Про батьків нації, вертухаїв та справжніх обранців

06 серпня 2013, 16:44
Власник сторінки
громадянин
0
3419

В наших реаліях доводиться констатувати відсутність лідерів як таких. В кращому випадку претенденти на цю роль дуже схематично уявляють свій власний шлях до президентського крісла

Впродовж всієї своєї історії людство намагалось збагнути рецепт лідерства. Дослідженню цього питання присвячені праці найвидатніших філософів. Від Платонівської “Республіки” до Плутархових “Життів” здійснювались спроби відповісти на запитання, які якості відрізняють лідера.  Томас Карлайл в своїх працях довів роль особистості в історичному процесі до абсолюту, переконуючи, що і сама світова історія не більше, аніж біографія видатних людей.

Складно сказати, що саме робить з капловухого пластуна командира найбільшої в історії партизанської армії, проте чітко зрозуміло, що провідник – це насамперед той, за яким члени спільноти визнають право приймати рішення. Більш того, провідник – це той, від кого спільнота власне і вимагає прийняття цих рішень. Усвідомлення шляху, яким мають рухатись послідовники, і є тим, що відрізняє лідера.

За відсутності цього маршруту лідер перетворюється на звичайну посадову особу. Бюрократа. Нехай і найголовнішого в своїй групі. Його влада тримається не на власному авторитеті, а на повноваженнях посади, яку він обіймає. Відмінність між першим і другим колосальна. За лідером люди йдуть добровільно, бюрократ примушує людей рухатись проти їхньої волі.

В наших реаліях доводиться констатувати відсутність лідерів як таких. В кращому випадку претенденти на цю роль дуже схематично уявляють свій власний шлях до президентського крісла, на чому їхня картографія завершується. Фактично, політична боротьба ведеться не за визнання батьком нації, а за місце її головного вертухая.

Свідомо чи ні, але суспільство це відчуває. Саме це і є основною причиною низької вуличної підтримки акцій опозиції. Проте запит на провідника є, і він неминуче буде задоволений. Природа, як відомо, не терпить порожнечі. Якщо ніхто не вийде з лави добровільно, його звідти виштовхнуть обставини. Адже справжні обранці не мають вибору.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.