"Українська платформа" вимагає широкого обговорення урядового варіанту пенсійної реформи

08 квітня 2011, 09:01
Власник сторінки
Народний депутат України 4,5,6 скликань, лідер політичної партії Українська платформа «СОБОР»
0
1100

Президент України Віктор Янукович виступив із щорічним посланням у Верховній Раді. На превеликий жаль, з трибуни парламенту від керманича держави так і не пролунало ані конструктивного аналізу українських реалій, ані відповідей на питання, що їх хотіли по

Зокрема, ані «пари з вуст» про механізми втілення пенсійної реформи, яка сьогодні, без сумнівів, є найболючішою та найбільш обговорюваною темою серед громадян. Адже з тринадцяти з половиною мільйонів пенсіонерів близько 8,5 мільйонів отримують пенсії на рівні прожиткового мінімуму, а дефіцит Пенсійного фонду в 2010 році досяг 34,4 мільярди гривень.

Пенсійна реформа має включати три складові – справедливість, економічну ефективність та довготривалу перспективу для стабільного зростання пенсій. Натомість діюча влада, намагаючись вирішити проблему дефіциту пенсійного
фонду, основну увагу зосередила на зменшенні витрат через підвищення пенсійного віку. Це абсолютно невиправданий крок,
враховуючи середню тривалість життя в Україні, яка складає лише 68 років (на 11 років менше, ніж в країнах ЄС). Тому економія за рахунок цього є досить примарною внаслідок зростання витрат на виплати допомоги по безробіттю і пенсій за інвалідністю.

Значного і соціально справедливого зниження витрат Пенсійного фонду можна досягти шляхом зменшення кількості так званих «пільговиків». Очевидно – оперативник, що виконує небезпечну і важку роботу, або сталевар, який стоїть біля сталеплавильної печі, не можуть прирівнюватись до діловодів чи керівників в цих же структурах та підприємствах.

Паралельно необхідно запровадити єдину, справедливу для всіх категорій громадян, методику нарахування пенсій та зменшити кількість чиновників на державній службі за рахунок зростання продуктивності їхньої праці і виконання виключно необхідних функцій.

Ще більш важливим питанням є пошук джерел наповнення Пенсійного фонду. І знову владоможці намагаються розв’язати проблему за рахунок бідніших, а не багатших. Для того, щоб підприємці платили податки та внески до  Пенсійного фонду, потрібно внести зміни до Податкового кодексу, які, з одного боку, не будуть нищити малий та середній бізнес і дозволять платити податки і збори, з іншого - виведуть заробітну платню з тіні.

Однак, в першу чергу, треба  закрити схеми, коли олігархи продають продукцію своїх підприємств за заниженими цінами власним офшорам, які цю ж продукцію продають уже по значно вищій ринковій ціні за кордоном, а потім ще й отримують компенсацію ПДВ від держави. Це дасть можливість швидко наповнити Пенсійний фонд, а в подальшому дозволить суттєво збільшити весь бюджет України.

Відповідальна влада зобов’язана опікуватись не лише сьогоденням, а й  майбутнім держави та її громадян. В Україні розпочато дискусію щодо вільного продажу землі – нашого головного стратегічного ресурсу. Зважаючи на нестачу продовольства і води в світі та «прихватизаційні» апетити вітчизняних і зарубіжних олігархів, необмежений ринок землі може загрожувати втратою середовища існування української нації. Тому, з огляду на бажання частини громадян продати свої земельні паї, «Українська платформа» виступає за поступовий викуп земель сільськогосподарського призначення виключно державою та передачі цієї землі в розпорядження Пенсійному фонду, який, в свою чергу, надаватиме землю в оренду. При цьому забезпечуватиметься наявність значної частини землі у державній власності, контроль за її використанням та надходження прибутків до Пенсійного фонду.

Одночасно слід розробити та впровадити трьохрівневу систему пенсійного забезпечення: солідарну, накопичувальну і додаткову недержавну.

Наразі урядовий варіант реформи лише підсилює соціальні диспропорції, заплутаність та несправедливість у пенсійному забезпеченні. З огляду на це, Президія політичної партії «Українська платформа» вважає, що урядовий законопроект пенсійної реформи у редакції, в якій він є сьогодні, не повинен навіть розглядатися у парламенті.

Ми наполягаємо на доопрацюванні та широкому обговоренні урядових ініціатив з експертами та представниками громадськості, в подальшому –  виробленні нового проекту пенсійної реформи з урахуванням українських реалій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.