Методичний розстріл малого бізнесу

26 квітня 2011, 05:53
Власник сторінки
Народний депутат України 4,5,6 скликань, лідер політичної партії Українська платформа «СОБОР»
0
2152

Дуже «цікавий» законопроект з приводу легалізації заробітних плат пропонує віце-прем’єр Тігіпко.

Перше питання, яке виникає, коли його дивишся, чому цей документ не передбачає індикативних зарплат для працівників державної сфери: лікарів, вчителів тощо? Адже, відповідно до основ законодавства про охорону здоров’я, про освіту лікар або вчитель має отримувати заробітну плату середню по промисловості в Україні. На жаль, ці основи не виконуються, і останнім часом все  робиться за принципом: ми заплатити не можемо, а бізнес нехай платить.

Не можу не погодитися з тим, що на великих підприємствах обов’язково потрібно наводити лад. Бо всі знають, що на таких підприємствах, в тому числі - і в Києві, багатьом платять мінімальну заробітну плату, а іншу частину – «в конвертах».

Але зовсім інше питання – це малий бізнес, де працюють 2-3 людини. Такі підприємці дуже часто не заробляють достатньо грошей, аби виплатити ту зарплату, яку пропонує пан Тігіпко. І для того, щоб не потрапити під штрафні санкції, їм доведеться закривати свій бізнес. Такі кроки ще раз підтверджують наміри влади знищити малий бізнес. Адже держава не створює сприятливого клімату для розвитку малого бізнесу, не спрощує умови для відкриття, а лише застосовує каральні міри. Якби ж у людини, яка розпочинає свій невеличкий бізнес, були, якнайменш, прийнятні стартові умови, наприклад, можливість взяти кредит під 4% на 5-10 років? Бо, якщо ми говоримо про самозайнятість населення, то люди часто останню копійку вкладають задля того, щоб розпочати свою справу. Тож поки вона розкрутиться, поки приб’ється клієнтура, поки піде нормальний заробіток, говорити про достойні зарплати не доводиться. І люди готові терпіти, щоб через деякий час змогти прогодувати свою сім’ю. Поки що готові. А те, що у першому кварталі поточного року кількість приватних підприємців зменшилася на 57% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а розпочати власну справу наважилися на 30% менше громадян свідчить про те, що у людей відсутні обігові гроші для відкриття бізнесу, немає доступних кредитів, а є лише величезний тиск з боку податкових органів.

Насправді ж, сьогодні для того, щоб відкрити свою справу, необхідно мати «прес із грошима», аби заплатити за шаленими рахунками МНСників, санепідемстанції, управління архітектури і решти дозвільних установ.

Я переконаний, що для середнього бізнесу, а тим паче – великого, проблем із зарплатами, які пропонуються законопроектом Тигіпка, не буде. Проблеми варто очікувати, як раз таки, малим підприємцям. Мораль: методично розстрілюють малий бізнес!

Якщо хочете переконати мене у зворотному, скажіть, де зменшення податкового тиску, принаймні, на фонд заробітної плати? Адже для того, щоб людині отримати «на руки» 1000 грн, необхідно заробити 1600. Ну не можна ж тільки вижимати з людей, потрібно ж давати можливість і розвиватися! А те, що я почитав у Тігіпка, мені нагадує уривок із відомого фільму: «Я тебя поцелую. Потом.  Если захочешь!». Іншими словами - колись, можливо, ми вам полегшимо долю, а сьогодні – платіть по повній.

Колись Леонід Данилович Кучма розпочав побудову олігархічно-кланової системи. Сьогодні ж при Вікторі Федоровичеві закінчується і оформлюється олігархічно-кланова структура управління.

Однак, справедливо було б сказати, що підприємці не завжди праві. Бо знаю директора одного з заводів, де майже 1000 працівників у нього оформлені приватними підприємцями. І переконаний, що таку схему працевлаштування можна побачити ще на багатьох підприємствах, і ці схеми всім відомі. Але потрібно з цими схемами боротися, а не з усім бізнесом загалом. Сьогодні вже і так нанесли ключовий удар по малому бізнесу, коли Податковим кодексом заборонили юридичним особам відносити на валові витрати продукцію чи послуги, які надають приватні підприємці. Обіцяли у першому кварталі переглянути цю норму. Не переглянули. Буквально на минулому сесійному тижні був поданий відповідний законопроект від комітету, однак парламентська більшість не проголосувала. Я питав у цих депутатів: чому? Адже до вас звертаються люди, які вас обирали, їм треба рятувати свою справу! Пообіцяли переглянути це питання у травні. Але я хочу застерегти, що якщо ми за цей квартал не переглянемо ситуацію, то ми побачимо ще більше відмов від малого бізнесу.

Через це, влада має зрозуміти, що державний бюджет не може триматися лише на великому бізнесі. Бо сьогодні існує 1000 підприємств, які дають 75% доходу до бюджету, всі інші – малі підприємці – 25%. Якщо одне з великих підприємств збанкрутує, державний бюджет потерпатиме від недонадходжень. І така політика є неправильною. Адже останнім часом владна верхівка до поняття «держава» ставиться дивним чином, і не розуміє, що «держава» - це пересічний громадянин. І всі зусилля влада має спрямовувати на те, щоб цей пересічний громадянин почував себе комфортно в своїй державі: заробляв достойну зарплату, отримував достойну пенсію і відчував себе вільною людиною. Тоді й держава буде заможною. А сьогодні, коли з’являються результати опитування, що 47% молодих українців хочуть емігрувати з України, а ще 49% - поїхати на заробітки, стає страшно. Бо замість заможної держави колись ми можемо отримати вижжену землю.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.