Чому Яценюк не голосував проти обрання Рибака спікером?

17 грудня 2012, 10:53
Власник сторінки
голова Центру досліджень політичних цінностей
0
3022

Чому Мартиненко,Турчинов,Томенко не голосували ані проти Рибака, ані проти Азарова? Чому Яценюк не голосував проти обрання Рибака спікером?

Все-таки не даремно 10 років я боровся з «кнопкодавством» депутатів. І якщо позбутися «гри на піаніно» серед регіоналів, що свідомо плюють на українську Конституцію, ще не вдалося, то в опозиційних фракціях персональне голосування тепер нарешті «тренд сезону». А значить, можна аналізувати персональне голосування кожного з депутатів(принаймні, опозиційних). 

Тепер ніхто з опозиційних депутатів не зможе сказати, що «віддав картку сусіду», «вийшов з залу, а карткою хтось скористався» і т.п.

І перші ж результативні голосування у Верховній Раді дають ґрунтовний матеріал для роздумів. Журналісти, політологи, політики поки що вхопилися лише за Табалових, як за найбільш кричущий приклад невідповідності взятих на себе політичних зобов’язань і подальших дій. 

Але аналіз голосувань засвідчує, що далеко не всі, хто перед телекамерами використовує «ультраопозиційну» риторику , голосують відповідно і у Верховній Раді.
Три опозиційні фракції(«Батьківщина», «Удар», «Свобода»), виявляється, зовсім по-різному проявили себе під час голосування за обрання голови Верховної Ради Володимира Рибака та надання згоди на затвердження прем’єр-міністра Миколи Азарова. 

Виявляється, що на відверто опозиційне голосування зважується лише частина офіційно записаних опозиціонерами. «Проти» Рибака наважилися голосувати лише 79 депутатів! Це від майже 200, які вважають себе опозиціонерами!

В сесійній залі є 5 варіантів голосування-неголосування. Є 3 кнопки: «за», «проти», «утримався». Є ще один «цнотливий» спосіб не зазначати свою позицію: у результатах голосувань цей спосіб в стенограмі зазначається як «не голосував». 

Це коли картка депутата вставлена у гніздо пульту системи «Рада», але сам депутат не натискає на жодну з кнопок. І якщо у попередній каденції депутати могли стверджувати, що їхні картки встромлені у пульт без їхнього відома, то тепер ніхто ж не наважиться з опозиціонерів таке сказати. 

Тобто, якщо табло у сесійній залі висвітлює, що хтось «не голосує», це означає,що депутат присутній в залі , але не наважується обрати жодну з трьох кнопок («за», «проти», утримався») для фіксації свого вибору. Ну, і останній 5-ий спосіб вибору-це «відсутній в залі». Але і тут не все так просто, бо насправді, депутат, що не зважується проявити себе у голосуванні, може просто вистромити картку з гнізда пульту, але бути таки присутнім на своєму робочому місці.

Якщо проаналізувати результати голосування за обрання головою Верховної Ради ставленика Віктора Януковича , його давнього соратника Володимира Рибака, то побачимо, що «проти» в «Ударі» проголосували 39 депутатів(і чомусь троє не зважилися, хоча були присутні на своїх місцях), в «Свободі»-«проти» 32(а п’ятеро чомусь на зважилися, хоча і були присутніми). 

З самовисуванців проголосували «проти» лише двоє: Доній і Дерев’янко. А от найцікавіше з фракцією «Батьківщина». Арсеній Яценюк "чомусь" віддав вказівку «не голосувати». Я чув це особисто, коли він викрикував до членів своєї фракції. 

Зважилися не послухати свого лідера лише шість депутатів з «Батьківщини», які таки проголосували «проти» регіонала Рибака. Вони вартують того, щоб їхні прізвища були оприлюднені(адже вони наважилися піти і проти влади, і проти лідера своєї фракції):Бригинець, Забзалюк, Кальченко,Терьохін, Вознюк, Соболєв. 

Тобто, лише 6 з 99 наважилися голосувати «проти» Рибака. Решта-чомусь ні. Серед тих, хто не наважився голосувати «проти» Рибака не лише сам Яценюк, а і відомі «борці з режимом» Мартиненко, Турчінов, Гриценко,Томенко та інш. Результати голосування можна переглянути на цій офіційній сторінці Верховної Ради.

Цікавий аналіз можна продовжити і переглядаючи результати голосування за іншу креатуру Януковича-пана Азарова в якості прем’єра. «Свобода» тут була більш одностайна: всі 37 голосів «проти». 

В «Ударі»-38 «проти», а четверо в різний спосіб не зважилися. Серед самовисуванців лише 3 голоси «проти»(і мій голос , зокрема). І знову таки , найцікавіші результати у «Батьківщини». З 99 членів фракції зважуються голосувати «проти» лише 51 депутат. Решта-хто раптово «відсутній», а хто присутній, але чомусь «не голосував»(зокрема Мартиненко,Турчинов,Томенко).
От і офіційна сторінка Верховної Ради з результатами голосування.


Питання, винесене на початку: « чому Яценюк не голосував «проти» Рибака» швидше за все залишиться риторичним, тобто не одержить відповіді. Так само як суспільство не отримало відповіді: за ідею Арсенієм Яценюком був наданий статус кандидатів у депутати від «Батьківщини» родині Табалових чи за гроші. 

Але для політичних аналітиків та експертів раджу уважніше придивлятися саме до результатів голосувань, а не лише до промов тих чи інших партлідерів. Тоді і стане більш зрозуміло, хто справді опозиціонери, а хто грається, а в реальності підіграє нинішньому режиму.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Украина,Доний,Рада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.