Легалізувати давання хабаря, збільшити вдвічи штраф за отримання хабаря

14 травня 2012, 12:12
Власник сторінки
Senior Researcher and Assistant Professor, Kyiv School of Economics
0
3828

та запровадити примусове повернення хабаря у повному обсязі - новий рецепт подолання хабарництва від Каушика Басу (Головного радника Уряду Індії з питань економіки).

Минулих вихідних у польському Щецині відбулася зустріч провідних науковців-економістів України, Росії, Беларусі, Грузії, Латвії, Польщі та Швеціїї. Саме там Жанкарло Спагноло презентував результати аналізу пропозиції індійського науковця щодо відповідальності за хабарництво (http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1975261).

Минулорічна пропозиція індійського науковця "Легалізувати давання хабаря, збільшити вдвічи штраф за отримання хабаря та запровадити примусове повернення хабаря у повному обсязі" викликала багато суперечок як в наукових, так і в політичних колах, адже такий підхід є доволі радикальним (http://www.economist.com/node/18652037). В багатьох країнах, факт передавання хабаря, або навіть спроби, означає, що обидві сторони стають злочинцями, а їхні дії підлягають карній відповідальності. Пропозиція Басу стимулює хабародавця повідомляти про факт хабарництва, одночасно знімаючи з нього карну відповідальність та повертаючи йому матеріальні цінності. Оскільки чиновник знатиме про таку систему, він не братиме хабарів.

Використовуючи теорію ігор та розглядаючи різні сценарії, Giancarlo Spagnolo та Martin Dufwenberg, проаналізували такий радикальний підхід та зробили кілька попозицій.

По-перше, вони показали, що за умов коли йдеться про хабар за виконання посадових обов`язків, тобто надання легальних послуг чиновниками, - наприклад, надання ліцензій, довідок, дозволів, та ін., запропонований підхід дасть очікувані результати знищення хабарництва. Але в той же час це призведе до зменшення кількості послуг, які надаються населенню. В такому випадку, запропонований механізм покарання слід впроваджувати разом із заходами, які або підвищать відповідальність чиновників за ненадання, чи неналежне надання, послуг населенню, або зменшать перешкоди громадянам на шляху до справделивості.

По-друге, автори звернули увагу на випадки, коли хабар дається за виконання нелегальних послуг. Ось тут для виконання пропозиції Басу немає ніяких заперечень. Найгірше покарання для хабарника і повна відсутність відповідальності хабародавцю призводить до знищення цього явища як такого.

Розумію, що в українських реаліях є багато різних додаткових моментів, над якими варто замислитися під час розробки заходів щодо боротьби з корупцією, але може не будемо чекати, коли пропозиція Басу покаже дієвість в Індії чи інших корумпованих країнах?

Запрошую читачів до обговорення цієї теми. Якщо в Україні прийняти запропоновані правила гри, як Ви вважаєте, які ще правові норми нам довелося би змінити та як?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: корупція,корупция,The Economist,економіка,хабарництво,Хабарник,Індія,теорія ігор,злочинність,карна відповідальність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.