Що означає голосування щодо Рахункової палати?

18 квітня 2013, 07:20
Власник сторінки
Політик
0
1416

На даний час Рахункова палата не є легітимною, оскільки повноваження членів Колегії Рахункової палати закінчились.

16 квітня 2013 року Верховна Рада спрямувала до Конституційного Суду проект змін до статті 98 Конституції України (щодо повноважень Рахункової палати). 

По суті, пропоновані зміни майже нічого не визначають. До повноважень Рахункової палати додано контроль за надходженням коштів, а не лише за їх використанням. Протегований владою проект пропонує основні зміни по Рахунковій палаті визначати законом. Але при цьому вносити зміни до Конституції. Навіщо? Очевидно, щоб розхитати повагу до Конституції. Нинішнє монархічне повновладдя чинної влади свідчить про фальшивість її спроб «покращити Конституцію». Адже у неї є все – бери і роби, якщо хочеш і можеш. Однак, влада створює ілюзію - мовляв, у нас в країні проблеми не тому що влада неефективна, жадібна і безвідповідальна, а тому, що Конституція погана. 

Між тим, ось що сказав зі схожої проблеми російський президент Путін, все ще подекуди популярний серед деяких «регіоналів»: «Розмивання, розхитування основного закону означає предтечу до розмивання і розхитування самої держави. Основний закон має бути стабільним. У цій стабільності - значна частина стабільності самої держави».

Чи треба нам рівнятися на держави Африки, де кожен переворот супроводжується кардинальним переписуванням конституції, бо повагу до неї одного разу знищили?  

Попри все, опозиція підтримала ці зміни. Головна причина – ще раз підкреслити, що Конституція може легітимно змінюватися лише в передбачений Конституцією спосіб, тобто парламентом.

Проте найголовніше – опозиція вважає, що розгляд цього питання не повинен затіняти проблему нинішнього статусу Рахункової палати. Адже на даний час цей орган не є легітимним, оскільки повноваження членів Колегії Рахункової палати закінчились. Так, у двох членів Колегії Рахункової палати (Невідомий В.І. та Шулежко М.Я.) повноваження закінчились ще у червні 2011 року. А ще у шістьох (Яременко О.С., Юхимчук А.П., Вітковська Л.В., Заремба І.М., Пилипенко В.П. та Самусь Г.Ю.) – у березні 2012 року.

Таким чином, від імені Верховної Ради України контроль за використанням коштів державного бюджету уже більше року здійснює колегіальний орган, члени якого обіймають свої посади без законних підстав.  Зміни до державного бюджету приймаються незаконно – достатньо згадати нещодавнє «засідання» поза стінами парламенту. Також і контроль за виконанням бюджету теж здійснюється незаконно – Рахунковою палатою у нелегітимному складі.

На моє депутатське звернення стосовно підстав, на яких члени Колегії Рахункової палати продовжують обіймати свої посади, я одержав чудернацьку відповідь за підписом Голови Рахункової палати про те, що законом не передбачається припинення чи обмеження повноважень членів Рахункової палати у разі закінчення 7-річного терміну їх обрання.

Опозиція наполягає, що головну роль у формуванні складу Рахункової палати повинна відігравати парламентська опозиція, хто б нею не був. Саме це слід записати у фундаментальних змінах закону, який визначатиме діяльність Рахункової палати. Лише таким шляхом можна забезпечити незалежність цього органу і підвищити контроль за використанням державних коштів. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Яценюк,Конституция,Конституционный суд,парламент,опозиція,Рахункова палата,влада,уряд,Конституція,Конституційний суд,Пишний
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.