Не реконструювати, а закривати потрібно Бортницьку станцію!

17 січня 2012, 12:41
Власник сторінки
Член Бюджетного комитета
0
4260

Аварія, що трапилася на Бортицькій станції аерації, була прогнозована. Ще три роки тому Тимчасова слідча комісія застерігала київську владу щодо ймовірних аварій на цьому об’єкті.

Протягом останніх п’яти - шести років у Києві грандіозними темпами розвивалося житлове будівництво, обсяги комунальних стоків збільшувалися, а потужності очисної станції з кожним роком  зменшувалися і технологічно вже не відповідали потребі.

Ще у 2009 році комісія встановила, що найнебезпечнішими для довкілля як Києва, так і всього Подніпров’я була вже на той час Бортницька станція аерації, яка здійснює очистку стічних вод міста Києва. Враховуючи те, що ресурси станції вичерпалися, через тривалу експлуатацію без проведення реконструкції, постала реальна загроза екологічної катастрофи!!! (Зі звіту ТСК з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу).

За результатами перевірки до Київської міської державної адміністрації 07.04.09р. прокуратура міста внесла подання про усунення порушень природоохоронного законодавства при експлутатації Бортницької станції аерації та вжиття вичерпних заходів, спрямованих на забезпечення попередження екологічної аварії шляхом повного та безперебійного фінансування необхідних робіт з підтримки безпечного функціонування та реконструкції очисних систем небезпечного підприємства (вих.№0714-245 вих. 09 від 17.04.2009).

Крім того, за запитом Комісії Головним контрольно-ревізійним управлінням України проводилась перевірка правомірності фінансування за рахунок коштів державного бюджету і бюджету міста Києва робіт по реконструкції та відновленню роботи Бортницької станції аерації.

Зважаючи на виявлені грубі порушення, вчинені посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу у сфері техногенної безпеки та охорони довкілля, Комісія прийняла рішення зобов’язати голову КМДА негайно вирішити питання щодо повної реконструкції діючої Бортницької станції аерації або будівництва нової.

Комісія запропонувала також усунути всі порушення природоохоронного законодавства та вжити вичерпні заходи, спрямовані на забезпечення попередження екологічної аварії шляхом повного та безперебійного фінансування необхідних робіт суб’єктів господарювання, в користуванні яких перебувають екологічно-небезпечні об’єкти для підтримки їх безпечного функціонування та проведення реконструкцій.

От і дочекалися катастрофи!

Головна причина – неналежне виконання обов’язків посадовими особами КМДА.

Аварія на Бортницькій станції призведе до екологічної катастрофи небачених масштабів. Це означатиме відсутність питної води принаймні для 35 млн. людей, оскільки будуть виведені з ладу всі подніпровські водозабори. Основні фонди Бортницької станції аерації  були зношені ще три роки тому практично на 100%.  Вже тоді вони потребували негайної докорінної реконструкції та переоснащення ((Зі звіту ТСК з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу ).

СЬОГОДНІ ПОСТАЄ ПИТАННЯ НЕ РЕКОНСТРУКЦІЇ, А ПОВНОГО ЗАКРИТТЯ БОРТНИЦЬКОЇ СТАНЦІЇ АЕРАЦІЇ!!!

На жаль, для людей, які приїжджають до Києва, сморід Києва залишиться назавжди. Це не весняний запах цвітіння каштанів і липи, а кожнорічні відходи Бортницької станції.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.