Ми зробили перший крок до об’єднання опозиції

06 грудня 2011, 09:58
Власник сторінки
Народний депутат України 4,5,6 скликань, лідер політичної партії Українська платформа «СОБОР»
0
1050
Ми зробили перший крок до об’єднання опозиції

Багато скептиків не вірили у це об’єднання. Але воно сталося: партія «Українська платформа» та Українська республіканська партія «Собор» об’єдналися.

Багато скептиків не вірили у це об’єднання. Але воно сталося: партія Українська платформа та Українська республіканська партія Собор об’єдналися.

Не побоюся переоцінити, але це не пересічна, а знакова подія для України. Такі об’єднання не відбуваються щодня. За останній рік серед представників національно-демократичних партій проводилося безліч перемовин про об’єднання. Але, як показала практика, більшість переговірників виявилися псевдодемократами, адже будували політику всередині своїх партій за диктаторськими принципами. Згадайте, на початку у переговорному процесі брали участь 12 партій, потім 6, а потім - взагалі 4. Але кожен з них хотів бути вождем, мовляв, "об’єднання можливе, але тільки на базі моєї партії". І якось цей процес нагадав мені потяг, що прилип до рейок  і не може посунутися з місця, бо колеса і рейки злиплися багатолітньою іржею.

З УРП Собор, яка по сутності своїй є демократичною силою, перемовини ми розпочали геть не з того, хто буде вождем. Розпочали саме з принципів, на яких хочемо об’єднатися.
 
В партії Українська платформа, яку я очолював, було небагато членів, але всі вони мали честь і гідність. Звичайно, я розумію, що легше за все вступати до партії влади: від неї більше користі, і в більшості випадків можна отримати вигоду. Складніше вступати до партії, яка заявляє про свою опозиційність: багато кого лякали наїзди на бізнес, втрата робочого місця та переслідування членів родини. Партійців Української платформи не залякали, і я пишаюся тим.

Зауважу, що в українській партійній історії такого ще не було, щоб партія приймала рішення про об’єднання з іншою партією, і через це ліквідовувала свою реєстрацію. Українська платформа - перша. Але ми свідомо приймали це рішення, бо розуміли, що від цього виграє Україна. В свою чергу, мій колега Анатолій Матвієнко, відмовився від посади голови об’єднаної партії.

І тому, своїм об’єднанням ми хочемо показати всім приклад того, що компроміси можливі, і лише амбіції окремих політиків заважають процесові об’єднання.

Отже, на політичній арені з’явилася нова сила - Українська платформа Собор, яка сповідуватиме правоцентристську філософію і будуватиметься на трьох китах: національно-демократичному розвитку України, ринковій економіці і європейському векторі розвитку. І всупереч застереженням шанованих мною політологів зауважу: наше об’єднання створене не для політичних торгів.

Програма "мінімум" для нас на найближчий час - підштовхнути процес об’єднання національно-демократичних сил з перспективою створення реальної альтернативної політичної сили.
 
Через це, я закликаю усіх представників правоцентристських сил, які близькі з нами ідеологічно, відкинути власні амбіції і приєднуватися, адже чим більше нас буде, тим потужніше ми зможемо протистояти нинішньому владному режиму. Бо вже зараз потрібно будувати силу, яка переконає громадян, що здатна провести якісні, докорінні зміни в суспільстві, забезпечити в державі панування Закону і правил, а не можновладців і чиновників, дати людям можливість чесно заробляти і чесно платити податки, доручити правоохоронцям охороняти людей, а не владу від людей…

В свою чергу, хочу щиро подякувати тим людям, які повірили у мене, і віддали свої голоси за обрання мене головою партії. Але для мене будь-які посади - не самоціль. В мене є бажання прислужитися Україні, і зробити так, щоб уже наші діти й онуки почали жити у суспільстві, де діятимуть чесні і справедливі правила для всіх, в незалежності від того, хто є при владі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.