Щороку можна врятувати 50 тисяч людей

10 вересня 2012, 03:58
Власник сторінки
Народний депутат України
0
1844
Щороку можна врятувати 50 тисяч людей

82% громадян вважають, що не можуть надати постраждалому першу невідкладну медичну допомогу, бо не знають як, а 62% не стануть рятувати, бо бояться нашкодити

Від 30 до 50 тисяч українців щороку можна врятувати, якщо своєчасно надати першу невідкладну меддопомогу. При цьому 82% громадян вважають, що не можуть надати постраждалому першу допомогу, бо не знають як, а 62% не стануть рятувати, бо бояться зробити ще гірше. Такі дані ілюструють Всесвітній день надання першої невідкладної медичної допомоги (ПНМД) в Україні. І це тоді, коли, починаючи зі старшокласників і студентів й закінчуючи учнями автошкіл, українці вчать основи першої меддопомоги.  Однак теорію в практиці – екстреній ситуації, коли поруч людина з травмою, -  застосувати важко. 

Альтернатива традиційному для нас навчанню основ долікарської допомоги - інтерактивні лекції і практичне відпрацювання кожної навички. Це основа проекту  «Я можу врятувати життя!», який здійснюють Український фонд «Здоров’я» і Всеукраїнська рада реанімації для школярів України. Ми, як організатори, хочемо, щоб саме таке практичне навчання, коли кожен учень власними руками рятує уявного потерпілого, стало частиною шкільної програми.  Ефективність саме такого підходу відзначають і старшокласники, і журналісти, які особисто перевірили результативність курсу з ПНМД у рамках проекту.



Вже більше тисячі старшокласників навчились долати психологічний бар’єр перед наданням допомоги потерпілому.



Лекції виключно інтерактивні, а практику проходить абсолютно кожен. Саме так вчитись основам ПНМД хочуть старшокласники на уроках – 97, 5% учнів, які взяли участь у проекті «Я можу врятувати життя!», вважають, що дуже важливо проводити такі заняття у школах.



Старшокласники здобувають важливі знання не лише в школі, а й на відпочинку. 96, 7% дітей, які вчились рятувати людей у рамках проекту, одержали під час навчання нову інформацію.  При цьому 67,4% з цих дітей вже проходили основи долікарської допомоги в школі.



Спершу треба визначити наскільки тяжкі травми у потерпілого. Журналісти охоче проходять навчання, яке ми проводимо для старшокласників. Телевізійники, які в школі та у ВИШах вже вчили основи ПНМД, намагаються допомогти манекену правильно, та в інструкторів все одно є зауваження…



Потерпілих може бути кілька – важливо правильно зорієнтуватись на місці пригоди.


 

Перекладаємо потерпілого на ноші.



Прохання про допомогу в рятуванні людини має адресуватись не до натовпу, а до конкретної людини. Цього разу попросили допомогти міліціонера - той не розгубився.



Оператори не лише працюють, а й вчаться.

Василь Вірастюк: «Нехай ці знання нікому не стануть у нагоді, але вміти допомогти безперечно треба».

В Європі близько 40% населення вміє користуватись дефібрилятором. В нас - 1 %, напевне це тільки медики й інструктори.  



Після зупинки такої натуралістичної кровотечі всі страхи і психологічні бар’єри зникають.

Саме таке навчання, де кожен своїми руками проходить всі маніпуляції за допомогою сучасних манекенів, спеціальних накладок, масок, клапанів тощо,  виходить найефективнішим. І навіть за таких умов інтерес учнів не залишається задоволеним – 95,6% слухачів курсу хочуть поглибити свої знання з надання першої медичної допомоги. А отже хочуть вміти врятувати чиєсь життя, із тих 30 – 50 тисяч, які так і не дочекаються своєчасної і кваліфікованої медичної допомоги, поки швидка з лікарями в дорозі. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.