Поправка N40: чи сфальсифікують Закон?

13 липня 2011, 09:35
Власник сторінки
Політик
0
2121

Вся країна була свідком того, як в ніч з четверга на п'ятницю, усього сотня депутатів від провладної більшості вирішували долю пенсійної реформи.

Розгляд та голосування урядового законопроекту відбувались за "кращими" традиціями українського парламентаризму – "хор Чечетова" та повне ігнорування не лише поправок опозиції, але й здорового глузду. Прийнятий у такий спосіб закон з реформування пенсійної системи є антиконституційним не лише по своїй суті, але й по формі його ухвалення і неодмінно буде оскаржений в Конституційному суді. Прийнятий у такий спосіб закон з реформування пенсійної системи є антиконституційним не лише по своїй суті, але й по формі його ухвалення і неодмінно буде оскаржений в Конституційному суді.
Проте, мова буде йти дещо про інше.
Не є новиною те, що "політичні лабухи", якими керує Чечетов, не завжди навіть розуміють за що вони голосують і парламентський конвеєр іноді дає збій. Так сталося і цього разу.
Чи то далася в знаки втома, чи то спрацювала образа Литвина за пропущений ним в той вечір концерт Стінга, але головуючий на засіданні та парламентська більшість, попри повне ігнорування поправок опозиції, забули відхилити схвалену профільним комітетом поправку N40, яка належить Арсенію Яценюку.
Це одна з принципових поправок, які були внесені Яценюком після відхилення його альтернативного проекту пенсійної реформи. Її суть полягає в тому, щоб з 1 січня 2012 року провести перерахунки пенсій, призначених згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", із застосуванням середньої заробітної плати за 2009 рік (1650 грн.). В колі спеціалістів це має назву – "осучаснення пенсій".
Останнє осучаснення проводилось по середній заробітній платі 2006 року (928 грн.) З того часу підвищувався прожитковий мінімум і разом з ним мінімальні пенсії, а "страхові" пенсії, обчислені від стажу та заробітку, не змінювались. Це ставить пенсіонерів в нерівні умови.
Якщо ж перерахувати пенсії по середній заробітній платі 2009 року, то підвищення пенсій одержать 10 мільйонів пенсіонерів, а середній розмір такого підвищення становитиме 334 грн. на місяць. Понад 3 мільйони пенсіонерів вийдуть за межі мінімальних пенсій і почнуть одержувати свої "страхові" пенсії.
Традиційно, уряд цю поправку не підтримав і наказав її відхилити. Однак, під час розгляду законопроекту у залі почалися дивні речі. Литвин перескочив з 28 поправки на 46 і, відповідно, поправку ніхто не відхилив. Проте домовилися у залі – повернутись до розгляду цієї поправки наприкінці засідання, але проґавили.
У підсумку, оскільки поправка Яценюка комітетом була врахована, депутатами не відхилена і була фактично проголосована коли голосувався закон в цілому, то вона є текстом закону.
Найцікавіше розпочалось в п'ятницю зранку, коли в уряді почали бігати попід стелю та вимагати від керівництва парламенту зробити так, як наказували. А перелякане керівництво дало розпорядження – терміново шукати, як виправити ситуацію.
Варіантів у голови Верховної Ради, насправді, усього два. Підписати закон з поправкою Яценюка, у тому вигляді, в якому його проґавив сонний парламент, або ж скоїти злочин та сфальсифікувати документ. Що обере Володимир Литвин побачимо за кілька днів.

Безумовно, я усвідомлюю, що навіть з 40-ю поправкою пенсійна реформа, як була соціальною пухлиною, так і залишиться нею. Їй не оминути оскарження до Конституційного суду. Однак, осучаснення пенсій для трьох мільйонів українців – це життєво необхідний крок, який влада зобов'язана зробити.
Описана тут ситуація є скоріш черговою ілюстрацією того, як уряд та провладна більшість остаточно перетворили український парламентаризм на фарс, а українську Конституцію – на макулатуру. Таке враження, що вони не розуміють, що за усе це їм доведеться відповідати. І відповідати доведеться "по повній програмі"!!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Яценюк,реформа,пенсионная реформа,политика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.