НОВИЙ ПАРЛАМЕНТ: ЗА ПІАНІНО ТА ТУШКУВАННЯ — ПУБЛІЧНА ПРОЧУХАНКА

14 грудня 2012, 17:33
Власник сторінки
0
1794

Підсумки першого тижня ВРУ очима кореспондента ЧЕСНО – що змінилося?

Спилювання паркану, вибивання дверей, бійки у парламенті… Таке я вже бачив і раніше. Цього разу я запам’ятав інше: як керівник фракції регіонів Єфремов рахує у залі депутатів перед голосуванням за прем’єра Азарова, а депутат перебіжчик Табалов ховається за спинами провладної більшості від гніву опозиціонерів. Ось знакові зміни у перші два дні роботи нового парламенту, які впали мені в око.

Мені запам’яталося, як виштовхували з сесійної зали перебіжчика Табалова його колишні соратники, я помітив, як депутат Чечетов із диригента над піаністами — кнопкодавами, яким він був ще два тижні тому, перетворився на звичайного депутата. Запам’ятав, як Яценюк, за рекомендацією якого Табалови йшли в Раду під прапорами об’єднаної опозиції, публічно змушений був визнати: «Це моя вина».

Дві теми — персональне голосування і депутати перебіжчики — домінували  у перші два дні парламенту. Батько і син Олександр та Андрій Табалови у середу стали відомі на всю країну — вони перші перебіжчики від опозиції у новому складі парламенту. Ще на початку тижня про них могли знати лише мешканці Кіровоградщини та ті, хто прискіпливо вивчав біографію депутатів на сайті ЦВК. Можливо, якщо б таких депутатів-тушок було б відразу зо 20 — Табалови загубилися б серед інших. Але їм не поталанило. Вони у перший день парламенту були єдиними депутатами, що змінили свою політичну позицію. Старший Олександр Табалов був 49-м у списку Батьківщини, менший — син, Андрій Талабанов — був мажоритарник, що пройшов у парламент під стягами об’єднаної опозиції.

Як це виглядало збоку? Табалови бігали по парламенту як загнані звірі. Їх оточили журналісти з запитаннями про зміну політичної сили, репортери проводили їх аж до сесійної зали. Але і там, у середині, вони не змогли спокійно сісти і перепочити, на них чекали колишні соратники опозиціонери. Табалових силою виштовхували назад в кулуари, а там на них знову чатували репортери. Для Табалових — це був день суцільного жаху. Вони були розгублені і не готові до такої публічності. Батько Табалова брав за лікоть сина і тягнув за собою, на що журналістка 5 каналу Ольга Сніцарчук запитала, чому він так з депутататом сином, він же дорослий.

Олег Тягнибок, один із дієвих учасників, який виштовхував Табалова, пізніше, так це прокоментував: «Ми пояснили їм, що так не гарно робити і попросили їх вийти, вони і вийшли». Два перебіжчика так і не були присутні у залі під час складання присяги. Батько і син двічі підходили перед урочистою присягою до столика, де мають зареєструватися депутати, утім, підписи свої туди вони так і не поставили. Імовірно, через ажіотаж.  У залі парламенту першого дня Табалових також видно не було, тим не менш, їхні картки голосували. Саме через факт голосування карток депутатів перебіжчиків опозиція заблокувала роботу парламенту. Депутат Генадій Москаль інформував, що картками Табалових голосують регіонали. А от регіонал Володимир Олійник переконував, що він бачив їх у залі першого дня голосування.

На другий день тема голосування картками Табалових знову була піднята. Опозиційні депутати, помітивши у залі Олександра Табалова, встали і почали кричати «тушка — геть». Результат — Табалов передав картку головуючому Єфремову. Правда, як виявилося, згодом, вона повернулася до власника знову.

Перед урочистим засіданням нового парламенту першого дня я опитав кілька десятків нових і старих депутатів. Усі вони сказали, що голосуватимуть особисто. Окрім одного — Чечетова. Він довго ухилявся від відповіді на пряме запитання, чи плануєте ви голосувати персонально, зрештою, відповів: «Хай це залишиться інтригою». Інтрига тривала не довго. За кілька годин рух ЧЕСНО оприлюднив факти про перших порушників-кнопкодавів з Партії регіонів. Серед них і юрист Ахметова — Воропаєв. Ось його пояснення. Пізніше були зафіксовані ще низка депутатів, які голосували за інших  депутатів.

Поки що кнопкодави в парламенті залишилися. Утім, важливо, що питання персонального голосування та перебіжчиків були порушені з першого дня роботи нового парламенту і надалі про нього не забували. Так, деякі опозиціонери і самі раніше голосували чужими картками. Зрозуміло, що зараз вони активно борються з кнопкодавами заради свого ж виживання у Верховній Раді, але поки що такі їхні дії збігаються із запитами суспільства, якому набридло спостерігати, як парламентарі голосують чужими картками, порушуючи Конституцію.

Сергій Андрушко

Спеціально для ЧЕСНО

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.