Ще раз про легкість ведення бізнесу

20 квітня 2012, 09:38
Власник сторінки
Senior Researcher and Assistant Professor, Kyiv School of Economics
0
1198

або "прогрес" за українським рецептом......

Позавчора голос.ua повідомляв читачам про виступ Віктора Януковича під час українсько-йорданського бізнес-форму в Аммані. Головною темою цього виступу було покращення інвестиційного клімату та створення сприятливих умов для роботи бізнесу в Україні. Читаючи це повідомлення, мене не покидало враження, що українського Президента погано інформують про бізнес середовище, а може і його оточення погано собі уявляє всю глибину "покращення". Може їм варто провести експеримент і спробувати у вигляді простого директора, чи приватного підприємця спробувати провести деякі буденні справи, пов`язані з веденням бізнесу.

Ось, наприклад, знадобилося вам відкрити додатковий рахунок у банку. Що ми робимо? Правильно, дізнаємось про перелік необхідних документів та готуємо їх. Серед всіх цих важливих документів найважливіший - це картка з підписами. Готує її нотаріус, якому для цього необхіден витяг з Єдиного державного реєстру. Увага! Витяг дійсний протягом одного календарного дня. Тобто уповноважена особа вимушена на підготовку документів для відкриття рахунку витратити не менше одного дня. Спочатку черга в державного реєстратора, яка схожа на черги за меблями та книгами наприкінці 80-х років минулого століття - аркуш паперу, на якому люди записуються, періодично перевіряють, в кращому випадку до моменту закриття прийому встигають пройти до 100 осіб. Отже, часто трапляється, що доводиться відвідувати це так зване єдине вікно, двічи або тричі. І коли пощастить, необхідно одразу бігти до нотаріуса, інакше витяг стає недійсним наступного дня.


А тепер - найцікавіше! Загалом, витяг можна отримати в будь-якому районі, незалежно від місця реєстрації, оскільки реєстр електронний. Але в такому разі вам видадуть його тільки через п`ять днів. А дата там стоятиме ..... (здогадались?) того дня, коли ви звернулись по витяг. Отже, через п`ять днів вам видадуть папірець, який вже є недійсним, непотрібним, хоча його проплачено грошима (~57 грн) та часом (не менше 4-5 годин, включаючи пошуки найближчого банку для проплати цих грошей). Якщо цікаво, кому це вигідно, спробуйте зробити пошук в інтернеті "витяг з державного реєстру". Чи не найпершими вишукуються пропозиції про допомогу в цьому питанні. Ось одна з них:

Витяг з Єдиного державного реєстру
Друк e-mail

Отримаємо та доставимо Вам витяг з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; виписка з єдиного державного реєстру.

ТЕЛ: (333) 222-22-22 (). Замовлення приймаються з 8-00 до 20-00 щоденно, без вихідних.

 Вартість послуг:

ПОСЛУГАДо 8 роб.годин* До 6 роб.годин*До 4 роб.годин* 
ВИТЯГ З ЄДР 150 грн. 200 грн. 250 грн. 
ДОВІДКА З ЄДР 150 грн. 200 грн. 250 грн. 

ВИПИСКА З ЄДР + ЩОРІЧНЕ ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ПРО ЮРИДИЧНУ ОСОБУ – 200 грн. (виключно по юридичним особам, що зареєстровані в м. Києві)

*Доставка документів не входить до вартості послуг та становить 40 грн. Строк доставки обчислюється окремо, та не входить до строку виконання послуги.

Отже, для відкриття рахунку нам потрібен останній стовпчик - 250 грн, що у 5 разів дорожче, ніж державний платіж. Згадуючи про величезні черги, неважко зрозуміти, куди витрачаються ці гроші.... Звичайно, на боротьбу з корупцією.

Ось такий "прогрес" в напрямку "покращення" бізнес середовища...


P.S. До речі, знайшла в інтернеті згадку про те, що деякі нотаріуси все ж таки можуть зробити витяг на місці. Цікаво було б дізнатися, чим визначається таке право, і чому не можна всім нотаріусам надати таке право доступу до Єдиного державного реєстру.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: нотариус,бізнес,підприємці,інвестиції,державний реєстратор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.