Янукович взяв від Путіна все найгірше, що можна було запозичити

04 травня 2011, 12:01
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
4062

Стаття Аслунда у The Washington Post

"У лютому 2010 Віктор Янукович був обраний президентом України на вільних і чесних виборах. І це було не дивно: в 2009 українська економіка скоротилась на 15%, а сама вразлива демократія зайшла у політичний глухий кут. Рік потому Янукович, здається, дотримується рекомендацій політичної моделі Володимира Путіна, швидко концентруючи владу в своїх руках, і багатство – в руках невеликого кола своїх соратників.

У жовтні Конституційний Суд анулював Конституцію 2004 року, відновивши у дії Конституцію 1996-го, яка надає більше повноважень президенту. Країну більше не вважають демократією: «Фрідом Хаус» понизив рейтинг України до «частково вільної», а «Репортери без кордонів» поставили її на 131-ше місце зі 178 країн за станом свободи преси. Крім того, минулорічні місцеві вибори, які відбулись у жовтні, перервали серію вільних і чесних виборів в Україні.

Влада виправдовує свою брутальність необхідністю запроваджувати реформи. Минулого літа ці заяви ще викликали якусь довіру. У червні Янукович представив амбіційну програму економічних реформ. У липні він домовився з Міжнародним валютним фондом про стабілізаційну програму, в рамках якої передбачається надання кредитів на 15,1 мільярди доларів. Як не дивно, Україна досить швидко запровадила перші заходи, які від неї вимагались, наприклад консолідувавши державний бюджет та підвищивши ціни на газ для населення.

Подальша «реформи», однак, не сприяли конкурентоспроможності України або ринковій свободі. Натомість, вони принесли користь кільком наближеним до президента бізнесменам. Янукович підтримує приватизацію, але вона не є ні прозорою, ні конкурентною. Національну телекомунікаційну компанію «Укртелеком» було за мінімальною ціною продано єдиному покупцю, австрійській приватній компанії «EPIC». І таких оборудок – безліч. Минулого літа в Україні вступив в силу новий закон про державні закупівлі, але великі інфраструктурні проекти, пов’язані з підготовкою до чемпіонату з футболу Євро-2012, були виключені з конкуренції і, схоже на те, що їх було зарезервовано за декількома найближчими соратниками президента.

Український експорт зернових в останні роки швидко зростав, у нього включились внутрішні і міжнародні підприємці. Але минулого літа Янукович запровадив ембарго на експорт, причому квоти виділялись лише його найближчим соратникам. Як результат, розпочалося значне скорочення виробництва продуктів харчування.

Ключовим реформістським законом став податковий кодекс, ухвалений минулої осені, але він скорочує податки для великих корпорацій, збільшуючи навантаження на малих підприємців, що викликало протести по всій Україні. Відкритим фарсом стало ветування цього закону Януковичем, внаслідок чого було анульовано його найгірші аспекти. Але навіть за таких умов, великі міжнародні аудиторські фірми зазначають, що система оподаткування лише погіршилась, а велика кількість малих підприємств взагалі закрились.

Найбільш негативним аспектом правління Януковича є використання судової системи для репресій проти опонентів і ЗМІ. У своїй останній доповіді про права людини Державний департамент зазначив, що прокуратура висунула звинувачення проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та інших колишніх високопоставлених членів її уряду, і що спосіб, яким ведуться ці справи, говорить про їхню політичну вмотивованість...

У березні прокуратура несподівано висунула звинувачення проти колишнього президента Леоніда Кучми, вірного прихильника Януковича, причетного до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе у 2000 році. Зважаючи на ставлення Януковича до опозиційних ЗМІ та відсутність раніше інтересу до цієї справи, така раптова увага до неї не виглядає правдоподібною.

Роль Януковича в інспіруванні цієї справи викликала значні дискусії в Україні щодо його мотивів. ЗМІ повідомляють, що проти інших політиків часів Кучми також проводяться розслідування, зокрема це стосується спікера парламенту Володимира Литвина. Згідно з іншим припущенням, олігархи, які підтримують Януковича, хочуть відібрати за сценарієм переслідування в Росії Михайла Ходорковського телеканали або металургійні комбінати, які належать заможному зятю Кучми. Згідно з третьою теорією, Янукович мститься Кучмі за те, що той не віддав наказ службам безпеки стріляти в мирних протестувальників під час Помаранчевої революції 2004-го.

Тим часом, економічне зростання минулого року склало помірні 4%, такий же показник очікується і на цей рік. «Тренсперенсі Інтернешнл» повідомляє про збільшення корупції.

Чи витримає таке погане управління у сучасній Європі? Дух Помаранчевої революції живе у численних народних протестах проти всього, починаючи з невиплачених зарплат до репресій. За рік популярність партії Януковича впала на дві третини до 14%, а рейтинг його схвалення складає лише 17%. Переважна більшість українців, включаючи російськомовний схід країни, вважає, що їхня країна рухається у неправильному напрямку.

Але схоже на те, що Янукович не визнає те, що розуміє його російський взірець: політичне виживання, навіть за легкого авторитаризму, вимагає значної популярності".

Автор є старшим науковим співробітником Інститут міжнародної економіки Петерсена.

http://www.washingtonpost.com/opinions/is-viktor-yanukovych-ukraines-putin/2011/04/27/AFVH3sUF_story.html

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.