Кримінальний процес покращено

11 квітня 2012, 06:32
Власник сторінки
громадянин
0
1317

Всупереч Конституції та рішенням Європейського суду з прав людини по Україні

Кримінальний процес "покращено". Вчора, традиційно за відсутності в залі більшості народних депутатів, чужими картками скасували право бути захисником в кримінальному процесі для родичів та фахівців у галузі права, що не мають права на здійснення адвокатської діяльності. 
Таке вилучення суперечить Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. 
Зокрема Рішенням Конституційного Суду України від 16.11.2000 р. N 13-рп/2000 визнано неконституційним положення частини першої статті 44 КПК, за яким обмежується право на вільний вибір підозрюваним, обвинуваченим і підсудним як захисника своїх прав, крім адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. 
24 листопада 2011 року Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справі "Загородній проти України", яким встановлено, що недопуск в кримінальному процесі як захисника підсудного "фахівця в галузі права", який не має адвокатського свідоцтва, є порушенням права на справедливий суд, передбаченого пунктами 1 і 3 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. 
При цьому, суд наголосив, що така ситуація є несумісною із принципом правової певності, що, в свою чергу, є складовою принципу верховенства права.
Громадянський рух "Спільна Справа" готує відповідне звернення щодо визнання неконституційності цієї норми до Конституційного Суду України.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.