Хартія вільної людини – відправна точка у відродженні нації

08 грудня 2012, 18:27
Власник сторінки
Дипломат (1997-11 рр.), експерт з європейської інтеграції, міжнародного та європейського права, директор Координаційного бюро єв
0
1299

Сьогодні, 8 грудня 2012 року було опубліковано Хартію вільної людини. Це - відправна точка у відродженні нації.

              Протягом всіх понад двадцяти років незалежності України нам, громадянам нашої країни, бракувало двох речей:

По-перше, - Стратегії розвитку країни;

По-друге, - лідерів, які би втілювали цю стратегію.

В результаті «маємо те, що маємо», як полюбляв говорити Президент Леонід Кравчук. Наразі країна стоїть на краю прірви. І в політичному сенсі, і в економічному, і в гуманітарному.

У політичному, - все йде до того, що Угода про асоціацію з Європейським Союзом не буде підписана і Україна оперативненько приєднається до Митного Союзу і потім до Євразійського Союзу на чолі з Москвою.

В економічному, - Україну чекає як мінімум технічний дефолт, а як максимум повернення часів, які ми пережили на початку 90-х, - гіперінфляція. Безробіття, дефіцит продуктів першої необхідності.

У гуманітарному, - понад 95 % молодих людей віком до 30 років бажають негайно виїхати з країни на роботу і на постійне місце проживання в Європу, Канаду, Австралію та інші розвинені країни світу (проте в Росію жодного бажаючого).

В глобальному контексті це означає, що Україна на розпутті, - між нормальним цивілізованим розвитком за кращими європейськими і світовими моделями і перетворенням у бананову країну чи навіть губернію іншої держави…

 Лиш в часи Руїни перед українцями стояли наскільки глибинні загрози. Тоді вони призвели до втрати незалежності і суверенітету козацької держави. Чи матимемо аналогічний фінал і нині? Великий знак запитання.

Нинішнє керівництво держави робить все для того, щоб від України відмовилися і в Європі і скрізь у цивілізованому світі. Набирає обертів сценарій залучення країни до реалізації неоімперських інтеграційних проектів на чолі з Москвою. Замість того, щоб впроваджувати випробувані часом демократичні європейські норми і стандарти, культивувати випробувані часом європейські цінності, активізувати європейську інтеграцію та здійснювати про-європейські реформи і нарешті забезпечити де-совєтизацію держави, нас, українців, вчергове збираються заштовхнути назад в Азіопу.

Водночас, допомоги із зовні теж марно чекати. Чопорні офіційні представники Європи та інших західних країн відкрито заявляють, що Україна – це країна з ресурсами на порядок вищими, аніж у тих же Румунії, Болгарії, Словенії, Латвії тощо. Мають рацію. Маємо самі розібратися з тим хто  і як користується тими дарами природи, які маємо. За нас цього ніхто не зробить. Така жорстка правда нашого сучасного життя і світового устрою.  

Колись давно, декілька століть тому, монголо-татарські хани зламали свої хижі зуби саме об мечі та стійкість київських та галицьких князів і їхніх  дружин; протягом пару минулих століть декілька імперій намагалися асимілювати українців – марно; совєти понад 70-т років ламали сибірами і тюрмами, вибиваючи дух свободи, - не склалось.

Аж ось з’явилися новітні завойовники, вихідці з власного ж народу, які вирішила зробити з українців слухняну керовану біомасу. Одним кусок хліба з салом і серіали з TV-шоу, а їм, - вищій ніби расі,  – межигір’я з конча-заспами і безрадичами.

І все це на фоні одобрямсів із владної так званої політ. еліти і постійного розбрату та керованості з Банкової так званих лідерів опозиції з їх недалекоглядними порадниками та слащавими помічницями.

Прорахувалися. Український нарід – то не бидло. Ми – гідна нація, яка дорожить своїми свободами, знає права і обов’язки. Ми – заслуговуємо кращого життя.  

Сьогодні чи не вперше, після такої славетної і водночас як виявилося такої провальної Помаранчевої революції, це наочно було продемонстровано моральними авторитетами суспільства, які публічно оголосили 10 магістральних напрямків, згідно з якими має розвиватися нація.

Шкода, що це лише заклик. Навряд чи буде щось подібне рухові, який започаткував колись Ганді чи навіть повторення революції на граніті, яку здійснили українські студенти в героїчному 90-му на Майдані.

Проте, як кажуть, «лиха біда начало». Перший крок зроблено. Дорогу ж осилить той, хто йде.

Підписуюсь під кожним словом Хартії і закликаю всіх небайдужих громадян України долучатися до дискусії, започаткованої Брюховецьким, Гузаром, Сверстюком і рештою високошановних кращих синів українського народу, сповідувати принципи, озвучені нашими старійшинами і своїми руками творити історію новітньої України. Кожен на своєму місці і всі разом в різних іпостасях. Тоді не прийдеться років через бо зна скільки  надцять знову займатися відновленням державності нашої Батьківщини, як цим займалися підписанти та безліч відомих і безіменних героїв України.

Слава Україні!!!

Героям Слава!!!  

 

Лінк на Хартію тут: http://1-12.org.ua/wp-content/uploads/2012/12/pidpysy_khartii.jpg

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.