Божевільні відсотки за безглуздий відкат

02 серпня 2012, 08:54
Власник сторінки
Політик
0
4478

Так звані "інфраструктурні проекти", на яких сума відкатів давно перевищила 50%, ніколи для держави не окупляться.

Як повідомляють ЗМІ, Україна "відкотила" Китаю 10% від третини мільярда доларів, позичених на електричку до "Борисполя". Про це йдеться в угоді на страхування кредиту з Китайською корпорацією страхування експортних кредитів Sinosure.

Вартість угоди склала 36,39 млн доларів за страхування кредиту у розмірі 372,3 млн доларів, який надасть Експортно-імпортний банк Китаю для фінансування будівництва "Повітряного експресу" – залізничної гілки від аеропорту "Бориспіль" до станції "Київ-Пасажирський".

Вартість однієї страховки становить майже 10% від розміру кредиту. А ще ж є відсотки!

В обґрунтуванні закупівлі страхових послуг повідомляється, що страхування кредиту в китайській компанії Sinosure є "однією з умов надання кредиту" під гарантії уряду України.

Тобто, реальні відсотки цього кредиту зашкалять навіть за 9,25%, за якими влада умудрилася позичити 2 млрд доларів!

Зазначу, раніше Верховна рада звільнила "Повітряний експрес" від податку на прибуток. Для проекту необхідно побудувати 16 км залізничних шляхів, 3,5 км залізничної естакади і термінал на залізничному вокзалі. Якби Китай сам такими темпами (і за такою ціною) будував залізниці, то там би досі всі їздили на "рікшах".

Відтак, корупційні вуха стирчать до стелі. Левова частина запозичених грошей іде на безглузді будівництва інфраструктурних проектів, які не мають видимої віддачі. І яким ще потрібні додаткові податкові пільги.

Навіщо державі ризик і чому б не віддати ці проекти в руки бізнесові? Якщо борги йдуть на амбіційні, але абсолютно безглузді "національні проекти", то хто їх віддаватиме?

Ці так звані "інфраструктурні проекти", на яких сума відкатів давно перевищила 50%, ніколи для держави не окупляться. Натомість борги, які Україна бере, позбавляють державу майбутнього, висмоктують соки з вітчизняної економіки.

Можливо, таке ставлення до накопичення боргів зумовлене тим, що влада не звикла їх віддавати. Щойно Альфа-банк, ВТБ Банк та УкрСиббанк звинуватили компанії групи "АІС", пов'язані з народним депутатом від Партії регіонів Дмитром Святашем, в несплаті кредитів на загальну суму 250 млн доларів. Як говорять банкіри, кредити були забезпечені комерційною іпотекою, проте в ході судових розглядів, вона була неправомірно продана за підробленим судовим рішенням. Банкіри звернулися до прем'єр-міністра Миколи Азарова, який очолив партійний список Партії регіонів, з проханням втрутитися для відновлення законності. Бо у нас в країні такий інвестиційний клімат, що без "даху" нікуди.

Хоча, у когось свято триває. На дачі Януковича руїну таки подолано. На держдачі президента у Форосі відремонтують битовку за 30 мільйонів гривень. До слова, минулого року на ремонт держдач було витрачено 280 мільйонів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Яценюк,Китай,Украiна,Пишний,борг
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.