Депутати звітують про витрачені кошти: 250 грн — жінці на ліки, 3000 — на авто

20 лютого 2013, 16:32
Власник сторінки
0
5353

Кореспондент ЧЕСНО у парламенті Сергій Андрушко спробував з’ясувати на що парламентарі використовують кошти, які щомісяця виділяються на виконання депутатських повноважень.

Наприклад, нардепи-комуністи гроші, призначені на роботу з виборцями, витрачають на свою партію. Про це повідомив член фракції КПУ у парламенті Омелян Парубок:

 - Я їх ще не бачив, де ці депутатські 17 тисяч. Я написав заяву.  Комуністи 20 процентів  відраховують на партію.

- А решту? 

- Решту получаєм — ну як не баба, так дід -  приходять, просять.

Виходить, що українські платники податків своїм коштом утримують Комуністичну партію України! 

Чому ж таке може відбуватися з державними грішми?

Тут є два пояснення:

      1. Народних депутатів українські закони не зобов’язують звітувати про витрачені 17 тисяч гривень, що призначені на виконання депутатських повноважень (тобто, мова йде не про зарплату, а про додаткові суми, на які б вони мали щомісяця проводити зустрічі з виборцями).

2.    Чинне законодавство не дає чіткого пояснення, на що конкретно депутат повинен витрачати 17 тисяч, тобто вони можуть витрачати їх на що завгодно.

У відповідь на один з матеріалів руху ЧЕСНО, народний депутат від «Батьківщини» Володимир Ар'єв надіслав детальну інформацію, на що саме він витратив 17 тисяч гривень, що призначалися на його роботу з виборцями в грудні 2012 року. Ймовірно, пан Володимир став першим депутатом в Україні, який надав  звіт за статтею “виконання депутатських повноважень”. 

У  звіті він уточнив, скільки саме витратив на свій приватний автомобіль.

Вийшло 3200 гривень на планове ТО автомобіля і 2900 на бензин. Це за один місяць — грудень 2012 року. Ось повний звіт депутата:

Оренда приміщення під приймальню - 6000 грн
Комунальні послуги, опалення, електрика, прибирання - 1250 грн
Оплата мобільного зв'язку та інтернета для приймальні - 1140 грн
Витрати на мобільний зв'язок - 700 грн
Витрати на пальне - 2900 грн
Планове ТО автомобіля, який використовується в робочих потребах (кожні 12000 км, робиться раз у квартал) - 3200 грн
Канцелярія - 800 грн
Поштові послуги - 300 грн
Допомога інваліду на лікування (Заболотний Максим) - 1000 грн
Допомога жінці на придбання ліків - 250 грн   

Згідно зі звітом, Володимир Ар'єв витратив понад 8 тисяч гривень на роботу депутатської приймальні. Натомість  депутат від Партії регіонів Сергій Тигіпко приймальні взагалі не має. 

Зізналася у тому, що не має депутатської приймальні і народна депутатка Таїсія Повалій: «Ще не встигла».

Згодом стане відомо, на що ж витратили кошти, призначені «на виконання депутатських повноважень», й решта депутатів. Напередодні Рух ЧЕСНО звернувся до парламентарів із вимогою аби ті прозвітували про використання депутатських коштів. У персональних зверненнях ми також запитали у депутатів відомості з автобіографій, повний список їхніх помічників-консультантів, дані про отримання ними житла для постійного проживання  та адресу і графік роботи депутатських приймалені. Чи готові депутати звітувати публічно про свою діяльність – незабаром побачимо!

Сергій Андрушко, кореспондент руху ЧЕСНО у парламенті
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.