Економіка росте, та чомусь не виростає

12 січня 2012, 18:03
Власник сторінки
Політик
0
5569

Тож ми стали жити краще, – сказав уряд. Ми раді за вас, – сказав народ.

Реальне зростання валового внутрішнього продукту України в 2011 році прискорилося до майже 5%, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров. Щоправда, не уточнивши, скільки це, "майже 5%" – 4,0% чи 4,99%.

За його словами, зважена монетарна політика Національного банку України і бюджетна політика уряду, дозволили досягти рекордно низького рівня інфляції в країні – 4,6%. "На 8,5% зросла реальна заробітна плата – це, до речі, найбільший показник у країнах СНД", – підкреслив Азаров.

Тож ми стали жити краще, – сказав уряд. Ми раді за вас, – сказав народ. А казки про 8,5% зростання реальної зарплатні в Україні – то папір, а він і не таке стерпить. А тим часом, реальність наступна (навіть за умов округлення зростання ВВП України в 2011 році).

Отже, два роки "покращення":

2011 рік: 

Зростання ВВП України – 5%

Зростання світової економіки – 3,2% (дані Світового банку)

Зростання ВВП країн, що розвиваються – 6% (дані Світового банку)

Тобто, йдеться про держави, схожі з Україною за рівнем розвитку. Економіка України в 2011 році росла на 20% повільніше, ніж зростали співмірні з нами країни. 

І це при тому, що падіння України в попередньому році було чи не найглибшим, і в Україні фіксувався "ефект відскоку".

За такою траекторією, Україна йде не до двадцятки найрозвиненіших держав, як це обіцяв президент Янукович у своїй програмі, а в зовсім протилежному напрямку.

Якщо швидкість зростання ВВП країн, що розвиваються, вища ніж в України, то це означає, що країни з цієї категорії випереджають Україну, в той час, як шансів наздогнати розвинуті країни так і не з'явилося.

Зокрема, зростання ВВП Китаю в 2011 році становило – 9,5%, Індії – 7,8%, Бразилії – 3,5%, Туреччини – 5,4%.

2010 рік:

Зростання ВВП України – 4,2%

Зростання світової економіки – 3,8% (дані Світового банку)

Зростання економік країн, що розвиваються і на які Україна природним чином повинна рівнятися, становило у 2010 році 7% (дані Світового банку).

Зокрема, в 2010 році ВВП Китаю зріс на 10,3%, ВВП Індії – на 8,6%, Бразилії – на 7,6%, Туреччини – 7,8%.

Тож, турки й бразильці мають значно більше підстав розповідати про "покращення", ніж Микола Азаров, не кажучи про китайців.

Приміром, в 2011 році Бразилія обігнала за рівнем ВВП Велику Британію, вийшовши на 6-е місце у світі за абсолютним розміром ВВП. А рік перед тим, у 2010 – витіснила Італію з сьомого місця. Хоча, ще п'ять років тому, економіка Бразилії була, за номіналом у доларах, удвічі менша за британську. ВВП Туреччини за 9 останніх років, за номіналом у доларах, зріс утричі, нині ця країна вискочила на 16 місце за абсолютним розміром ВВП у світі.

Що б там не розповідав уряд, світова економіка перевершила свій докризовий максимум 2008 року, вже в наступному, 2009-му, і пішла далеко вперед.



А Україна все ще не дійшла до рівня 2008 року: 


2009 рік – мінус 14,8%. 2010 рік – 4,2%. 2011 рік – 5,0%.

Це, як обіцяне зростання населення України до 50 мільйонів до 2020 року, яке президент Янукович обіцяв у своїй офіційній передвиборчій програмі. А в реальності, замість обіцяного зростання на 500 тисяч на рік, країна нині переживає зменшення населення на майже 200 тисяч на рік.

Якщо у I кварталі 2011 року зростання ВВП України, проти I кварталу 2010 року, становило 5,3%, то по року вийшло 5%. Тобто, українська економіка, попри фантазії уряду, демонструє загальносвітову тенденцію уповільнення зростання.

Згідно з прогнозами усіх світових фінансових інституцій, світова економіка продовжить зниження темпів зростання у 2012 році. Україна, з її експортно орієнтованою сировинною економікою та безпорадним урядом, відчує це миттєво. І Микола Азаров мав би знати це, як ніхто інший. Хоча, воно йому треба. У них все зростає, я б сказав, навіть, що "пре".
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Украина,Янукович,Азаров,экономика,Яценюк,ВВП,кризис,Общество,политика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.