Висновки Обухова: звернення до опозиції

25 березня 2012, 07:42
Власник сторінки
громадянин
0
1791

Жодні праймеріз вас не врятують

Ситуація, яка склалась на виборах мера в Обухові, вказує на кілька основних чинників спотворення волі виборців на будь-якому мажоритарному округу, і, в першу чергу, на мажоритарних округах майбутніх парламентських виборів.
Перше, при надзвичайно високому антирейтингу провладних партій, який суттєво перевищує п'ятдесят відсотків у кожному регіоні країни, перемогу отримують саме провладні кандидати. Це відбувається за рахунок розтягування голосів опозиційних виборців між кількома кандидатами від різних опозиційних сил. В такий спосіб, навіть найбільш непопулярні кандидати від влади мають можливість перемогти набравши 5-7% від загальної кількості виборців, що було чітко продемонстровано на перевиборах Черновецького в 2008 році.
Друге, в умовах формування виборчих комісій переважно або навіть виключно з представників провладних партій унеможливлюється контроль за додержанням процедури видачі бюлетенів виключно особам, котрі прописані на дільниці. Це дозволяє одній особі проголосувати за день до 20-25 разів, що при низькій явці цілком достатньо для того, щоб забезпечити ті 5-7%, які дозволять виграти провладному кандидату.
Єдиний вихід з цієї ситуації - невідкладне внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів", якими:
1. Встановити обов'язковість проведення мажоритарних виборів в два тури.
2. Зобов'язати виборчі комісії робити помітку про видачу бюлетеня в паспорті виборця.
Для внесення таких змін необхідна консолідація всіх опозиційних сил, тому відповідні звернення громадянський рух "Спільна Справа" направив не лише до Комітету опору диктатурі, але й до Партії Удар Віталія Кличка, яка не входить до КОДу, проте також має кількох народних депутатів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.