Кіпр, прощай. Кіпр, пробач. Поки що

10 липня 2012, 11:27
Власник сторінки
Політик
0
4563

Останній раз спроба провести новий раунд переговорів про денонсацію угоди України з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування, мала місце в квітні поточного року.

Влада досі ніяк не відреагувала на резонансну заяву посла Кіпру Евагораса Вріонідеса. Нагадаю, він заявив про те, що переговори з денонсації угоди України з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування затягуються саме через українську сторону.

Більше того, він повідомив, що його ні на які переговори не пускають: «зараз мова не йде про конкретні умови угоди, сторонам потрібно, хоча б зустрітися і намітити подальшу роботу». Кіпр двічі намагався організувати переговори, але їх кожного разу, з вини українських чиновників, відкладали на потім. Останній раз спроба провести новий раунд переговорів мала місце в квітні поточного року.

Як відомо, на Кіпр помалу поширилася грецька криза. Угода рефінансування грецьких банків забрала у кіпрських банків 6 млрд євро. У результаті списання суверенного боргу, кіпрські Bank of Cyprus і Popular Bank зазнали у 2011 році рекордних збитків, які вичерпали їх нормативний капітал. Тепер банківська система цієї невеликої країни потребує щонайменше 2,2 млрд євро на рефінансування найбільших банків країни. Зараз другому найбільшому банку країни Popular Bank, необхідно 1,8 млрд євро для рекапіталізації.

Мільярди українських олігархів, які гуляють туди-сюди через Кіпр, не могли не зацікавити місцевий уряд у такій ситуації. «Головною темою угоди є ставки дивідендів і податків. З української і кіпрської сторони необхідно узгодити, якими будуть ці ставки. Сьогодні вони на нульовому рівні», - сказав Вріонідес.

Все закономірно: кіпрська влада турбується про бюджет своєї країни. А про чий бюджет турбується українська влада? 

Абсурду ситуації додає те, що зовсім недавно віце-прем‘єр Сергій Тігіпко заявив, що соціальні ініціативи президента будуть виконуватися за рахунок оподаткування неоподаткованих офшорних коштів. Тепер уже ніхто нікуди спішить.

А якщо згадати заяви влади про те, що «податки мають платити всі», то все стає на свої місця. Краще цій владі "жувати, ніж говорити". Вона й "жує" – досить, треба сказати, калорійно.

Півтора роки тому Верховна Рада Януковича відмовилась розглядати законопроект, що пропонував денонсувати угоду з урядом Кіпру про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна.

«Якщо говорити в цілому про офшори, то у світі існує, мабуть, більше 50 офшорів, зокрема в таких країнах, як Великобританія. Тому штучне притягнення уваги до однієї сторони ніби відволікає нашу увагу від загальної проблеми взаємодії та економічних зв’язків з офшорами» - заявляв прем‘єр-міністр Азаров, забувши додати, що кіпрський офшор забезпечує близько 90% всіх коштів, які виводяться з України в офшори.

А ще Азаров запевняв, що Кабінет міністрів не має наміру в односторонньому порядку денонсувати угоду з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування. Мовляв, не можна псувати відносини з Кіпром, бо він член ЄС: «Відносини з європейською країною, членом Євросоюзу мають бути європейські. Ми не збираємося ні з Кіпром, ні з будь-якою іншою країною розмовляти мовою погроз, ультиматумів. Це не в нашому дусі, і не в нашому стилі. Йти шляхом якихось односторонніх дій наш уряд не буде, хто б там що не казав».

Тепер же Кіпр сам (!) і не вперше, просить «зіпсувати з собою відносини» і переглянути угоду. А з боку українського уряду «відсутній зв'язок з абонентом. Зателефонуйте, будь ласка, пізніше». 

Однак, Кіпр може спати спокійно, угоду з ним буде переписано. Звичайно не тепер. Не з цим президентом та не з цією Верховою радою. Для них це питання особисто-бухгалтерське, війна за грошові знаки, поцуплені в українського бюджету. І дарма, що у статті 20 згаданої угоди з Кіпром, прямо записано, що денонсувати іі можна без жодних застережень: «через письмове повідомлення, але не пізніше 6 місяців до закінчення будь-якого календарного року», тобто, до 1 липня. Влада в чергове відморозилась, бо ще не встигла переховати з Кіпру усе вивезене туди «покращення». В умовах фактичної міжнародної політичної ізоляції української влади та реальної загрози застосування персоніфікованих санкцій - це завдання непросте. Фінансові розвідки лиш чекають. Чекають і готуються. Можу лише здогадуватись, де будуть нові місця для зберігання награбованого, але точно знаю, що новий парламент денонсує угоду і владній бухгалтерії з 1 січня, доведеться тікати і ховатися в інших вологих та теплих місцях. А місць цих залишається дедалі менше.      

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Азаров,Яценюк,Україна,влада,уряд,Пишний,Кіпр,борг
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.