Смажений півень першим наздоганяє економіки відсталих країн

27 лютого 2012, 12:25
Власник сторінки
Політик
0
2181

Поки Китай, за прогнозами уряду цієї країни, готується до зниження темпів зростання ВВП у 2013-2015, до чого готуватися Україні, Росії чи Греції?

У січні російська економіка перейшла від зростання до падіння.  У тому ж січні 2012 року ВВП Росії зі знятою сезонністю скоротився на 0,1%, в порівнянні з груднем 2011 року, - повідомляє російське міністерство економічного розвитку. Причина - різке зниження інвестиційної активності, а також спад споживання. У січні інвестиції в основний капітал впали на 9,9%. Виробництво в сільському господарстві впало на 3,4%. Вперше з вересня 2010 року скоротився споживчий попит: обіг роздрібної торгівлі впав на 0,6%, на тлі зниження реальної зарплати росіян на 1,4%.

Ці цифри свідчать про дві речі.

По-перше, списати їх на довге святкове «непросихання» навряд чи вийде.

Неефективність російської економічної моделі така, що навіть захмарні ціни на нафту не в змозі змусити її показати хоча б мінімально пристойне зростання. Нагадаю, нафта й газ формують дві третини російського експорту і половину надходжень до бюджету.

Нам, до речі, пишатися теж особливо нічим. У січні промислове виробництво в Україні зросло лише на 2%, в порівнянні з січнем 2010 року і впало на12,7%, в порівнянні до грудня 2011 року.

По-друге, російська й українська статистика свідчить про глобальніші тенденції у світі. Розвинені країни Заходу і Далекого Сходу знаходяться на 5-му технологічному укладі (інновації в галузі мікроелектроніки, інформаційних технологій, біотехнологій тощо) і посилено готуються до переходу на 6-ий технологічний уклад. У тих, хто не встигає, усе гірше. Колоніальний характер української економіки, як і російської, лише прогресує.  Сировинні товари у 2011 складали до 70% українського експорту, хоча ще у 2008 році цей показник був 67%. А структура економіки третього-четвертого технологічного укладу фізично не може давати приріст більше 4-5% на рік.

 Поки Китай, за прогнозами уряду цієї країни, готується до зниження темпів зростання ВВП у 2013-2015 - з 10% до 6% (10% він демонстрував протягом останніх 30 років), до чого готуватися Україні, Росії чи Греції? 

Адже коли товстий худне, худий сохне.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Яценюк,Китай,ВВП,Україна,економіка,Російська Федерація,Пишний,Греція,падіння,зростання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.