Новини ЧЕСНОметра: crowdsourcing, основи тушкології, та 14 нових "недоброчесних"

24 серпня 2012, 12:08
Власник сторінки
0
3422

Депутати-"тушки" знову йдуть у Раду, краудсорсинг стає основним джерелом додаткових фактів про народних депутатів, на підставі яких ЧЕСНО робить їх оцінку доброчесності. Нове в Чеснометрі - далі.

Поки аналітики ЧЕСНО перевіряють кандидатів у народні депутати та готують до оприлюднення перші профілі, ЧЕСНОметр продовжує оновлюватися. Переважно завдяки активним Інтернет користувачам. Інформації від громадян надходить дедалі більше, особливо з того часу, як на сайті ЧЕСНО з’явилася можливість повідомити про порушення одним кліком миші.  Все частіше отримана від громадян інформація стає підставою для зміни або уточнення оцінки народних депутатів. На цьому тижні 22 профілі нардепів зазнали змін та доповнень.

Так, ми отримали та врахували додаткові факти про ознаки корупційних діянь 8 народних обранців - В.Колесніченка, М.Круця, В.Писаренка, О.Царьова, О.Надоші, М.Янковського, О.Кунченка, Т.Бахтеєвої.

Крім того, уточнилися деякі факти порушення прав та свобод громадян депутатами В.Колесніченко, Є. Царьковим та Д.Святашем.

Сподіваємося, це – лише початок, на повну потужність кнопка «повідом» має запрацювати тоді, коли в ЧЕСНОметрі з’являться профілі кандидатів, щодо яких аналітики ЧЕСНО не змоги знайти правдивих фактів з достовірних джерел. 

4 народних депутати почеснішали

Троє з них - О.Кеменяш, Т.Чорновіл та М.Кульчинський – надіслали свої декларації, перевірка яких наразі не виявила фактів невідповідності задекларованого ними способу життя.

Депутат Кальченко після свого звернення до Руху ЧЕСНО отримав позитивну оцінку по критерію «непричетності до порушень прав і свобод людини».

Натомість загальна кількість недоброчесних збільшилася на 25 нардепів. Зокрема, ЧЕСНОметр розширив свою методологію щодо визначення «тушок», оскільки первинний підхід не дозволив зафіксувати політиків, які формально не змінювали політичної позиції, але по суті  зрадили партію, з якою прийшли до парламенту, й відповідно виборців. 

Таким чином, до ЧЕСНОметру додалося 25 нових старих «тушок».

У минулому пості ми почали пояснювати «основи тушкології» - принципів, за якими ЧЕСНО оцінював народних депутатів з «гнучкою» політичною позицією. Ці принципи викладені, зокрема, в нашій методології.

Тушкологія по-ЧЕСНОму

Детально заглибившись у дослідження «тушки» як окремого біологічного виду сучасного українського парламентаря, ми зрозуміли, що кардинальна зміна політичного табору - лише верхівка айсбергу, надто широке узагальнення, що не відображає всіх поведінкових ознак групи

Дослідження ЧЕСНО  дало змогу виокремити як мінімум три види, що відносяться до сімейства тушок: 

«Перебіжчиків» – нардепи, які за власним бажанням або за рішенням колег вийшли з фракції партії чи блоку, за списком якого їх було обрано до Верховної Ради; ми не враховували спікера Верховної Ради та двох його заступників, позафракційний статус яких є вимогою законодавства.

«Синхроністів» – депутати від опозиції, які регулярно (50% і більше випадків) голосують разом з провладною більшістю Чечетова, та

«Коаліціантів» - народних обранців-опозиційників, які підписали  Угоду про створення Коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи».

Зупинимося детальніше на першій та другій групах.

«Перебіжчики». Таких у чинному парламенті 23 депутата. Серед них є і «нові лідери» Наталія Королевська, і парламентські «старожили» - Леонід Грач та Григорій Омельченко.

Всі ці депутати знов балотуються, розраховуючи «відбити» гречку та кошти, витрачені на промивання мізків громадян, в парламенті наступного скликання.

Яка вірогідність того, що ці політики, потрапивши у новий парламент, знов не зрадять виборцеві приєднанням до іншого політичного табору? Дієвого механізму відкликання мандату не існує, і, з огляду на чинну політичну пропозицію, він навряд чи з’явиться. Тож, можливо, кандидатам із такою кредитною історією взагалі не варто давати шанс заробити на нас з вами простим та надійним способом?..

«Синхроністи». Формула вимірювання проста – порівняння голосування опозиційного/позафракційного депутата з голосуванням Михайла Чечетова, який, за даними письмової реєстрації Верховної Ради, відвідав 100% засідань за 2011 рік.

За такою логікою, точно тушками є позафракційні нардепи О.Буряк, Р.Зозуля, А.Лабунська – понад 90% (!) співпадінь у голосуванні з Чечетовим після їх виходу з фракції. Не гіршу синхронність з провладною більшістю виявили ще 12 нардепів:

  • Воротнюк І.Б. - 78%
  • Куровський І.І. - 78%
  • Пилипенко В.П. - 77% 
  • Писаренко В.В. - 77%
  • Петьовка В.В. - 76%
  • Шаманов В.В. - 74%
  • Осика С.Г.  - 70%
  • Маліч О.В. - 69%
  • Губський Б.В. - 67%
  • Семинога А.І. - 66%
  • Ветвицький Д.О. - 55%
  • Кріль І.І. - 56%

Двоє нардепів з наведеного списку – Петьовка та Кріль – досі входять до складу опозиційної фракції НУНС. 

Прикметно, що 41 «тушка» знов балотуються до Верховної Ради. Більше того, саме ця технологія стане основним інструментом формування більшості у майбутньому парламенті. Власне, новий закон про вибори легітимізує механізм тушок: кандидати-мажоритарники можуть брати участь у кампанії як незалежні, або навіть опозиційні, а потім, після виборів, перейти на бік влади. Хто це може бути – яскраво видно з біл-бордів та заяв деяких політиків, які не приховують своїх намірів тушкувати Раду у майбутньому.

14 нових недоброчесних

Прикро, але кількість депутатів-порушників прав та свобод людини неупинно зростає. ЧЕСНОметр поповнився ще 10 депутатами, що не відповідають цьому критерію: Л.Григорович, Т.ЧорновілК.Лук’янова, П.Унгурян, Ю.Ковалевська, Г.Москаль, В.Журавський, В.Кисельов, Ю.Сербін та В.Пилипенко.

У переважній більшості ці народні депутати стали ініціаторами законопроектів, що, за спільною оцінкою міжнародних правозахисних організацій Human Rights Watch та Amnesty International, можуть призвести до порушень прав людини, зокрема, обмежують права об’єднань та зібрань; права дітей на інформацію; права на рівність і гідність, свободу, гомосексуальних та бісексуальних осіб на свободу вираження тощо. 

На думку Руху ЧЕСНО, всього ЧЕСНОметр зафіксував 97 народних депутата чинного парламенту, які в той чи інший спосіб порушили основоположні права та свободи своїх виборців.

Ще 4 народних депутатів отримали невідповідність по критерію «непричетності до корупційних дій».

Регіонал О.Кузьмук можливо був причетний до відчуження та передачі під житлову забудову земельної ділянки військового ліцею ім. Богуна.

Фракційний регіонал С.Харовський – міг зловживати службовим становищем під час керівництва “Украгромашінвестом”. По цьому факту було порушено кримінальну справу, однак результати її розслідування невідомі.

Регіоналка О.Нетецька "завойовувала прихильність" почесними знаками та грошовою допомогою матерів-героїнь  Джанкойських сіл.

Бютівць-тушка В.Пилипенко, який не відповідає всім 6 критеріям ЧЕСНО, також був помічений у тому, що можна оцінити як непрямий підкуп виборців у Лубнах, хоч це і здійснювалося поза виборчим процесом. 

Загалом більша половина чинного парламенту – 274 депутата – за оцінкою руху ЧЕСНО тим чи іншим чином виявились причетними до корупційних дій. 

Безумовним лідером є фракція Партії Регіонів, в лавах якої 145 депутатів з ознаками корупційних дій.

Далі в рейтингу корупційності чинного парламенту України фракція "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина" – 41 депутат; НУНС – 29 нардепів; фракція комуністів – 15 депутатів; депутатське угрупування "Реформи заради майбутнього" – 12 народних депутатів та замикає рейтинг фракція Народної Партії – 10 нардепів на чолі з лідером партії В.Литвином, який, за повідомленнями ЗМІ, взагалі проводить власну виборчу кампанію за державний коштом.

Всього ж в ЧЕСНОметрі 8 абсолютів – народних депутатів, що порушили всі критерії ЧЕСНО.

Тим не менше, така сумна  арифметика ЧЕСНОмутру не вплинула на рішучість політиків знов вступити в нерівний бій з виборцями: у списках кандидатів, зареєстрованих ЦВК, бачимо прізвища 193 чинних депутатів-порушників критеріїв ЧЕСНО.

Які шанси потрапити до Верховної Ради мають ці політики, чи готові українці голосувати за партії, в списках яких є порушники критеріїв ЧЕСНО – читайте у наступному пості.

Нагадаємо, дані ЧЕСНОметру не є остаточними і можуть постійно змінюватися. Зокрема, і через те, що рух ЧЕСНО враховує відповіді депутатів, якщо останні містять беззаперечні докази непричетності до порушень критеріїв ЧЕСНО.

Слідкуйте за оновленнями!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Чесно,вибори-2012,кандидати у депутати
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.