Державний бюджет виконано!

15 березня 2011, 16:46
Власник сторінки
Член Бюджетного комитета
0
2993

Або: життя вже покращилося

Коли я слухав на засіданні Верховної Ради України звіт Міністра фінансів Федора ЯРОШЕНКА про виконання Державного бюджету 2010 року, постійно намагався зрозуміти: про бюджет якої країни розповідав шановний міністр фінансів? Громадянином саме тієї країни з «перфектним», на перший погляд, бюджетом, мені дуже захотілося стати.

Ще б пак! Пан міністр на чистому оці запевнив народ у тому, що за звітний період уряд “провів дієві структурні реформи”, завдяки чому “відбулося відчутне покращення життя”. За його словами, за словами його однодумців по коаліції, за останній рік ми стали жити не просто краще, а набагато краще!


Але у силу службових обов’язків голови підкомітету з питань діяльності Рахункової палати та контролю за виконанням державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, змушений уважно читати матеріали головного органу держави по контролю за використанням коштів державного бюджету – Рахункової палати.

Далі – декілька тез. Висновки робіть самі.

Державний кошторис 2010 року НЕ виконано – як за доходами, так і за видатками. Доходи держбюджету у цілому становили 240 млрд. 615 млн. або 96,5% від запланованого (249 млрд. 251 млн.) Видатки держави в 2010 р. склали 303 млрд. 588 млн. або 93,5% від запланованих (324 млрд. 785 млн.).

Іншими словами, РЕАЛЬНИЙ ДЕФІЦИТ бюджету дорівнює 64 млрд. 265 млн. або 83,9% плану.

Загальний обсяг фінансових ресурсів державного бюджету – 2010 становив 376 млрд. 41,7 млн. грн., у тому числі надійшло доходів на суму 240 млрд. 615,2 млн. грн., отримано надходжень для фінансування бюджету – 131 млрд. 999,5 млн. грн., повернуто кредитів – 3 млрд. 427 млн. гривень.

Фінансування державного бюджету здійснювалося, насамперед, за рахунок державних запозичень, що призвело до нарощування державного боргу до 323 млрд. 475,2 млн. грн. (на 42,5 %).

Низький рівень надходження запланованих доходів і, перш за все, бюджетоутворюючих платежів, спричинив їх зменшення. За ініціативою Уряду (!!!), відповідно до Закону України від 8.07.2010 р. N 2461-IV “Про внесення змін до законів України “Про Державний бюджет України на 2010 рік” та “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, доходи держбюджету зменшено на 13 млрд. 399 млн. або 5% (доходи були встановлені на рівні 267млрд. 452 млн.). Як би Уряд не намагався втекти від неприємного для них висновку, це є ні чим іншим, як секвестром бюджету.

Навіть за умови внесення змін до закону про бюджет в частині зменшення його доходів, за окремими джерелами, доходи бюджету - не виконані.

Зазначені недонадходження частково компенсовано за рахунок перевиконання плану за іншими платежами та зростання переплат податків та зборів. 

У цілому, за окремими платежами загального фонду не надійшло
13 млрд. 818,9 млн. грн. запланованих доходів. Зокрема, зменшений на

5,7 млрд. грн., або 6,8 відс., план надходжень податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів не виконано на 5 млрд. 352,1 млн. грн., або 6,8 відсотка (так працює митниця- Авт).

Недонадходження до бюджету частково компенсовані за рахунок понадпланових надходжень коштів від перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами Національного банку.

Бюджетна політика Уряду у минулому році спрямовувалась на здійснення значних внутрішніх запозичень шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики, що спонукало банки до направлення суттєвої частини залучених ресурсів не на кредитування реального сектору економіки, а на придбання державних цінних паперів. Як наслідок, загальна сума облігації внутрішньої державної позики, що знаходилися у власності комерційних банків, за минулий рік зросла майже втричі, до 54,7 млрд. грн.

Шляхом також оформлення облігацій внутрішньої державної позики, а не грошовими коштами, проведено відшкодування сум податку на додану вартість у обсязі 16 млрд. 435,9 млн. грн., задекларованих платниками до відшкодування до 1 травня 2010 року. Загалом, платникам податку на додану вартість грошовими коштами на розрахункові рахунки відшкодовано на 10,3 млрд. грн. менше, ніж у 2009 році.

Той, хто опанував у середній школі ази арифметики, може підрахувати: 64 млрд. 266 млн. грн. + 13 млрд. 399 млн.грн. + 16 млрд.435 млн. грн. = 94 млрд. 100 млн. грн. – це і є мінімальний показник дефіциту бюджету-2010.

УВАГА: УРЯД ЗАВЕРШИВ 2010 р. ІЗ ДЕФІЦИТОМ БЮДЖЕТУ У 31 ВІДСОТОК!

Виходячи з будинку Верховної Ради, на власні очі переконався – в Україні арифметика - не працює. Правий був пан міністр. Один із заступників голови бюджетного комітету, який щойно з парламентської трибуни оспівував звитяжні перемоги уряду, “доповідав про значне покращення життя”, сідав до найновішого, найдорожчого авто. А ще вчора їздив на старенькому. Його життя - таки вже покращилося. І саме сьогодні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.