Нові ігри кнопкодавства

11 січня 2013, 09:41
Власник сторінки
0
7115

Парламент тепер нагадує дитячий садок, де діти роблять капості й думають, що вихователі цього не бачать.

Оскільки майже всі депутати декларують, що голосуватимуть особисто, а у більшості - голосів бракує, хоча б для того, щоб відправити голову Нацбанку Арбузова у відставку, парламентарі вдаються до дитячих хитростей. Депутат Нестор Шуфрич прикривається газетою - він вдає, що її читає, а тим часом - тисне на дві кнопки - за себе та за сусіда під час голосування. У регіонала Миколи Левченка своя хитрість - він пересів в крісло відсутнього колеги Сергія Кия і звідти тягнеться до свого табла для голосування через голову сусіда. Водночас, вважаючи, що це непомітно, голосує за Кия, на місці якого сидить.

На тому ж відео можна побачити, як ще один депутат голосує обома руками. Його інновація така: при голосуванні за себе сидить в кріслі, а за сусіда - встає, мабуть, вважаючи, що так це буде не помітно. Найімовірніше, цей депутат-винахідник - Артур Мартовицький, принаймні, відповідно до офіційної розсадки депутатів, це його робоче місце. Усі вони намагаються викрутитися і проголосувати за своїх колег, які так і не захотіли перервати відпустку і прилетіти чи приїхати працювати до сесійної зали.

Порушників було значно більше під час голосування, просто інші і не намагались приховати, що голосують за колег. Наприклад, регіонал Володимир Наконечний тиснув кнопки за Олега Царьова та Юрія Гержова.

Оскільки Наконечний сидів біля опозиційних депутатів — ті його одразу освистали. Після гучних протестів опозиціонерів, керівник регіонів Олександр Єфремов особисто підійшов до крісел відсутніх депутатів та  витягнув їхні електронні картки для голосування. 

У Єфремова настали справжні робочі будні керівника фракції. Ще кілька місяців тому він лише коментував нові закони, які навіть не обговорювалися у сесійній залі. Це тоді до парламенту могло прийти 50 депутатів, а на таблі зявитись 250 голосів парламентарів. Ці 50 так майстерно ігали та голосували за інших, що таке голосування назвали «грати на піаніні».

Тепер все інакше. У Єфремова багато справ - відсилати смс, дзвонити, просити депутатів бізнесменів, колишніх високопосадовців і високих чинів приходити, прилітати, приїжджати до Верховної Ради і особисто голосувати. Хоча, депутати продовжують порушувати регламент і Конституцію, але тепер вони мусять ще й навчитись віртуозно приховувати таке голосування. На першому рівні цієї гри – вдалися до дитячих хитрощів. Далі – складніше. З’являються нові перешкоди - тиск може посилитись - від опозиціонерів, журналістів, громадськості. 

Сергій Андрушко, кореспондент руху ЧЕСНО у парламенті

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.