Гіркий післясмак солодкої цукерки

18 грудня 2013, 15:21
Власник сторінки
Народний депутат України 4,5,6 скликань, лідер політичної партії Українська платформа «СОБОР»
0
586

Вчора, як казав наш прем’єр-міністр, президент Віктор Янукович підписав ледь не епохальні угоди з недобродієм Путіним. Перші роздуми з приводу підписання цих угод, точніше їх післясмак.

Те, що ціна на газ зменшена на третину, – це добре для економіки України. Не варто в розказувати, в тому числі й опозиціонерам, що цей газ передбачається для олігархів. Це паливо піде на підприємства, на яких працює український народ. Але виникає питання, під які умови підписана така ціна на газ? І тут більше запитань, ніж відповідей. Чи це в майбутньому «здача» ГТС, чи приєднання до «тайожного союзу», чи жертвування українськими стратегічними підприємствами?

Підписання угод по АН-124 – також добре, тому що промисловий гігнат «Мотор Січ» отримає замовлення. Але 13 з хвостиком мільярдів доларів – це не український дохід, оскільки більшу частину прибутку з цих грошей отримає російська сторона. Що виграє Україна від цієї угоди, залишається під великим питанням. Не зрозуміло, де ці літаки будуть збиратися: в Харкові чи в Києві? Я думаю, що, швидше за все, у Воронежі. Зрозуміло, вони будуть комплектуватися двигунами «Мотор Січ», але є побоювання, що цим все обмежиться.

Правильним є те, що підписали угоди про повернення квот на труби великого діаметру та іншу металопродукцію. Це ринок для підприємств, на яких працюють українські люди. Зрозуміло, що левову долю прибутків з цих контрактів отримають олігархи, але в тому числі й люди матимуть роботу і зарплати.

Чи вважати здобутком кредит у 15 мільярдів доларів? Думаю, що ні.

По-перше, це не кредит, а викуп Росією державних облігацій. Під який відсоток ці облігації будуть продаватись? Під 5% - як Зімбабве, чи під 12% - як Україна? Фактично, це комерційний кредит, і тут немає нічого спільного з грошима від МВФ. Ці позики не порівнювані. Кредитування економіки від МВФ, окрім найнижчого проценту, дає зелене світло для інвесторів. Вони розуміють, якщо Фонд кредитує, значить ситуація в економіці цієї країни не критична, сюди можна вкладати гроші.

Азаров постійно повторює, що «папєрєдніки» збільшили державний борг України. Сьогодні цей кредит ще сильніше нарощує державний борг. Про це чомусь усі мовчать. І найголовніше те, що немає жодних заходів, які б активізували економіку підприємств України. Тобто набрали боргів, а віддавати їх потрібно буде з прибутків. А де їх взяти? Сьогодні представники середнього бізнесу, які встигли продати свої підприємства, розмістили гроші на депозитах і намагаються перечекати мутний час, а не працювати. Тобто економічно активні люди перейшли в розряд рантьє, що нічого не дає державі. У нас стає вигідно бути рантьє, а не виробляти товари і послуги. Ця тенденція вкрай шкідлива.

Янукович набрав кредитів, а ми їх будемо віддавати! На деяких підприємствах певне пожвавлення відбудеться, але загальна атмосфера, яка панує в економічних стосунках, унеможливлює ведення бізнесу. Бізнес зараз працює не завдяки, а наперекір діям влади. Якщо так триватиме, то дефолт просто відтермінували. Поки не проїдять запозичених 15 мільярдів доларів.

Отже, «смак» пропонують класний. Але не розказують про «післясмак».

А виглядає так, що він нівелюється всі розрекламовані моменти. Це ключова проблема. Цей кредит дає можливість нинішнім правителям продовжити свою агонію. Жодного слова про модернізацію українських виробників, стандартизацію українського виробництва до європейських вимог в цих угодах немає. Ці гроші підуть на утримання нинішньої верхівки при владі на деякий час.

Після таких підписань лідери опозиції, м’яко кажучи, виглядають розгубленими. Лунають навіть слова про розпуск Євромайдану. Я думаю, що ключового Євромайдан не добився. Не добився перезавантаження країни, покарання винних у безпорядках з боку міліції. Думаю, що без виконання цих умов розпуск Євромайдану призведе тільки до реакцій. І це не лише арештів активістів. Головне, що влада може придумати собі, ніби перемогла людей, які вийшли на Майдан, що їй дозволено робити усе, а громадяни України ніякого впливу на неї не мають. Поки страху в цього режиму немає. Є деяка ейфорія, що вони «розвели народ, як кроликів».

Важко зараз прогнозувати, чи втримаються люди на Євромайдані, чи продовжать акції протесту. Думаю, що повинні продовжувати хоча б до виконання деяких вимог: покарання винних, відставка уряду і підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. В будь-якому разі, якщо хтось думає, що таким «розводом» досяг своєї мети, він глибоко помиляється.

Головне, що люди побачили: вони можуть організовуватись, що їх дух не деморалізований (хоча про це багато говорили після 2004 року). В українцях живий дух нації. А невиконання умов по перезавантаженню країни через півроку призведе до ще більш масштабних акцій протесту. Зараз влада обрала для себе стратегію самознищення. Верхівка має чітко усвідомлювати, що немає вороття до попередніх принципів відношення до пересічного українця.

Або вони будуть ставитись до українців, як до людей, - і тоді Янукович добуде свій перший термін до кінця. Або наступна хвиля народних протестів не буде такою мирною.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.