Уряд міністрів-монополістів

23 квітня 2012, 06:40
Власник сторінки
громадянин
0
923

Попри відомість широкому загалу принципу відділення влади від бізнесу, більш популярною залишається ідея того, що власники великого капіталу йдуть у владу для виконання своєї соціальної місії

Дивлячись на склад Кабінету міністрів України, який майже повністю відображає рейтинг місцевого Forbes та, по суті, є зборами найбагатших людей Європи, не віриться, що українська Конституція передбачає рівне право бути обраним. 
Навпаки, здається, що в країні встановлений майновий ценз, яким чітко прописані обсяги статків, необхідних для того, щоб претендувати на ту чи іншу посаду. Власне тому особам, які ще не заробили свій перший мільярд, в уряді шукати нема чого. 
Завдяки подібному підходу обираються парламент, формуються місцеві органи влади. 
Попри відомість широкому загалу принципу відділення влади від бізнесу, більш популярною залишається ідея того, що власники великого капіталу йдуть у владу для виконання своєї соціальної місії та праці на благо суспільства. Повне безглуздя. В таке може повірити лише людина, яка ніколи не мала власної справи. 
Основним завданням будь-якого бізнесмена є його власний прибуток. На заваді збільшенню цього прибутку окрім іншого, стоїть держава. Держава стягує податки, слідкує за якістю продукції, вимагає додержання чесної конкуренції. Держава встановлює правила, однакові для всіх учасників ринку. 
Саме регуляторна функція і є тим, чим міністерські крісла найбільше ваблять українських олігархів. Повний контроль над суспільними ресурсами та можливість підганяти під свої власні потреби законодавство створює умови для безумовного домінування низки фінансово-промислових груп на ринку України. 
Втративши будь-який зовнішній контроль та отримавши натомість безпрецедентні преференції, вони впевнено доходять до вершини еволюції будь-якого бізнесу - стають монополіями. 
При цьому монополізація виходить далеко за межі важкої промисловості та поступово поширюється на всі галузі економіки. Транспорт, зв'язок, гуртова, а згодом і роздрібна торгівля. Всюди, де ціну тепер формуватиме не крива попиту і пропозиції, а одностороннє бажання продавця, яке в свою чергу за повної відсутності конкуренції нічим не буде обмежуватись. А відтак не варто дивуватись тому, що при значно нижчих доходах населення основні продукти споживання коштують в кілька разів дорожче, аніж у сусідній Польщі.
Анрі де Монтерлан якось сказав, що ніякої влади не існує - існує лише зловживання владою. Складно сказати наскільки ця фраза могла застосовуватсь до тодішнього французького уряду, однак до нинішнього українського вона пасує як найкраще
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.