Бюджет "ніякий" або оптимістично-песимістична трагедія

28 вересня 2011, 12:01
Власник сторінки
Народний депутат України 4,5,6 скликань, лідер політичної партії Українська платформа «СОБОР»
0
1225

Кожен бюджет повинен мати свою філософію. Аналізуючи головний фінансовий документ на наступний рік, я шукав його ключове навантаження.

Не знайшовши, назвав його «песимістично-оптимістична трагікомедія». В першу чергу, тому що в ньому дуже чітко проглядається намір влади знищити середній клас як такий і сформувати країну, залежну від великого бізнесу.

Дозволю собі умовно розбити цей бюджет на два основні блоки: соціальний і інвестиційний. У соціальній сфері, на превеликий жаль, наш уряд поводить себе як страус, ховаючи голову в пісок. Якісь гроші виділяти збираються, але загалом вони не знають, що робити з соціалкою. Держава в особі уряду не робить ніяких кроків для того, щоб врегулювати соціальні видатки.

В цьому бюджеті враховано неприйнятий досі закон про виконання рішень судових органів, проти якого виступали воїни-афганці. Пільги чорнобильцям раніше були розписані за різними кодами, сьогодні ж зробили єдиний код. Минулого року виділяли 3,2 мільярда гривень, на 2012 рік передбачається зростання виплат в межах 28 мільйонів гривень. Для дітей війни і інших соціальних груп суттєвого збільшення видатків не передбачається.

На охорону здоров’я неначе на 11 мільярдів гривень видатки збільшуються, але за рахунок чого? 1 мільярд гривень – це так званий експеримент, з них 700 мільйонів на переоформлення підпорядкованостей лікарень та поліклінік і 300 мільйонів на закупівлю машин швидкої допомоги. Збільшуються заробітні плати для лікарів, фармацевтичних працівників та виплати за енергоносії, але по решті програм (харчування, ліки, купівля обладнання) жодного ривка. Відтак, як і минулоріч, в наступному році будемо мати до 94% на утримання мережі, а не на лікування.

По Міністерству соціальної політики також суттєвих зрушень не відбувається. Є підняття виплат по народжуваності дітей та матерям-героїням, але по всім іншим категоріям населення збільшень немає.

Згідно з проектом бюджету в наступному році передбачається зростання заробітних плат в межах 6,6%, пенсій - 10%. Проте, основна проблема в чому? Мінімальна заробітна плата за січень складатиме 1073 гривні, за грудень – 1134 грн. Тобто, фактичне збільшення відбудеться на 5,6%. При тому, що за показниками державного бюджету ми маємо інфляцію 7,9%, реальна мінімальна заробітна плата в грудні буде нижча, ніж в січні. Подібна історія – і з пенсіями. За підрахунками міжнародних фінансових інституцій – МВФ, Світового банку та інших - на наступний рік передбачається інфляція не менше 11%. Тому, рівень інфляції у вигляді 7, 9%, який закладений в цьому бюджеті, «з’їсть» підвищення, і, на жаль, реальна пенсія впаде.

Дуже цікава ситуація з фінансуванням силових структур. В поточному році збільшення фінансування прокуратури сягнуло 75% (з 1,2 мільярда гривень до майже 2,5), в цьому році знову додають 200 мільйонів прокуратурі, міліції і іншим силовим органам. Оригінально підійшли і до судів, яким збільшується фінансування наступного року фактично на 77%. За рахунок додаткових 1,9 мільярдів гривень судового збору з нового року суддя районного суду буде отримувати 13 тисяч гривень, суддя апеляційного суду – 16 тисяч, і це без надбавок! Замість того, щоб запровадити якусь кратність зарплат держслужбовців, суддів та прокурорів по відношенню до середньої заробітної плати по галузям, на сьогоднішній день цей розрив тільки збільшується.

Так званий інвестиційний блок у проекті бюджету-2012 мене теж не потішив. На засіданні комітету я ставив Мінфіну запитання, чи є у них тяглова конячка, яка витягне економіку країни? Що вони хочуть реформувати: житлово-комунальну сферу, село, охорону здоров’я? Але тут вони знову «розтікаються маслом по древу». Наприклад, для Фонду регіонального розвитку передбачається 2 мільярди гривень від продажу держмайна. Утім, про цей Фонд немає ні закону, ні навіть програми. Україна сьогодні перебуває у перманентному газовому конфлікті з Росією, і, здавалося б, потрібно було б сконцентрувати гроші на енергоефективності та енергозаміщенні!?! Не сконцентровано.

Подивіться на Обаму: 360 мільярдів доларів він спрямовує на створення нових робочих місць. Ми ж на «Євро-2012» витратили вже майже 10 мільярдів доларів, водночас у проекті бюджету передбачається лише по 206 тисяч гривень для кредитування кожного з пари тисяч нових підприємств. Це копійки! Якби ж 80 мільярдів гривень виділити на розвиток малого та середнього бізнесу, я переконаний, що економіка від цього б виграла. На жаль, такої амбітної думки немає. І цей бюджет передбачає продовження монополізації економіки та завершення формування олігархічної системи управління державою, яка буде залежна від світових ринків, а не від того, яким поступом буде розвиватися Україна.

На наступний рік ми продовжуємо збільшувати запозичення. Якщо в цьому році стеля зовнішніх і внутрішніх запозичень має бути приблизно 367 мільярдів гривень, то на наступний рік - 415 мільярдів. Майже 92 мільярди гривень ми плануємо запозичити у наступному році, й це при тому, що в кризовому 2009-му ми мали запозичень десь близько 90 мільярдів гривень.

Ноу-хау, про яке говорив Міністр фінансів на бюджетному комітеті, це те, що цей бюджет вийшов достатньо коротким, бо в ньому набагато менше статей, ніж у попередні роки. Він видавав це за «плюс», але я вважаю це «мінусом»: багато кодів з’єднали воєдино, і Мінфіну та Кабінету Міністрів дається можливість в ручному режимі розподіляти достатньо великі кошти.

Навряд чи вдасться доопрацювати це все в комітеті, оскільки цей бюджет не має жодної філософії. Загально концептуально його потрібно було б відправити назад в Кабінет Міністрів, аби вони визначили, що ж у наступному році уряд та парламентська більшість хочуть зробити для того, щоб в Україні жилося краще і перспективніше.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.