Хто з’їв дитячі сніданки?

01 березня 2011, 16:27
Власник сторінки
Председатель Комиссии Киевсовета по вопросам гуманитарной политики
0
8318

На початку лютого, у пресі майоріли красиві заголовки: «Дітям повернуть молочні кухні та шкільні обіди», «Школярам Києва безкоштовно дадуть гаряче харчування», «Київських школярів будуть годувати безкоштовно» тощо.

Минулого тижня у виконавчому органі підписали нове Розпорядження про організацію харчування учнів 1-11 класів… Про це також написали окремі ЗМІ, але у публікаціях «чомусь» навіть не згадали, що одним розчерком пера більше 200 тисяч школярів залишились без «другого сніданку».
 
Насправді, повноцінне харчування учнів 1-4 класів, безкоштовне гаряче та дієтичне харчування учнів 5-11 класів передбачені Законами України та Постановами Кабінету Міністрів України. І те, що місцева влада виконує ці норми не можна вважати досягненням. У Києві, вочевидь, ситуація інша – тут з прямого обов’язку вирішили зробити сенсацію, даремно сподіваючись, що ніхто не помітить.
 
Право на безкоштовне харчування у школі мають «пільговики» - діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», діти, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи. Крім того, діти мають бути забезпечені спеціальним дієтичним харчуванням за висновком медкомісії. Всі інші школярі, які не потрапляють під категорію пільговиків за соціальним статусом чи рекомендацією лікарів – змушені харчуватися, хоча і за пільговою ціною, але платно.
 
В рамках реалізації соціально-орієнтованої муніципальної політики, з 2006 року, згідно з Розпорядженням КМДА № 1301 від 30.08.2006 р., підписаним Л.М. Черновецьким, абсолютно всі учні 1-11 класів, навіть ті, які не належали до пільгових категорій, забезпечувалися так званим «другим сніданком». «Другий сніданок» включав у себе вітамінізовані напої, молоко, кисло-молочні продукти, соки і хлібо-булочні вироби або глазуровані пряники чи вівсяне печиво. Ця практика була збережена навіть у кризових 2008-2009 роках…

 
Однак, 1 вересня 2010 року на більш, як 200 тис. столичних школярів чекала несподіванка – «молоко і пряник» відміняються… Чому? – пояснення не почули ні батьки, ні депутати. Розпорядженням № 683 від 30.08.2010 р. нинішній Голова КМДА О.П. Попов скасував практику «других сніданків» без погодження з депутатським корпусом Київради та Постійною профільною комісією з питань охорони здоров'я та соціального захисту. У новому Розпорядженні №236 від 22.02.2011 року про «другі сніданки» також немає і згадки.
 
Для того, щоб повернути дітям «молоко і пряник» потрібно 40 млн. грн.. Грошей немає? Криза? – хотілося б зрозуміти, але не виходить… Враховуючи, що здоров’я дітей є найвищою цінністю, цю суму необхідно відшукати.

Переконана, що за умови правильної аргументації, Президент України, Парламент та Уряд, підуть назустріч, і Києву будуть повернуті вилучення до державного бюджету. Залишається лише сподіватися, що у виконавчому органі, знайдуть необхідні доводи, і ситуація буде виправлена, а скасовані дитячі сніданки громада міста пробачить і «спише» на брак досвіду…
*** Всього на харчування школярів в столичному бюджеті цього року виділено 117, 2 млн. грн.. З них 96,7 млн. грн. - для учнів 1-4 класів (гаряче харчування і група продовженого дня), 21 млн. грн. - для учнів старших класів («пільговиків»і тих, кому за медичними показаннями рекомендовано дієтичне харчування).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.