Саміт Україна - ЄС відбувся. Що далі?

19 грудня 2011, 07:09
Власник сторінки
Дипломат (1997-11 рр.), експерт з європейської інтеграції, міжнародного та європейського права, директор Координаційного бюро єв
0
3489

Саміт Україна - ЄС відбувся. Що далі?

Лічені хвилини залишаються до початку ювілейного 15-го саміту Україна - ЄС. Зазвичай, коли якась подія має круглу дату, очікуєш від неї чогось надзвичайного, - приємного сюрпризу, гучних домовленостей, стратегічних рішень тощо. Не цього разу. Маємо бути задоволені вже з того, що він принаймні відбудеться, цей саміт. Вже зрозуміло, що пройде він тихо, без помпи, підписання будь-яких документів, затвердження якихось планів на майбутнє.  Дасть Бог, буде оголошення про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію. І все, жодних парафувань, підписань тощо. Шкода. А могло ж бути все інакше!? Могло! Та не з нашим мабуть щастям.

Єдине, що радує, - це те, що вперше цього разу лідери Євросоюзу вийдуть за рамки звичної протокольної програми. Прийнято традиційно в день саміту провести двосторонні зустрічі з Президентом, Прем"єром, Спікером парламенту та головою опозиції. Цьогоріч вирішили інакше. Одразу опісля саміту вся Брюссельська верхівка зустрінеться з представниками громадянського суспільства у форматі Форуму громадянського суспільства "Саміт Україна - ЄС: громадянський вимір". Отам буде точитись справжня дискусія про майбутнє України, Європи та Світу.

Це радує. Україна знову виступає в якості study case. Хоча вже й далеко не success story. Будуть якісь серйозні результати від розмови, - а вони мають бути, - ця практика піде й далі. Свідчить же вона про наступне. Якщо офіційна влада тормозить рух країни в напрямку, який  є близьким суспільству, яке її, - цю владу, - обрало, то розмова починається напряму, саме з його представниками.

Як би там не було, вірю в те, що в Україні і з нею буде все добре. Переживемо ми й саміт, й чергові покриті аурою таємничості вояжі до столиць інших наших партнерів, всіляки кризи, "стабільності" тощо. Мрію й хочу лиш одного. Щоб невдовзі відбувся черговий - хай і не ювілейний - захід найвищого рівня, на якому майбутнє країни виступало б не в ролі якоїсь розмінної монети чи заручника чиїхось хворобливих амбіцій, а звучало як наскрізна зрозуміла всім тема.

20 років ми йшли до домовленостей, що унеможливлять навіть натяки на паралелі з історичними катаклізмами і провалами минулого. Нарешті цей шлях має увінчатися стратегічними мудрими рішеннями, а не пустими балачками.

Україні європейською країною бути!!! 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.