Про архітектуру, цивілізованість та коросту засклених балконів

12 вересня 2013, 21:09
Власник сторінки
громадянин
0
1462

Якщо кандидат в президенти в своїй програмі не має генерального плану забудови столиці, можна не сумніватись, що він – жлоб і шахрай

Архітектура є найбільш надійним індикатором цивілізації. Для того, щоб зрозуміти рівень тієї чи іншої культури, не потрібно заходити в місцеву бібліотеку, достатньо подивитись на будівлю, в якій вона знаходиться. Цивілізація передбачає наявність міст, і їхній зовнішній вигляд залишається її візитівкою. З курних ізб неможливо рубати вікно в Європу. Російську імперію вигадав Прокопович, проте декорації для неї збудував Жан-Батист Леблон.

Архітектура – це застиглі амбіції. Піраміди говорять про фараонів більше, аніж літописи. Для того, щоб зрозуміти масштаби постаті Мазепи потрібно вивчати не карту Полтавської битви, а будівельні проекти Софіївського собору. Українське бароко – вершина розвитку козацької держави, цінність якого, окрім всього, в тому, що його неможливо було забрати у вигляді трофеїв.

Еліта має перейматись архітектурою. Якщо кандидат в президенти в своїй програмі не має генерального плану забудови столиці, можна не сумніватись, що він – жлоб і шахрай. Вся його архітектурна фантазія буде кинута на будівництво заміської резиденції, і, враховуючи вищезазначені якості, не варто сподіватись, що це буде Версаль.

За ставленням до архітектури можна зрозуміти зрештою все суспільство. Якщо на балконах пам’ятників архітектури кожен власник вважає за необхідне побудувати невеличкий засклений курничок, суспільство навряд чи може вважатись цивілізованим. Вандалізм значною мірою був результатом не цілеспрямованого знищення Риму германськими племенами, а просто їхнього туди поступового переселення. Перебудовуючи античні будівлі, вони також просто намагались поліпшити свої житлові умови.

Для того, щоб вилікуватись, дуже важливо усвідомити, що ти хворий. Український Ренесанс розпочнеться з тих, хто першими усвідомить, в якому варварському стані ми перебуваємо. З тих, хто вперше подивиться на храми корупції, новобудови в історичній частині, безжальними очима Герострата.  З тих, хто нарешті змете з облич старих вулиць коросту засклених балконів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.