За сутичку під Українським домом покарають міліціонерів

10 липня 2012, 05:56
Власник сторінки
громадянин
0
1376

Правовий аналіз ситуації: Співробітники "Беркуту" здійснили протиправний напад на учасників мирної акції протесту, яка не несла жодної загрози охоронюваним законом правам громадян


Громадянський рух "Спільна 'Справа" звернувся до Генеральної прокуратури України з вимогою негайно закрити кримінальні справи, порушені проти захисників української мови за участь у заворушеннях 5-го червня під Українським Домом.

Застосування фізичного впливу та спеціальних засобів з боку співробітників МВС були неправомірними, відтак особи, які здійснювали їм спротив перебували у стані необхідної оборони. В своїй заяві ми наголошуємо, що відповідно до ст. 12-14 Закону України "Про міліцію" та "Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського правопорядку" фізичний вплив та спеціальні засоби лише після оголошення наміру їх застосовувати через гучномовні пристрої, не менш як 2 рази російською та українською мовою. При цьому громадянам має бути наданий час достатній для припинення правопорушення. Цього співробітнками МВС зроблено не було.

Хочу підкреслити, що законодавство України передбачає виняткові обставини, за яких правоохоронці можуть застосовувати заходи фізичного впливу та спеціальні засоби. Такими обставинами є необхідність припинити правопорушення, яке супроводжується застосуванням сили до правоохоронців або інших осіб, і лише після того, як вичерпані інші методи впливу на правопорушників. 

З відеозаписів з-під Українським Домом видно, що жодних правопорушень, тим більш пов'язаних з насильством демонстранти не здійснювали. Відтак співробітники "Беркуту" здійснили протиправний напад на учасників мирної акції протесту, яка не несла жодної загрози охоронюваним законом правам громадян. 

В такій ситуації кримінальні справи за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України(перевищення влади або службових повноважень, що супроводжувались насильством та використанням спецзасобів та потягли за собою тяжкі наслідки) мають бути порушені проти посадових осіб, які віддали злочинний наказ міліціонерам.

Олександр Данилюк,
адвокат,
Координатор Громадянського руху "Спільна Справа"
 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.