Чому нашу корупцію люблять китайці?

21 квітня 2011, 17:15
Власник сторінки
Політик
0
3412

Як повідомила прес-служба Президента, фахівці Міжнародної асоціації антикорупційних органів дійшли висновку, що у 2010 році Україна досягла успіхів у розбудові антикорупційного механізму. «Органи правозастосування в Україні досягли видатних успіхів у про

Згідно з цими даними,  «асоціація також високо оцінила залучення для необхідних фінансових перевірок фахівців, у сфері державних фінансів, у тому числі - знані у світі аудиторські та юридичні компанії з бездоганною репутацією». 

«Ми повністю підтримуємо проголошене Президентом України Віктором Януковичем гасло щодо протидії корупції - «Закон єдиний для всіх»- і вважаємо його справедливим», - пише в листі керівник Асоціації.

Міжнародна організація антикорупційних органів (МААО), яка розгледіла сліди боротьби з корупцією в Україні, була створена у Пекіні 2006 року переважно із представників азійських країн. Нещодавно головою МААО був обраний Головний прокурор Китайської Народної Республіки, генеральний прокурор Верховної народної прокуратури КНР - Цао Цзяньмін. Досі конференції МААО проводилися у Пекіні, Індонезії та Україні.

Виходячи з вищенаведених фактів, лист генсека МААО є просто дрібною послугою китайських друзів українській владі. До речі, абсолютно несумірною у порівнянні із «послугами», які Україна вже надала Китаю. 

Наприклад, днями Китай повідомив, що найближчим часом введе в дію свій авіаносний флот, створений на базі колишнього українського крейсера «Варяг». «Варяг» було продано Фондом держмайна України Китаю, під нібито «туристичні» цілі, за мікроскопічну для таких справ суму - в 20 мільйонів доларів.

Колишній український авіаносний крейсер, за даними західних експертів, дасть змогу Китаю кинути виклик американському домінуванню у Східно-Китайському, Жовтому і Південно-Китайському морях. З точки зору таких масштабів задач, хіба значить щось якийсь папірець?

Уся ця історія дуже нагадує фальшивий світовий рейтинг університетів, оприлюднений Міносвіти Росії, як доказ власних заслуг. До "липового" російського рейтингу увійшли 5 українських університетів, а сам рейтинг було датовано 2009 роком. За цим рейтингом, приміром, Московський державний університет посідає 5 позицію, випереджаючи Гарвардський, Стенфордський і Кембріджський університети.

Варто зазначити що, ті країни та організації, які не отримали задарма українських авіаносців, дають принципово інші оцінки стану корупції в Україні.

Днями Державний департамент США підготував «Звіт про права людини: Україна, 2010 рік», у якому зазначив, що «в Україні посадові особи, в тому числі високопоставлені чиновники, часто займалися безкарною корупційною діяльністю". 

Навіть президент заявив, що чиновники «безбожно крадуть». В той самий час, радник Президента України Ганна Герман стверджує, що США відстали від реалій. 

За її словами, «ситуація в Україні змінюється дуже швидко, і картина, що мала місце ще рік тому, коли Президент тільки вступив на свою посаду і почав боротьбу з корупцією, сьогодні виглядає зовсім по-іншому». 

Тож США відстали, а ми догнали… Африку за рівнем корупції. За даними найвідомішої антикорупційної організації «Transparency International», Україна стоїть в останній чверті рейтингу, поряд із переважно, африканськими країнами. Згідно соцопитувнаня цієї ж компанії, 2010 року 34% українців зізналися, що давали хабарі. 2009 року ця частина становила 21%... А скільки громадян не зізналося?

Міжнародна спільнота недвозначно сигналізує про головну проблему відносин України з Європою. Посли Євросоюзу, США, Франці, Німеччини, Канади в один голос заявили про корупцію як ключову проблему відносин України з демократичними державами та інтеграції України у Європу.

За їхніми словами, бізнесменам в Україні заважає «кумівство», «вже майже не залишилося сил терпіти корупцію», «половина вартості державних робіт йде на корупцію», «ми не будемо вкладати гроші в країну доти, доки хабарництво не буде вгамоване». Така незвична прямота іноземних дипломатів пояснюється вражаючим масштабом проблеми.

Сам Президент визнає, що чиновники крадуть безбожно. Глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, говорить, що красти 10% бюджету – це нормально: "Коли я очолив адміністрацію в Луганській області, то зібрав колег і сказав: "Якщо будете красти 10 відсотків, а 90 працюватимуть на державу, я вас зрозумію".

За рік не відбулося жодного затримання по мільйонних хабарах «нової влади». Депутати вихолостили останні раціональні зерна з антикорупційних законодавчих пропозицій.

Голова Державної фінансової інспекції (КРУ) Петро Андрєєв, заявив, що в Україні збереглися всі схеми розкрадання державних коштів. Всупереч законодавчим документам, міністри переукладають контракти із директорами держпідприємств, і, таким чином, зберігають старі корупційні схеми. 

За його словами, кількість закупівель в одного постачальника зросла в рази. Державний газ передається приватній компанії, приватна компанія безмитно і безкарно ввозить нафтопродукти. 

Контрабанда процвітає. Ринок зерна монополізовано. Влада видає дешеве пальне і добрива тільки тим фермерам, які погоджуються вже зараз продати майбутній урожай загадковій фірмі, пов‘язаній із владою. Продавши своє зерно зараз, аграрії одержують на руки лише 50% його вартості. Ця схема - ще одне джерело отримання корупційних надприбутків.

Корупція з‘їдає державний механізм, робить його нездатним до конструктивної співпраці з Європою, руйнує дієздатність держави та перетворює 46-мільйонне населення на жебраків, які не мають шансу забезпечити собі мінімальні умови існування. Через корупцію колосальні ресурси співпраці «розчиняються», перетворюючись на ніщо.

Тим часом, дедалі більше проясняється природа проблем, які спіткали Україну на шляху до Європи.

Міністерство юстиції Румунії, у зв`язку із корупційним скандалом, попросило Європарламент позбавити імунітету депутата Адріана Северина (група Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, Румунія), який до останнього часу «інформаційно» підтримував Партію регіонів.

Друг «регіоналів» у Європарламенті, Северин, погодився прийняти «утримання» у 100 тисяч євро на рік, в обмін на пропозиції про зміни до законодавства Євросоюзу.

Ось чому багато-хто з Партії регіонів не хоче в Європу, бо там корупція копійчана. Ніяк і на життя заробити. Та ще й за крохоборство садять.

Андрій Пишний для Kyiv Post

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.