Підвищення пенсійного віку та безробіття

24 серпня 2011, 12:26
Власник сторінки
Senior Researcher and Assistant Professor, Kyiv School of Economics
0
2301

Погляд Нобелівського лауреата 2010 року Дейла Мортенсена

Вечірня дискусія проходила у вигляді сесії питань та відповідей. Я вирішила приєднатися до групи Дейла Мортенсена. Продовжуючи тему економічних проблем, пов`язаних із старінням населення та нежиттєздатністю пенсійної системи, питання поверталися до необхідності подовження трудового життя. В той же час окремо обговорювалось питання безробіття під час економічної кризи.

Оскільки обідві проблеми сьогодні гостро постали перед українською спільнотою, я вирішила поставити відповідне питання, адже не можна відкидати одне, обговорюючи інше. Збільшення пенсійного віку може перекласти проблему з одного фонду (Пенсійного) на інший (Фонд безробіття), якщо особи похилого віку не знайдуть роботу, або більше - створити конфлікт поколінь, якщо вони знайдуть роботу або не звільнять робоче місце, на яке претендуватимуть молоді фахівці.
 
Отже, на моє прохання поєднати дві проблеми Професор Мортенсен відповів наступне. Дійсно, зазначені мною наслідки матимуть місце в тій системі, яка існує зараз на ринках праці. Ця система більш прихільно ставиться до страших співробітників. Саме представники старшого покоління частіше за все є керівниками. Отже, якщо за таких умов керівництво довше не виходитиме на пенсію, це створить перешкоди для просування молодих фахівців. Але ж разом із подовженням пенсійного віку можна запровадити правила, які створюють інші умови гри. Наприклад, стимулювання так званого різно-кар'єрного трудового життя (multiple-career work life).  В цьому випадку після певного віку людина змінює свою кар`єру - колишній керівник розпочинає власний бізнес, або розпочинає викладацьку діяльність. Це лише приклад і часу для докладного обговорення питання не було, але, що найголовніше, як зазначив Професор Мортенсен, це розглядати питання ширше - демографічна зміна, яку ми спостерігаємо зараз, вимагатиме нестандартних рішень та створення нових інститутів (законодавчих норм та традицій), які вимагатимуть часу.

Для довідки. Професор Мортенсен (http://en.wikipedia.org/wiki/Dale_T._Mortensen) отримав Премію Шведського Банку імені Альфреда Нобеля в 2010 році разом із Крістофером Пісарідісом (http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_A._Pissarides) та Пітером Даймондом (http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_A._Diamond). Їхнє дослідження - search frictions - є особливо важливим в часи економічної кризи. Важко перекласти, але приблизно - це перешкоди в процесі пошуку на різних ринках. Наприклад, під час пошуку роботи. Один з головних висновків стосоується допомоги по безробіттю. Якщо рівень допомоги занадто високий, безробітні не мають жодного стимулу шукати роботу. Якщо ж він занадто низький, вони мають всі шанси опинитися за межою бідності та цілком втратити всі зв`язки з ринком праці. Теорія пошуку (Search theory) також використовуються для дослідження питань монетарної політики, економіки суспільства, фінансової економіки, економіки сім`ї, та регіональної економіки.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: Нобелевская премия,Пенсійний фонд,пенсійний вік,пенсійна реформа,безробіття,теорія пошуку
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.