Про крокодила Гєну, Чебурашку та знижки на російський газ

20 грудня 2011, 11:18
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
2771

Влада насамперед захищає інтереси великого капіталу й тому приділяє стільки уваги ціні на російський газ

Крокодилові Гєні набридло нести валізу та ще й тягнути за собою Чебурашку. Піймали таксі та через відсутність грошей купили нарешті водія привабливою перспективою – улюблений алігатор радянських дітей пообіцяв йому в обмін на поїздку зробити член до землі. Приїхали, таксист вимагає розрахунку, крокодилячий мозок не може дати ради, аж поки Чебурашка не вигукує: «Гена, я придумал как это сделть: откуси ему ноги!».

Аналогічний спосіб українська влада винайшла, щоб знизити ціну на російський газ. Вони засудили Тимошенко за те, що в умовах європейської економічної кризи, шантажу та припинення газопостачання за два тижні знайшла вихід із катастрофічного становища, але за два роки тепличних як для газових переговорів умов не змогли домовитися з росіянами ні про що – це в той час, коли ціла низка європейських партнерів за цей період вичавили із «Газпрому» суттєві знижки до формульної ціни.

Напевно, в січні 2009 Юлія Тимошенко привезла би газ доларів по 50, якби здала росіянам ЧФ, як це згодом зробив Януковича, і якби поступилася їм газотранспортною системою. Віддати все за знижку на газ – скажіть, для цього розуму багато треба? І ця капітуляція – єдине, на що вони спромоглися за два роки. 

Аналіз інформації останніх тижнів не залишає сумніву, що погоджено здачу труби та вихід із договору про європейське енергетичне партнерства, і лише якісь невідомі мотиви утримують українське керівництво  від останнього кроку.  Цей висновок випливає не лише із повідомлень добре поінформованого «Комерсанта» з посиланням на власні джерела, але й з відкритої інформативності влади. Найперше, йдеться про відкриті претензії Януковича до ЄС. По-друге, помітна активність із пропагування здача ГТС. Як випливає із заяв «Нафтогазу» та різних спікерів ПР, найнепотрібніша річ, яка є в України – це її ГТС, яку слід найшвидше віддати у хороші руки. Звичайно ж, російські, бо Європа сама не захоче.

Громадську думку готують до чергової глобальної поступки Москві, яка хоче все, негайно і тепер. Власне кажучи, за результатами нічних розваг з Путіним та Медведєвим Янукович та Азаров визнали, що йдеться саме про здачу труби. 

І все це заради знижок для українських фігурантів рейтингу «Форбс», які мають гарантувати їм поступове просування вверх: на них працює найдешевша у світі робоча сила, то хай ще тече і найдешевший у світі газ. 

Звичайно, підприємці теж люди і громадяни України, і коли є можливість, держава може подбати про кращі конкурентні умови. Але на за будь-яку ціну. 

Влада насамперед захищає інтереси великого капіталу й тому приділяє стільки уваги ціні на російський газ.

Потреби населення повністю покриваються газом внутрішнього видобутку, а дефіцит такого газу для тепло-комунальних підприємств може долатися іншими енергоносіями. 

Куди більше пересічних громадян зачіпають бензин та солярка, але чомусь влада не бореться із світовими цінами на ці види палива, які стосуються всіх і кожного, зате готова задати все, щоб задовольнити інтереси десятка-другого найбагатших родин в газовому питанні.

PS1. Цього року влада дозволила дешевий газ внутрішнього видобутку направляти на експорт, в той час як раніше він використовувався лише для того, щоб захищати населення від високих цін на російський газ. 

PS2 Здача ГТС росіянам забезпечить знижку лише на кілька років - а потім росіяни навіть свої внутрішні ціни планують піднімати до рівня світових.  


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.