно, що територія колишніх закинутих міністерських дитсадків, площею у 8 га, стала ласим шматком. Відверто дивує лиш те, що зазіхнули на них саме ті, хто, здавалося б, першим мав би боронити центр дитячо-юнацького розвитку і досягнень.

І якщо у 2005 році інтереси одних дітей протиставляли іншим – територію, де орендує приміщення «Сузір’я», розглядали як плацдарм для будівництва так званої «Лікарні майбутнього», то вже у 2011 році – без жодних пояснень, всупереч здоровому глузду та громадянській позиції, Державне управління справами при Президентові України просто викинуло дітей разом з їх надбаннями на вулицю. Очевидно, що після судових рішень на користь «Сузір’я», іншого способу, аніж захоплення приміщення приватними бойовиками не знайшлося.

Сьогодні, відстояти інтереси «Сузір’я» намагаються справжні герої та видатні особистості - Леонід Каденюк, Володимир Команов, Анатолій Матвійчук, Олег Петров, Бронісла Лапідус, Анатолий Гайдамака. Дізнавшись про долю «Сузір’я», до них долучаються й інші небайдужі, ті, хто вірить, що кривдник обов’язково буде покараний.

Хочеться вірити, що численні листи та звернення на ім’я Президента України і справді «загубилися» в коридорах влади, а моніторинги медіа-простору «проковтнула» бюрократична вертикаль. Бо, володіючи інформацією у повному обсязі, Президент не міг би залишити її без уваги. Реальне життя суттєво відрізняється від казок, де добро завжди перемагає… але так хочеться вірити у справедливість…

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.