Саміт пройшов, а осад залишився

22 грудня 2011, 14:11
Власник сторінки
Дипломат (1997-11 рр.), експерт з європейської інтеграції, міжнародного та європейського права, директор Координаційного бюро єв
0
1469

Саміт пройшов, а осад залишився

Ось і звершився ювілейний 15 саміт Україна – ЄС. Задовго до нього вже було зрозуміло, що якихось епохальних проривів чи стратегічних рішень від нього очікувати не доводиться. Інтрига зберігалася лиш навколо двох питань:

 

-               чи відбудеться він взагалі і, якщо так, то

-               чи буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію.

Таки відбувся, все таки оголосили. Але ж скільки виникає різних «але». Спільна заява за його результатами http://www.president.gov.ua/news/22379.html, дякуючи Богу не прес-реліз, як це було у 2004 році в Гаазі в останній рік Кучми, куца. Її 10 пунктів присвячені виключно двом питанням, - Угоді про асоціацію та внутрішнім проблемам України. Жодного слова про те, що відбувається в ЄС, як це зазвичай прийнято для балансу, ні єдиного натяку на те, які ще теми стоять на порядку денному відносин Україна ЄС, ні однієї згадки бодай про один підписаний документ. Таке враження, що відносини заморожено, немає «Аталанти», відсутня енергетична тема, екологія, інші секторальні питання, не обговорюємо Болонський процес, медицину тощо.

«Історичний саміт», «Успіх», «перемога», - говорять офіційні спікери влади. «Провал», «розчарування», «непомітний успіх», - лунає з уст експертів та представників опозиції.

Не поділяю думки ні одних, ні інших. Ніякий це не успіх, але водночас і не поразка. Просто зараз, з відомих усім причин, для довгограючих стратегічних рішень не кращий час. Тому, для нашої країни ліпше не мати їх зовсім, аніж потім думати, як їх змінити.

Єдине, що надихає, виходячи із загального фону, на якому він, цей саміт, відбувся, як він проходив, і куди після нього подались наші вожді, - це громадянський вимір. Цілком очевидно, що ЄС не збирається обмежувати себе в спілкуванні з Україною традиційними форматами, якими зазвичай були влада та політична опозиція. Відтепер, після проведення Форуму громадянського суспільства «Саміт Україна – ЄС: громадянський вимір», в якому вперше в історії наших відносин взяли участь лідери  Європейського Союзу, з’явився ще один канал зв’язку Брюсселю з Україною:  лідери ЄС – представники народу України.

То ли еще будет…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.