Як протидіяти економічній блокаді північного сусіда?

15 серпня 2013, 13:19
Власник сторінки
Народний депутат України 4,5,6 скликань, лідер політичної партії Українська платформа «СОБОР»
0
1096

Приблизно місяць тому голова компанії «Газпром» заявив, що Росія повинна вчинити з Україною, як в тому фільмі: «Або я її веду в РАГС, або вона мене - до прокурора».

Насправді, примушування до миру, як це у військовій формі Путін здійснив по відношенню до Грузії, з Україною не вдасться. Але є інший спосіб - шлях економічної війни.

Чи не всі українські підприємства-експортери час від часу мали проблеми з поставками продукції на російський ринок. Але в останні дні Росія фактично виступила в ролі економічного агресора. І просто промовчати, знову схилити голову і проковтнути те, що готують нам на кремлівській кухні, вже неприпустимо.

Що, на мій погляд, Україна має зробити?

Перше: подати до Стокгольмського суду позов проти «Газпрому» і вимагати стягнення тих сум, які Україна переплатила Росії за поставлений природний газ. Європейські газові компанії - німецька, польська - давно пішли на принцип і повигравали подібні позови.

Друге: звернутися до СОТ, членом якої є Росія, та вимагати компенсації за дискримінаційні заходи по відношенню до української торгівлі.

Третє: почати аналогічні заходи по відношенню до російських товарів і послуг, які надходять на український ринок.

Думаю, така реакція певною мірою протверезить російський уряд. Але, безумовно, потрібно проводити і переговорні процесі, щоб узгодити всі питання. Україна в жодному разі не повинна займати позицію ображеної молодшої сестри, натомість, потрібно задіяти всі юридичні механізми на захист своїх інтересів. Для цього існують міжнародні суди, куди нашій державі варто звернутися з позовом про делімітацію кордонів у Керченській протоці та Азовському морю. Там також є проблеми.

Сьогодні Росія, що вважає Україну сферою своїх інтересів, веде проти нас економічну війну. Очевидна мета – не допустити провадження самостійної міжнародної політики та підписання українською стороною в листопаді цього року Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Я переконаний, що тотальна митна блокада стала холодним душем для тих українців, які ще мають якісь сподівання на вступ до Митного союзу. Позиція Росії свідчить про те, що вона НЕ ЗУПИНИТЬСЯ на шляху до своїх інтересів і БУДЕ вести політику виключно вигідну для неї.

Україна МАЄ зайняти позицію сильної держави! До того часу жодні партнерські стосунки з Росією неможливі. Незалежна держава повинна стати економічно самодостатньою та розвиненою країною. Справа в наших руках.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.