Професор Роберт Манделл про причини економічної кризи

25 серпня 2011, 16:56
Власник сторінки
Senior Researcher and Assistant Professor, Kyiv School of Economics
0
3361

та всесвітню монетарну систему.

У своєму невеличкому докладі на тему "Валютні війни, євро-манія та ціна на золото" Професор Манделл викрив одну з причин останньої (а також і попредніх) економічної кризи, яка, можливо, є не головною, але досить вагомою. На його думку, це - коливання валютного курсу. Не знімаючи провини з урядів Євпропейських держав, які опинилися у скрутному становищі, за нарощування великих державних боргів, Професор Манделл зазначив, що зміна валютного курсу для них означатиме, що вони мають сплатити набагато більше, ніж раніше, у власній валюті. Якби курси не були вільними, а були прив`язані до певного стандарту (золото чи інша валюта), останні економічні кризи не були би такими важкими.

Професор Манделл пропонує розглянути повернення до Бреттон-вудської системи, або її аналога, на основі євро-долларового стандарту, оскільки відносна вага долара та євро в світовій економіці є найбільшою серед інших валют. Наступною валютою після євро є китайський юань. Однак, як зазначив доповідач, альянс трьох найвагоміших валют здається малоймовірним.

До речі Роберт Мандел відвідував Україну в лютому 2000 року з лекцією в Київській школі економіки (раніше Магістерська програма EERC при НаУКМА, www.kse.org.ua) після отримання ним Нобелівської премії у 1999 році за "аналіз монетарної та фіскальної політики за умов різних валютних режимів та аналіз оптимальних валютних зон" (http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Mundell). Я тоді була студенткою другого курсу і добре пам`ятаю цю подію. За 11 років, професор Мандел, зрозуміло, став стаhшим, але й у свої майже 80 років він активно займається науковою та викладацькою роботою.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: валюта,Нобелевская премия,криза,монетарна політика,фіскальна політика,Київська школа економіки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.