Тарифи: бідним – субсидії, багатим – якість?

01 лютого 2013, 10:48
Власник сторінки
Председатель Комиссии Киевсовета по вопросам гуманитарной политики
0
808

потрібні зміни

Остання заява міністра Кожари чітко дає зрозуміти, що підвищення тарифів в Україні неминуче. На фоні невтішних настроїв суспільства влада, безумовно, намагається, заспокоїти маси – мовляв, тим кому жити дуже важко – ми допоможемо…

Але пропонуючи таке «заспокійливе», влада не робить кроків, аби воно було дієвим. Механізм «багаті платитимуть за бідних» в теорії передбачає надання субсидій малозабезпеченим категоріям. Однак, навіть введене більш, як два роки тому так зване «спрощення» в отримані державної допомоги на оплату компослуг, в реальному житті виявилося ще більш заплутаним та по суті обмежило коло осіб, які могли б претендувати на таку підтримку.

Більшість нашого безталанного народу крутиться, як може, виживає… а держава каже: «покажи довідку, що ти бідний, тоді допоможемо». Наскільки потрібно бути «бідним»? Хіба нинішній вчитель із середньою зарплатою у 2,5 тис. грн. не бідний? А лікар? А продавчиня у кіоску? А колишній співробітник НДІ, що нині сторожує?..

Не складно передбачити, що справжньої допомоги від держави люди не отримають – зараз їх заспокоюють, але тарифи піднімуть, а обмеження залишать, а того й гляди введуть додаткові… Тому на моє особисте переконання, влада не має морального права підвищувати тарифи для населення, не переглянувши систему надання субсидій. Ця система має бути спрощена до мінімуму, щоб ті, кому справді потрібна поміч її отримали.

У той же час, слідуючи «робінгудській» логіці наших можновладців – «багаті заплатять за бідних», задаєшся питанням: а, що з того багатому? Застосовуючи такий механізм до тих, «які отримують європейські зарплати», влада мала б запропонувати їм і «європейське» покращення. Адже, якщо послуга стає дорожчою, то закономірно мала б зрости і якість…

Проте, сплачуючи за новими комрахунками, навряд чи найближчим часом можна буде відчути позитивні зрушення. І не станеться цього доти, доки влада реально не перегляне свої взаємини з надавачами ЖК-послуг. Скажімо, у нас в столиці вперше «Київенерго» заплатило місту за користування комунальними мережами, а це близько 230 млн.грн.. А якби це було регулярно? А якби і решта приватних компаній виконували свої зобов’язання? Звичайно, навіщо вкладати самому, якщо можна користуватися державним/комунальним майном задарма? Головне в кишеню побільше покласти, а чи в людей батареї справді гарячі – не так важливо… Однак, поганий той господар, що не може навести лад у своїй домівці. І, якщо вже влада пустила на ринок приватні компанії, то має задіяти всі цивілізовані методи, щоб якість послуг, які отримують громадяни відповідала ціні, яку вони сплачують.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.