Чому з України російську енциклопедію відвідують у 4 рази частіше за українську

20 лютого 2013, 16:12
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
1975

Українці перебувають в процесі поступового зречення від своєї історичної природної мови

Українській «Вікіпедії» — дев’ять років. Це 426 тисяч статей, понад 2,5 мільйона відвідувачів щодня і 14-те місце серед світових «Вікіпедій». Найголовнішим чинником успішності у творенні інтелектуального продукту, як запевняє виконавчий директор громадської організації «Вікімедіа Україна» Юрій ПЕРОГАНИЧ, є «пасіонарність україномовного населення». Цю тезу підтверджує той факт, що українці посідають друге після каталонців місце у світі зі створення статей на одну особу: «У нас склалася стабільна спільнота дуже активних учасників, які за місяць роблять понад сто редагувань», — каже пан Юрій. 

"Позитивною перспективою для української енциклопедії є наявність наукових, науково-популярних, енциклопедичних видань, які дають змогу використовувати статті з посиланням на авторство. Приміром, цього року Інститут історії України НАН надав дозвіл на використання опублікованої в Інтернеті версії енциклопедії з історії України. Також «Вікіпедії» надали право вільно використовувати інформацію Академія наук вищої школи та Лісівнича академія наук. 

На думку віце-президента Академії наук вищої школи України Василя Стріхи, українська Вікіпедія за останніх три роки зробила колосальний ривок: «Ще 2010 року ми дуже відставали від російської чи англійської Вікіпедії, зараз ситуація змінилася. Кращі статті Вікіпедії не поступаються друкованим джерелам. Отже, українська «Вікіпедія» не лише за кількісними, а й за якісними показниками виявилася в ряді кращих «Вікіпедій» світу».

З України на редагування україномовної «Вікіпедії» припадає лише 51,1% «вікіпедистів», російськомовний аналог редагує 40,4% українців, решта — англійський — 6,4%, польський — 1,1% та 1% — усі інші Вікіпедії. Для порівняння: у Росії 90,8% «вікіпедистів» працює над російським ресурсом, у Польщі 86,1% — над польським. Звуження сфери вживання української мови має вплив також і на відвідуваність україномовної енциклопедії: з території України російську Вікіпедію відвідують у чотири рази частіше, аніж вітчизняну.

Про все це написала газета "День".

Про причини явища додам від себе. По-перше, в цілому українц і перебувають в процесі поступового зречення від своєї історичної природної мови. Звичайно, українська існуватиме ще довго, бо й досі збереглися деінде осередки кельтських мов, але кількість тих, хто говорить українською вдома, а особливо на роботі, зменшуватиметься доволі швидко. Українська мова все ще викликає певні сентименти у мільйонів етнічних українців, але вона не є цінністю для мільйонів інших українців, не говорячи вже про українських громадян російської  національності.

По-друге,  російськомовний Інтернет, в тому числі і «Вікіпедія»,   значно насиченіший інформацією,  там об’єктивно можна знайти більше, можливості для пошуку не обмежені мовним бар’єром.

Читайте також "SOS до Варшави. Поверніть на "Інтер" українську. Звернення до членів Громадської ради та власників "Інтеру" добродіїв Фірташа та Льовочкіна"

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.