Американський губернатор на службі у Януковича

31 травня 2011, 10:17
Власник сторінки
громадянин
0
2124

Завдання нового виборчого закону очевидне. Партія регіонів, всупереч позиції переважної більшості виборців, має намір трансформувати свій жалюгідний рейтинг у впевнену парламентську більшість. Крім традиційних фальсифікаційно-підкупних технологій

для цього будуть використовуватись методики запозичені у американських політтехнологів, які за сім років співпраці з регіоналами довели свою ефективність.

Зокрема мова йде про джерімендерінг або виборчу геометрію – формування владою виборчих округів таким чином, щоб забезпечити своїй політичній силі краще представництво у парламенті. Технологія проявляється у тому, що влада нарізає виборчі округи таким чином, щоб перемогти хоча б з мінімальною перевагою в більшості округів, а електорат (прихильників) іншої чи інших партій зосередити з найбільш суттєвою перевагою в меншості округів.


Джеррімендерінг широко застосовується в країнах з мажоритарними виборами в парламент і сильною партійною системою (зокрема, США ). Щоб у парламент потрапило максимальну кількість «своїх» депутатів, виборців опозиційної партії концентрують у кількох округах, а в інших роблять невелику, але впевнену перевагу своєї партії. Для цього створюють округа з нерівною кількістю виборців, а також округа химерної територіальної форми.


Термін виник у 1812 , коли карикатурист зобразив один з таких виборчих округів штату Массачусетс у вигляді саламандри , а видавець газети назвав цей малюнок «Gerrymander» за прізвищем губернатора штату Е. Джеррі , винахідника цієї системи, який вперше успішно застосував її. За допомогою маніпуляцій над кордонами округів губернатор Джеррі домігся того, що на виборах в Сенат його Демократично-республіканська партія отримала 29 місць з 40, а партія федералістів - лише 11 місць з 40. Цей результат був досягнутий, незважаючи на те, що супротивники губернатора - федералісти - отримали більшість голосів.


Звичайно регіонали не планують обмежуватись суто маніпулятивними інструментами, в їхньому арсеналі залишається весь набір репресивних методів, вже відкатаних на місцевих виборах: порушення кримінальних справ, арешти, відмова та зняття з реєстрації, перешкоджання в проведенні виборчої агітації тощо.

 

Проте за цей напрямок будуть відповідати спеціалісти з іншої держави. Де є свої традиції ведення політичної боротьби.

 

Включно з відрізанням пальців дітям особливо невгамовних опозиціонерів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.