Економіка пригальмовує, бо влада гальмує

25 січня 2012, 15:30
Власник сторінки
Політик
0
1957

Європейський банк реконструкції і розвитку погіршив прогноз зростання ВВП України в 2012 році до 2,5%, з 3,5%. На кого ми рівняємось – на Конго чи Лесото?

Європейський банк реконструкції і розвитку погіршив прогноз зростання ВВП України в 2012 році до 2,5%, з 3,5%. Серед причин названо сповільнення зростання виробництва в четвертому кварталі та зростання неприйняття ризику на фінансовому ринку.

Такі ж дані містяться і в грудневому прогнозі Світового Банку.

А тепер згадаємо, чим марила влада:

  • Проект бюджету в першому читанні, жовтень 2011  року: «ВВП України у 2012 році зросте на 5,5%».
  • Ухвалений Державний бюджет  2012, грудень 2011 року: «ВВП України в 2012 році зросте на 3,9%».

Тенденція явна – до прояснення в рожевих окулярах.

І тут раптом – вибух оптимізму!

Щойно 20 січня, прем‘єр-міністр Азаров заявив: «Я думаю, що ми вийдемо в 2012 році на 5-6% зростання». Що це – остаточна втрата адекватності чи зухвала брехня? 

Адже, згідно з прогнозами усіх світових фінансових інституцій, крім Азарова, світова економіка продовжить зниження темпів зростання у 2012 році. Україна, з її експортно орієнтованою, енерговитратною економікою та недорозвиненим внутрішнім ринком, відчує весь негатив негайно та по максимуму.  

Чи нашому прем‘єру щось напекло, чи він просто вирішив, що в його нинішньому становищі обіцяти можна все, що завгодно – все одно за обіцянки віддуватиметься інший прем‘єр? 

Найголовніше, що обидві провідні фінансові інституції світу констатували: «друга хвиля» світової кризи – це не прогноз. Це факт.

В одному з трьох світових економічних центрів – Євросоюзі – у 2012 році буде рецесія. Інші два центри світової економіки – США і Східна Азія – серйозно пригальмують.

МВФ прогнозує, що ВВП єврозони в 2012 році скоротиться на 0,5%, Світовий банк – на 0,3%.

МВФ у січні цього року знизив прогноз зростання світової економіки в 2012 році до 3,3%, з 4,1%, Світовий банк - до 2,5%, з 3,6%.

Найбільш образливе у цих цифрах інше. Світовий банк знизив прогноз економічного зростання на 2012 рік для країн, що розвиваються, до 5,4% - проти попередніх 6,2%. Прогноз зростання МВФ для країн, що розвиваються, знижено до 6%. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.