Арсеній Яценюк знає, як збільшити пенсії без підвищення пенсійного віку

15 червня 2011, 08:44
Власник сторінки
Політик
0
1309

Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк вимагає прийняття альтернативного урядовому законопроекту про реформування пенсійної системи в Україні.

 Законопроект дозволить підвищити пенсії на 334 гривні для 10 мільйонів пенсіонерів, не збільшуючи пенсійний вік. Він також запропонував урядовцям піти на пенсію.

У вівторок, 14 червня, виступаючи з парламентської трибуни, Арсеній Яценюк підкреслив, що уряд проводить пенсійну реформу в Україні не для покращення життя українців, а на вимогу Міжнародного валютного фонду, «щоб іще взяти кредити та їх розікрасти». «Вся урядова пенсійна реформа зведена до одного – підвищити пенсійний вік. Жодних стимулів для того, щоб забезпечити українців робочими місцями, запровадити справедливість в пенсійній системі, в урядовому законопроекті не існує», - підкреслив лідер «Фронту Змін».

Пенсійна реформа від Кабінету міністрів, за його словами, остаточно позбавить українців віри в майбутнє, права на достойну і чесну пенсію. «Уряд запевняє, що ця реформа економить країні 4 мільярди гривень протягом двох років. Але це ніщо в порівнянні з чотирма мільярдами, які вкрала з держбюджету компанія «Лівела», яка працює під наглядом уряду, і збільшенням витрат на утримання органів державної влади на 5 мільярдів гривень», - додав він.

Лідер «Фронту Змін» вимагає відставки уряду, який не в змозі вирішити жодної проблеми в країні, зокрема забезпечити достойну старість людям. «Я розумію, що цей уряд сам не піде і президент його не відправить у відставку. Тому звертаюся до уряду – ідіть на пенсію! Ми забезпечимо вам гідну пенсію - 764 гривні на місяць. Не мучте народ України, себе і українську державу», - заявив Арсеній Яценюк.

Він продемонстрував з трибуни пенсійні посвідчення на весь склад уряду.

Проект закону «Про реформування пенсійної системи, забезпечення її фінансової стабільності та запровадження обов’язкової накопичувальної системи пенсійного страхування» (№7455-2), внесений Арсенієм Яценюком 14 червня, передбачає передусім проведення перерахунку пенсій, обчислених із застосуванням показників середньої зарплати у 2006-2008 роках, із застосуванням показника середньої заробітної плати за 2009 рік. Крім того, він пропонує перерахувати пенсії працюючим пенсіонерам з урахуванням показників середньої заробітної плати за рік, що передує року проведення перерахунку пенсій.

Арсеній Яценюк пропонує запровадити з 1 січня 2013 року обов’язкової накопичувальної системи пенсійного страхування. Механізм передбачає спрямування до Накопичувального фонду частини страхових внесків, які сплачуються зараз до солідарної системи, у розмірі 2% в перший рік роботи, з щорічним збільшенням на 1% до досягнення 7%.

Лідер «Фронту Змін» вимагає скасування спеціальних пенсій для народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

У законопроекті міститься також механізм стимулювання створення нових робочих місць: через розподіл ставок єдиного внеску між роботодавцем та працівником у зв’язку із запровадженням обов’язкової накопичувальної системи та створення спеціальних умов нарахування єдиного внеску для підприємств малого та середнього бізнесу, які збільшують кількість працівників.

Кошти на перерахунок пенсій пропонується акумулювати за рахунок, зокрема, скорочення безпідставно збільшених видатків державного бюджету України на 2011 рік. Так, на 30% зменшити економічно не обґрунтовані видатки на утримання Державного управління справами, адміністрації президента, апаратів центральних органів виконавчої влади; на 50% - видатки на утримання Кабінету міністрів, підготовку та проведення в Україні Євро-2012; вилучити видатки на забезпечення перевезень вищих посадових осіб держави авіаційним транспортом.

Крім того, Арсеній Яценюк пропонує здійснити приватизацію шляхом проведення аукціонів об’єктів держвласності, які знаходяться в розпорядженні ДУС, заборонити чартерні перельоти за державні кошти вищим посадовим особам держави, скоротити на 50% кількість легкових автомобілів, що обслуговують органи держвлади шляхом їх продажу з аукціонів, а також скасувати необґрунтовані депутатські пільги.

Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк вимагає обкладати податком надвеликі пенсії - які перевищують десять прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність. Ці пенсії пропонується оподатковувати за 100-відсотковою ставкою податку. Це закріплено в законопроекті Арсенія Яценюка, який було зареєстровано у вівторок, 14 червня (№8660).

«Партію регіонів турбує одне - яку пенсію вони будуть отримувати як члени Кабінету міністрів, народні депутати». За йогом словами, влада мотивує неможливість обмеження vip-пенсій нормами Конституції, яка забороняє звужувати права громадян. погіршувати соціальний стан громадян. «Вони хочуть отримувати й надалі пенсію в розмірі близько 15 тисяч гривень. І це при сьогоднішній мінімальній пенсії 764 гривні!» - додав він.

Арсеній Яценюк зазначив, що в його законопроекті передбачений чіткий шлях вирішення цієї проблеми: якщо пенсії перевищують 10 прожиткових мінімумів, то весь обсяг такого перевищення підлягає обов’язковому оподаткуванню: «Це не суперечить Конституції. Це дає можливість чітко визначити обмеження пенсій для всіх тих, хто є членами уряду, хто є народними депутатами, і всіх поставити в рівні умови».

«Я готовий до захисту української Конституції. І хочу порадити президенту, прем’єр-міністрі подивитися, що записано в Конституції – всі українські громадяни рівні. Не «більш-менш рівні», а «всі рівні». В тому числі і в питанні нарахування пенсій», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.