Обрання голови нацбанку - не легітимне?

14 січня 2013, 12:28
Власник сторінки
0
981

Фото та відео, що свідчать про нелегітимність голосування за голову НБУ.

За обрання голови Національного банку проголосувало не 231 депутат, а лише 208.  23 народних депутати України, які проголосували “ЗА” були відсутніми у парламенті, відповідно до письмової реєстрації депутатів, оприлюдненої на офіційному сайті Верховної Ради. Як відомо, для того, щоб рішення стало чинним, необхідно, щоб проголосувало хоча б 226 депутатів.

Серед незареєстрованих депутатів, але таких, чия картка голосувала -  колишній баскетболіст Олександр Волков, Інна Богословська, Віталій Хомутинник, Юрій Іванющенко.

Ось список незареєстрованих народних депутатів від 11 січня 2013 року - дня, коли голосували за обрання голови Нацбанку:(http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_reg_write?g_id=3728)

 1.     Нуруліслам Аркаллаєв (№52, Партія регіонів)

2.     Інна Богословська (№60, Партія регіонів)

3.     Віталій Борт (мажоритарник, Донеччина)

4.     Андрій Веревський (№46, партія регіонів)

5.     Олександр Анатолійович Волков (№64, Партія регіонів)

6.     Анатолій Денисенко (мажоритарник, Харківщина)

7.     Олександр Дудка (мажоритарник, Харківщина)

8.     Володимир Зубик (мажоритарник, Черкащина)

9.     Юрій Іванющенко (№24, Партія регіонів)

10.  Володимир Кацуба (мажоритарник, Харківщина)

11.  Сергій Кацуба (мажоритарник, Київщина)

12.  Олексій Лелюк (мажоритарник, Полтавщина)

13.  Володимир Мисик (мажоритарник, Харківщина)

14.  Олександр Онищенко (мажоритарник, Київщина)

15.  Володимир Сальдо (мажоритарник, Херсонщина)

16.  Андрій Селіваров ( №41, Партія регіонів)

17.  Віктор Тихонов (мажоритарник, Луганщина)

18.  Віталій Хомутиннік (№23, Партія регіонів)

19.  Олег Царьов (мажоритарник, Дніпропетровщина)

20.  Ігор Циркін (мажоритарник, Дніпропетровщина)

21.  Юрій Чертков (№50, партія регіонів)

22.  Олег Шаблатович (№55, Партія регіонів)

23.  Артем Щербань (№57,партія регіонів) 

Картки цих незареєстрованих депутатів, усі, як один, проголосували - “ЗА” нового голову Нацбанку: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=234

Витяг із регламенту Верховної Ради, зміненого трохи більше місяця тому:

“Перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред'явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності власноручним підписом”

Як це відбувається на практиці? Кожного разу, перед пленарним засіданням депутати підходять і ставлять свої підписи. Це фото письмової реєстрації того дня.

Свідками голосування депутатів чужими картками під час обрання голови Нацбанку стали як журналісти, так і опозиційні депутати, які спеціально встали і пішли до крісел провладної більшості, щоб проконтролювати голосування.

Нову технологію кнопкодавства застосував депутат Юрій Воропаєв. Він сів на чужому місці, там де мав би бути, відповідно до офіційної схеми розміщення, відсутній депутат Чертков. І з його місця натискав кнопки за незареєстрованих депутатів — Черткова, Щербаня, Аркалаєва. Пана Воропаєва і раніше ловили на неперсональному голосуванні. Ось як він тоді пояснював свій вчинок:

На  відео помітно й інших кнопкодавів.

Після вироку Европейського суду щодо звільнення судді Верховного Суду Олександра Волкова, (Європейський суд зобов’язав Україну поновити Волкова на посаді судді, зокрема вказав, що "в ході пленарного голосування по його звільненню певні депутати парламенту незаконно проголосували за інших членів парламенту, які були відсутні"), тепер є небезпека, що будь-яке рішення за підписом нового голови Нацбанку може хтось оскаржити в Европейському суді, як оскаржити і саме його призначення на цю посаду.       

Арсеній Яценюк після голосування за голову Нацбанку оголосив з трибуни парламенту, що буде створена парламентська комісія щодо розслідування цього голосування. А тепер варто стежити і за дотримання цієї обіцянки. Як тільки опозиціонери розслабились та пішли в кулуари, голосування чужими картками почалося масове. Очільник регламентного комітету Володимир Макеєнко, прокричав: «а теперь ребята началі работать». І «ребята» почали тиснути кнопки за відсутніх депутатів. В такий спосіб і без обговорень було ухвалено низку законів.

 

Так, народні депутати продовжили ганебну практику кнопкодавства, дискредетації парламентаризму в Україні, нехтування Конституцією.

Сергій Андрушко, кореспондент руху ЧЕСНО у парламенті

   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.